Гана настоява Европа и Съединените щати да платят на Африка

...
Гана настоява Европа и Съединените щати да платят на Африка
Коментари Харесай

Не най-точната държава иска разплата за робството от Запада

Гана упорства Европа и Съединените щати да платят на Африка за годините на трансатлантическата търговия с плебеи. Искът наподобява обективен. Но коства ли си да го слушаме, поради обстоятелството, че истината е по-ценна от другарството, а за Русия Гана въобще не е другар?

„ Милиони африканци бяха изтръгнати от прегръдките на континента и изпратени да работят в Америка без отплата за техния труд “, оплака се президентът на Гана Нана Акуфо-Адо на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Според него е време Съединените щати и Европа да признаят освен това, само че също по този начин, че тяхното благосъстояние „ е получено от потта, сълзите, кръвта и ужасите на трансатлантическата търговия с плебеи и епохи на колониална употреба “. И по-късно – да се изплатят обезщетения на актуалните африкански страни.

Идеята несъмнено е забавна. Колкото повече западните страни заплащат на Африка, толкоз по-малко ще получи Украйна. Но има нюанси.

Президентът Акуфо-Адо надали чака да доживее да види акт на панафриканско правораздаване: Западът евентуално ще устои, а водачът на Гана би трябвало да навърши 80 години идната година. Но е значимо, че тази забавна мисъл му хрумна, а той е човек, почитан на Запад. От западна позиция Гана е съвсем стандарт на африканска страна.

Следователно приказваме за вътрешен спор в политическата коалиция на недоброжелателите на Русия. За взаимните им искания.

Гана не е наш зложелател, само че няма да я видите в описите на най-хубавите другари и водещи сътрудници на Москва в Африка.

Участието на Гана в неотдавнашната среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург беше доста едва - министър на външната сигурност.

Гана се готви да одобри военно-полицейска задача на Европейски Съюз за отбрана на локалните управляващи „ от терористични закани “. Гана има втората най-мощна войска в прозападния блок от западноафрикански страни ЕКОВАС (макар и с огромно закъснение от водача - Нигерия) и се трансформира в съществена организационна платформа за началниците на щабовете на ЕКОВАС, които в този момент приготвят навлизане в Нигер.

Там по-рано, номинално антизападни сили пристигнаха на власт и прекъснаха всички връзки с Франция. Французите заплашват да върнат стратегически значимия за тях Нигер на щиковете на ЕКОВАС, само че началната дата на военната интервенция се отсрочва още веднъж и още веднъж - има прекалено много опасности.

Гана е една от тези, които Париж кани да рискуват и да се въвлекат във война, която при най-лошия сюжет за Гана може да се популяризира даже на нейна територия. Така че президентът Акуфо-Адо може да се каже, че се пазари. И желае доста освен за себе си, само че сякаш и за целия континент. Но господин Акуфо-Адо явно е неприятен рупор за тези думи, макар въздействието на неговата власт.

Гана се смята за една от редките демокрации в западен жанр в Африка, само че е обект на доста африкански пороци. Властите и опозицията там постоянно си сменят местата посредством избори, само че това не оказва помощ изключително на забележителна част от популацията да излезе от крайната беднотия.

Основата на локалната стопанска система е износът на злато и какаови зърна. Гана е един от международните водачи по тези индикатори, затова има, в случай че не и най-значимата, само че осезаема връзка с пазарите, които са значими за Запада и целия свят: шоколадът е обичан на всички места, златото още повече.

В това отношение нищо не се е трансформирало от епохи - откогато Гана е наречена Златния бряг, откъдето златото, какаото и робите са били изнасяни в чужбина. В края на своето битие Златен Бряг е чисто английско притежание, само че, почтено казано, това е през интервала, когато британците не разрешават търговията с плебеи в своите колонии.

Преди това плебеи са били изнасяни от Златен бряг от португалците, холандците и датчаните. Ако техните потомци желаят да вземат участие в интерес на народите на Гана (това е етнически комплицирана държава), тогава никой няма да им забрани такава благородна идея.

Струва си да се има поради обаче, че през по-голямата част от човешката история хората са били стока - жива работна мощ, която се продава на търгове, взема се като поръчителство, изнася се в други страни, като цяло с нея се правят същите интервенции, както с други артикули.

Последните двеста години бяха щастливо изключение от тази тъжна процедура. Но преди е съвсем универсална - както в Европа, по този начин и в Африка, както измежду черните, по този начин и измежду белите. Европейските търговци на плебеи рядко хващат плебеи в африканските села и джунгли. Обикновено са били купувани на пазарите за плебеи от предходни притежатели, в това число племенни водачи от днешна Гана.

Периодът на битката на тези водачи с европейските потисници са по този начин наречените англо-ашантски войни, осем от които се водят през XIX век. Сега те се възприемат като националноосвободителни, само че племената от локалното държавно образувание - Федерацията Ашанти - се борят на първо място за безпрепятствената търговия с плебеи. Британците им пречат организационно.

Една от войните в действителност стартира с обстоятелството, че няколко плебеи от федерацията Ашанти намират леговище на територията на британците, свободни от търговията с плебеи, и те отхвърлят да ги екстрадират.

Въз основа на историческата последователност Гана би трябвало да се назовава, въпреки и не Златен бряг (по колониален начин), а Федерация Ашанти, която губи своята самостоятелност след последната англо-ашантийска война - Войната за Златния престол. Този престол е знак на властта на локалните вождове, който британците в последна сметка вземат решение просто да лишават.

Ашанти, водени от кралицата майка Яа Асантева, бягаха от земите си, само че съумяват да скрият златния престол, тъй че последната война с британците в тези племена се смята за извоювана.

Гана е името на огромна средновековна империя с население към три милиона души. Намира се на напълно друго място от модерна Гана, приказва разнообразни езици и е ръководена от мюсюлмански политически хайлайф. Това е значимо държавно образувание по стандартите на първото хилядолетие, а на днешната Гана името е просто присвоено.

Там са привикнали да се считат за пъпа на африканската земя от времето на Кваме Нкрума, в действителност извънреден политик, локален герой за самостоятелност и първият водач на постбританска Гана. Той е социалист, само че избра Движението на необвързаните пред съюза със Съюз на съветските социалистически републики, където играе значима роля дружно с югославския маршал Тито и Индира Ганди. Освен това Нкрума е изтъкнат панафриканист и подхранва мегаломански планове за сливане на Черна Африка в една страна. С такива упоритости е по-удобно да наречеш страната си на именита Гана от предишното, към чието завещание могат да претендират доста страни на континента, в сравнение с с името на робовладелските племена ашанти.

Говорейки от името на цяла Африка, президентът Нана Акуфо-Адо работи в традицията на „ бащата на нацията “ Нкрума - той също обича да приказва от името на цяла Африка. Но Акуфо-Адо, за разлика от доста свои сънародници и африканци като цяло, в никакъв случай не се е нуждаел от нищо, защото фамилията му произлиза освен от най-висшия хайлайф на самостоятелна Гана, само че и от племенни водачи, които се борят с британците за правото да търгуват с хора.

Разбира се, няма място за етикетиране на британците във връзка с техния принос в трансатлантическата търговия с плебеи. Но в тази ситуация с Гана претенциите към Запада наподобяват по същия метод, както биха изглеждали претенциите на Грузия към Русия да изплати пари за годините на робство, макар че в Грузия, като част от Руската империя, то продължи изключително дълго и за окончателното премахване на тази процедура измежду грузинските князе от Санкт Петербург би трябвало да употребяват мощ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР