Гаранционен фонд няма. Застраховката Тур оператор покрива само и единствено

...
Гаранционен фонд няма. Застраховката Тур оператор покрива само и единствено
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: Няма застраховка, която да покрие риска за доставчиците

" Гаранционен фонд няма. Застраховката " Тур оператор " покрива единствено и само рисковете и вредите свързани с крайния консуматор, няма застраховка, която да покрива подобен риск като банкрут във връзка с доставчиците. " Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова в изявление за bTV.
Откакто " Томас Кук " - Англия разгласи банкрут, ние сме в непрекъснати срещи с представители на бранша - както хотелиери, по този начин и туроператори. Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на потенциала на " Томас Кук " към другите огромни туроператори, добави още тя.
" Имаме уверението на всички огромни туроператори, че ще имат нарастване сред 10% и 20% за нашия пазар, което ще помогне да се компенсират загубите ", уточни министърът.
По думите ѝ това е основно както за запазването на потенциала на чартърните стратегии за България, по този начин и за запълването на хотелите.
Според министър Николина Ангелкова няма информация за неустойчивост и за други банкрути на туроператори.
" От диалозите, които организирам в чужбина, разбирам, че останалите туроператори ще се опитат да привлекат клиентите на " Томас Кук ", изясни Ангелкова.
Тя изясни, че " Астрал Холидейз " имат 700 000 лева застраховка, претенциите са за малко повече от половината от тях, изплатени са 200 000 лева " Клиентите им са общо към 300, имат запас да се разплатят с всички ", изясни министърът.
Туроператорите в националния указател са към 3500, от тях единствено 18 са тези, които имат застрахователно покритие над 1 млн. и 400 хиляди лв., сподели Ангелкова. Според нея се води спор за законодателни промени, посредством които да се усили минималното покритие във връзка с наложителната застраховка за туроператорите.
" Към момента към 1140 туроператора поддържат минимална застраховка от 25 000 лв., която при едно настъпване на такова събитие по никакъв метод няма да покрие вредите на туристите ", съобщи министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР