Галин Стоев ще започне репетиции на Танцът на Делхи на

...
Галин Стоев ще започне репетиции на Танцът на Делхи на
Коментари Харесай

Галин Стоев ще постави пиеса на Вирипаев в Народния театър

Галин Стоев ще стартира подготовки на " Танцът на Делхи " на известния съветски драматург Иван Вирипаев през есента в Народния спектакъл. Това е едно от няколко огромни театрални имена, които ще работят по спектакли за националната сцена през идващия сезон, разгласи шефът й Мариус Донкин на конференция през вчерашния ден. Той регистрира първата си година на поста и очерта амбизиозни проекти за идващите четири.

" Калигула " по Камю на Диана Добрева, " Чудаци " на Максим Горки на Красимир Спасов и " Цветът на дълбоките води " на Оля Стоянова с режисьор актрисата Бойка Велкова ще са министър председателите на трите подиуми през есента. Друго име на българския спектакъл в европейски мащаб - Иван Пантелеев, ще стартира работа по театър за огромна сцена. А " Танцът на Делхи " на Стоев евентуално ще гостува и в театъра в Тулуза, чийто артистичен шеф от 1 януари ще бъде известният български режисьор, който от години работи във Франция.

Ще стартират и подготовките на още няколко представления - моноспектакълът " Гласът на Кокто " на Боян Иванов с присъединяване на Биляна Петринска, " Лисичета " от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева, " Слизане от Монблан ",

Годишнините на Вазов, детски мюзикъл по " Шрек " и театър с Камен Донев

са измежду по-далечните проекти на Народния спектакъл. 170 години от раждането и 100 година от гибелта на патрона на театъра ще бъдат маркирани с постановки по негови текстове през 2020/202 година, а до тогава - с акцент върху българската драматургия. Едно от заглавията ще е по Димитър Димов, драматизация, над която сега работи Юрий Дачев.


© Народен спектакъл

Директорът Мариус Донкин

Наред с това " Иван Вазов " се готви за семейството на Фестивала на балканските национални театри през 2020 година Гостуващите на фестивала спектакли ще кореспондират с тематиката на Вазовите пиеси, допълниха от екипа.

През 2017 година театърът се кани да сложи и началото на две обичаи: Будителски дни при започване на ноември – взаимен концерт с музика и лирика със Софийската филхармония и огромен новогодишен концерт в духа на тези на Виенската филхармония.

Иначе през миналия сезон на трите подиуми на театъра са изиграни 584 представления, а министър председателите са били 5. Зрителите са били малко над 115 хиляди, а още 4500 са гледали спектаклите на откритата сцена " Театър пред театъра ", която закри сезона. Лятото ще се употребява за поправки в постройката, която не е обновявана главно от 1976 година: претапициране на седалките на Голяма сцена, замяна на зрителските столове на Камерна сцена, ободряване на златните орнаменти в главния салон и замяна на електросистемата.

Началото на сезона ще е на 10 септември. Народният спектакъл чака да го посрещне с нов уебсайт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР