Гана и Демократична република Конго решиха да развиват и създават

...
Гана и Демократична република Конго решиха да развиват и създават
Коментари Харесай

Гана и ДР Конго се разбраха за засилване на икономическите връзки


Гана и Демократична република Конго взеха решение да развиват и основават благоприятни условия за възстановяване на търговията и търговията в границите на Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), съобщи за Българска телеграфна агенция ганайската организация ГНА.

Това беше резултатът от двустранните диалози сред президента Нана Акуфо-Адо и неговия конгоански сътрудник Феликс-Антоан Чиломбо, когато последният се отби в  Акра в границите на тридневното си посещаване в Гана. Двустранните връзки датират от 1960 година, когато Конго получава самостоятелност от Белгия.

" Знаем, че връзките сред нас датират още от времето на конгоанската самостоятелност. Първите съществени външнополитически начинания на Гана бяха свързани с изпращането на ганайски войски от президента Нкрума в помощ на тогавашния министър-председател Патрис Лумумба в границите на мироопазващия мандат на Организация на обединените нации и от този момент Гана се трансформира в твърдо мироопазваща страна, която изпраща войски ", съобщи президентът Акуфо-Адо. 

Лидерите разискаха и възходящата опасност от тероризъм и принудителен екстремизъм в Западна и Централна Африка и дадоха обещание да работят дружно в битката с тази злина. " Имаме доста проблеми със сигурността в Западна Африка, за които съм сигурен, че сте изцяло в течение. Джихадистката опасност, която имаме тук, идва от Сахел, който е в съседство с нас в Буркина Фасо на север от страната ни, и е съществена грижа за нас. По същия метод имате същия тип хора в централната част на континента, което също е проблем за вас. Мисля, че това ни дава опция да имаме ясни хрумвания по какъв начин всички дружно да се отървем от тази опасност на нашия континент ", добави Акуфо-Адо. 

От своя страна президентът Чиломбо съобщи, че нестабилната обстановка в страната му със сигурността се дължи значително на поддръжката, която съседът му оказва на бунтовниците, воюващи против страната му. Той се обърна към президента Акуфо-Адо с апел да помогне в битката с възраждането на екстремистите, употребяващи принуждение, в Конго, като изиска Гана да употребява позицията си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН), с цел да накара Руанда да бъде глобена за хипотетичната поддръжка на недържавни участници, нарушаващи мира в тази страна.

Конгоанският водач също по този начин прикани президента Акуфо-Адо да окаже напън върху Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да анулира наложеното му ембарго за закупуване на оръжие, с цел да може страната да закупи оръжие и муниции за отбрана на своя суверенитет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР