Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП © Цветелина Белутова Още

...
Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП © Цветелина Белутова Още
Коментари Харесай

НАП призна, че е имало предложение неудобни съдии да бъдат проверявани

Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Проектът за онлайн връзка сред хотелите и Национална агенция за приходите е размразен

Туристическото министерство разгласи поръчка за основаване на единна осведомителна система, само че няма обезпечен бюджет
13 ное 2017
Галя Димитрова: Ревизиите понижават внезапно и по този начин би трябвало да е

Изпълнителният шеф на Националната организация за приходите пред " Капитал "
9 юни 2017 Директорката в НАП-Бургас Пенка Жекова фактически е била предложила съдии от Бургаския административен съд, които са отменяли заповеди на данъчните за запечатване на търговски обекти, както и на членове на техните фамилии, да бъдат подложени на " селекция ", т.е. - на данъчни инспекции. Такива данъчни проверки, в отчет до изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, са били препоръчани и за счетоводни къщи, юристи и адвокатски сдружения, които са предоставяли правни услуги на тези глобени сдружения.

Това излиза наяве от писмо-отговор на Национална агенция за приходите до Съюза на съдиите в България (ССБ) във връзка на тяхно отворено писмо от 26 октомври, тогава те желаеха информация по случая, защото документите се появиха първо във фейсбук. Близо месец е лишило на Национална агенция за приходите да изготви отговора до ССБ, в който се споделя, че инспекции на съдии не са възлагани на база на този отчет. Предложението за такава " селекция " не е било изобщо обсъждано от Централното ръководство на Национална агенция за приходите, написа още в писмото на приходната организация с копие до финансовия министър Владислав Горанов.

Информацията за самодейността на бургаската дирекция на Национална агенция за приходите да се " селектират " съдии и техните фамилии, юристи и счeтоводни къщи, се появи през септември, оповестена от самите съдии от Бургаския административен съд, които желаеха от министър Горанов и от Галя Димитрова да създадат инспекция на този метод за оказване на напън върху съда.

Повод за това стана освен отчета на Жекова, само че и сигнал на вицепремиера Валери Симеонов до Инспектората към Висшия правосъден съвет, в който пък се упорства за инспекция за честността на и.ф. ръководителя на Административен съд-Бургас Панайот Генков, дали той е оказвал напън върху съдии да анулират заповедите за авансово осъществяване на мярката " запечатване на обект ".

Според отчета на Жекова, съдиите отменяли запечатването на обекти, постоянно когато е обжалвано, макар, че било открито очевидно нарушаване на данъчните закони, големи отговорности, липса на трудови контракти и ред други нарушавания.

По мотив на тази информация първи реагираха от Съюза на съдиите в България с отворено писмо до изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите, с копие до финансовия министър. Ако страната по едно дело не е удовлетворена от предписан правосъден акт, тя има право да го оспори пред по-горна инстанция, " както и да разисква вероятните правни причини със своите ръководители ", се сочи в писмото на ССБ.

Но нерегламентираните в закона офанзиви към съда съставляват удар по неговата самостоятелност, се споделя там. ССБ задава въпроси: има ли подобен отчет в реалност, подхванати ли са препоръчаните в него дейности и на какво съображение, а в случай че изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите е счел, че няма учредения за предприемане на такива ограничения, какво е подхванато по отношение на предложителката?

В началото на ноември и Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) популяризира декларация по този мотив, в която се споделя, че " сходно отношение на данъчната администрация към юристи и адвокатски сдружения, в случай че отчет с такова наличие фактически съществува, е безусловно неприемливо... Всяко вмешателство и опит, посредством други извънпроцесуални средства, да се оказва въздействие върху юристи, като бранители на жители и юридически лица, посредством нарочни инспекции, и то инициирани точно тъй като са представители на задължени лица, е освен незаконосъобразно, само че и неприемливо, с оглед главните правила на правовата страна, каквато считаме че България е. " ВАдвС е изискал публична информация от Национална агенция за приходите за тази инспекция, написа в декларацията. Адвокатурата към момента не е получила отговор от Национална агенция за приходите, сподели инспекцията на " Капитал ".

На 15 ноември и Асоциацията на българските административни съдии излезе с декларация, представена в някои медии, че предлаганите в отчета на Жекова ограничения " следва да се преглеждат като интервенция в независимостта на правосъдната власт и опит за нерегламентирани въздействия върху съдиите от Апелативен съд – Бургас ".

Писмото на Национална агенция за приходите до ССБ е първото публично институционално удостоверение за съществуването на отчета и предлагането за " селекция " на съдии, юристи и техните фамилии.

В писмото се изяснява какво значи " осъществяване на селекция на счетоводни къщи, адвокатски сдружения, юристи и съдии от БАСи членове на техните фамилии " - " асортимент на лица за контролни дейности по отношение на отнасяне на разпознати опасности от неспазване на законодателството, по получени сигнали или по отношение на получена от разнообразни източници информация, която е от голяма важност за определяне на отговорностите или съблюдаване на законодателството ". Процедурата е строго регаментирана, а " във всички случаи, с цел да се пристъпи към осъществяване на фиктивен данъчноосигурителен надзор следва да са налице задоволително съответни данни, които да водят до обоснования извод, че съответното лице укрива данъчни и/или осигурителни отговорности. ", написа още в писмото на Национална агенция за приходите, подписано от изпълнителния шеф Галя Димитрова. В него се изрича увещание, че " Национална агенция за приходите се управлява от фундаменталните полезности на върховенството на правото и ценене на независимостта на управляващите ", а приходната администрация е проведена по строго фиктивен ред, изключващ субективни начинания за " селекция ".

Същевременно обаче Национална агенция за приходите не сочи какви политики ще бъдат подхванати, с цел да не се позволяват оферти като направеното от бургаската дирекция, които сочат на цялостно недоумение на овластен чиновник за разделянето на управляващите, действието на самостоятелния съд и метода, по който се нападна правосъден акт. Не се сочат и ограничения, които ще бъдет подхванати във връзка с самия чиновник. Подобни въпроси за политиките на Национална агенция за приходите в това отношение зададе и " Капитал " посредством пресслужбата на Национална агенция за приходите, само че отговори не получи.

В дневния ред на пленума на Висшия правосъден съвет за четвъртък е включена точка за разискване на казуса и условие на отчета на НАП-Бургас. Междувременно от Инспекторатът към Висш съдебен съвет оповестиха, че инспекцията, която са направили на активността на Панайот Генков не са установени нарушавания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР