Галина е родена в Украйна. Тя говори украински, съпругът й

...
Галина е родена в Украйна. Тя говори украински, съпругът й
Коментари Харесай

Война в Украйна: Руснаците се борят за украински паспорт

Галина е родена в Украйна. Тя приказва украински, брачният партньор й служи в украинската войска и тя живее в село на юг от централния украински град Виница.

Но Галина е законно рускиня. Като дете тя се реалокира там, където по-късно става жител.

Това значи, че тя - както хиляди други руснаци в Украйна - в този момент е в правна несигурност.

„ Когато покажеш документите си, хората те мислят за нещо необичайно “, споделя ми тя в кухнята си, където прекарва времето си в шиене на тениски за ранени украински бойци.

Украинската държавна миграционна работа упорства, че всички чужденци в Украйна имат равни права като всеки различен и нито една народност не е дискриминирана.

Но някои настояват, че това не е по този начин. Адвокатите, работещи с руснаци в Украйна, да вземем за пример споделиха пред BBC, че клиентите им са изправени пред заледяване на сметките им.

След като Русия стартира своята пълномащабна инвазия, Националната банка на Украйна ограничи финансовите услуги за всички съветски и беларуски жители, макар че се споделя, че тези с позволение за престояване не са наранени.

Галина не е съгласна. Тя споделя, че поради паспорта си не може да си откри работа и се опасява, че банковата й сметка може да бъде блокирана.

Тя е бременна в седмия месец, само че защото е не е законно украинка, тя няма достъп до безвъзмездни държавни здравни услуги.

Галина също се тревожи, че няма да може да записва раждането на детето си: откакто се венча с украинския си брачен партньор Максим в черква, тя споделя, че управляващите са отказали да признаят съюза поради неуредения й статут.

„ Казаха: „ Върни се, когато имаш паспорт “, изяснява Галина. — Те не могат да схванат кой съм. Съгласно украинското законодателство е неразрешено да имате взаимно поданство, макар че някои го вършат.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР