Галерия Синтезис, Музеят Ара Гюлер в Истанбул, Пловдивското фотографско средище

...
Галерия Синтезис, Музеят Ара Гюлер в Истанбул, Пловдивското фотографско средище
Коментари Харесай

Истанбул в снимките на Ара Гюлер показва галерия Синтезис

Галерия " Синтезис ", Музеят " Ара Гюлер " в Истанбул, Пловдивското фотографско средище и " Фотосинтезис " показват изложбата " Истанбул " на Ара Гюлер.
Истанбул - вълшебният град на контрастите, ситуиран на два континента, е по едно и също време безреден и спокоен, гръмък и спокоен, блестящ в тюркоаз и злато, а на моменти - тъмен и черно-бял.
Изложбата в софийската изложба " Фотосинтезис " демонстрира безконечния сексапил на Истанбул посредством творбите на световноизвестния фотограф Ара Гюлер, чиито черно-бели фотографии са се трансформирали в синоним на самия град. Ара Гюлер улавя Истанбул през обектива на занаятчия повествовател - отражение и на късите разкази, които е писал на младини, и на въздействието на киноизкуството върху личното му творчество.
Ара Гюлер (1928-2018) е турски фотограф, роден в Истанбул. В ученическите си години е мощно повлиян от киното и работи във кино студия, където оказва помощ със сценографията и продукцията. През 1951 година приключва арменската гимназия " Гетронаган ", а по-късно стартира образование в театралната сфера. Докато следва в Стопанския факултет на Истанбулския университет, разгласява къси разкази в литературни списания и арменски вестници. Скоро по-късно Гюлер взема решение да стане фотожурналист и напуща университета.
Музеят " Ара Гюлер " и " Архив и проучвателен център Ара Гюлер " са основани вследствие на партньорство сред Ара Гюлер и Доуш груп. Мисията на музея е да споделя разнообразната креативна еднаквост, въодушевяващ живот и скъп списък на фотографа с необятната аудитория. Музеят цели да подчертае и разпространява образното, прочувственото и общественото влияние на фотографията на Гюлер посредством локални и интернационалните изложения, изявления, събития и съдействия.
Центърът работи за опазване на архивите на фотографа във формата, определена от него, и за предаване на наследството му на бъдещите генерации. Освен фотографския списък на Гюлер, сбирката включва неговите фотоапарати, лабораторно съоръжение, книги, дневници, преписка, персонални движимости, както и сбирка от творби на изкуството. " Архив и проучвателен център Ара Гюлер " прави дигитализиране, индексиране, подредба, консервация и реституция на тези архиви.
Музеят " Ара Гюлер " показва първата си галерия в София - " Истанбул ", проведена в съдействие с изложба " Синтезис " и в партньорство с посолството на Република Турция в България, Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Пловдивското фотографско средище, Културния център на СУ и " Фотосинтезис ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР