Отвори врати най-новият културен и духовен център в Пловдив Основателят

...
Отвори врати най-новият културен и духовен център в Пловдив Основателят
Коментари Харесай

Галерия-музей Димитър Георгиев показва 370 шедьовъра на жи...



Отвори порти най-новият културен и нравствен център в Пловдив

Основателят на козметичния колос " Роза Импекс " демонстрира в Стария град статуи и картини от известни български художници



Галерия-музей " Димитър Георгиев " е най-новият културен и нравствен център в Пловдив. Намира се в емблематичната къща на доктор Рашко Петров, на ул. „ Съборна “ 23, в Стария град. На двата й етажа е експонирана неповторима сбирка от творби на изкуството - картини и статуи, всички оригинали, събирани в продължение на 30 години от предприемача, човеколюбец и филантроп инж. Димитър Георгиев - създател на козметичния колос " Роза Импекс ". В къщата, която е монумент на културата, могат да се видят над 370 шедьовъра от разнообразни жанрове - натюрморт, пейзаж, маринизъм, акварел, както и портрет. Те са дело на типичен родни остарели и модерни майстори, оставили непреходно творчество в историята освен на българското, само че и на международното изобразително изкуство. Творбите са събрани и в енциклопедията " Колекция Димитър Георгиев ", Том 1. Димитър Георгиев е поверил ръководството на галерията на проф. доктор Емилия Константинова - учител в АМТИИ „ Асен Диамандиев”.



Началото на сбирката, съхранявана три десетилетия в специфични депа, слага изящен натюрморт, сътворен от Юри Буков, а годината е 1991-ва. Тогава някогашният шеф на Агенция „ Музика” Димитър Малашинов, а от 25 години мотор на театралния фестивал „ Сцена на кръстопът “, поканил прохождащи предприемачи, сред които и Димитър Георгиев, на музикално-поетична вечер в новооткритата изложба „ Ромфея “. На една от стените била картината на Юри Буков. „ Толкова бях запленен от хубостта й, че платих за нея 500 лева, които бяха доста пари за това време. Така се роди моят интерес към изкуството, който с годините се трансформира в пристрастеност и в непрекъснато търсене на все по-редки майстори “, споделя инж. Георгиев и прецизира, че нито една творба не се продава. В приятелския му кръг има и доста модерни създатели, за които споделя, че е наслаждение да поддържа връзка с тях, тъй като при всяка среща научава нещо ново.

В галерията може да се види историята на българското изобразително изкуство - след освобождението на България от турско иго, до всички класици, живели и творили през първата половина на XX век. Някои от създателите, непознати за мнозина, са положили основите на придвижването „ Родно изкуство “, дало през 1912 година началото на Дружеството на южнобългарските художници. Между тях са Гочо Савов, Никола Кожухаров, Георги Атанасов, Георги Ботушаров, Михаил Балтов, Данаил Дечев, Цанко Лавренов, Давид Перец, Владимир Рилски, Златю Бояджиев и други В изложба „ Димитър Георгиев “ има и платна от Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Иван Мърквичка, Никола Михайлов, Димо Сотиров, татко и наследник Никола и Нягол Станчеви и доста други. Освен в галерията, творба на Димо Сотиров - портрет на Васил Левски, краси кабинета на Димитър Георгиев.

Колекционерът описа, че Димо Сотиров бил извънреден и почитан в Европа български художник, спечелил влиятелна премия на международно ревю в Париж. Специално Никола Михайлов бил измежду най-скъпите художници през 30-те години на предишния век в Европа. Една негова картина коствала няколко милиона златни български левове. Високо скъп бил и всепризнатият в Европа ваятел Андрей Николов, основал мост сред европейската скулптурна традиция в духа на Роден и българската съвременна статуя на XX век. Литовецът с еврейски генезис Борис Шатц, с рождено име Залман Дов Барух, пък бил един от основоположниците на скулптурното изкуство в следосвобожденска България и преподавател на Андрей Николов. Сред класиците, които красят галерия-музей " Димитър Георгиев ", се подрежда и художникът странник Борис Георгиев, пред който светът се прекланял. Завършил е живопис в Мюнхенската академия за изящни изкуства и бил персонален другар с великия академик Алберт Айнщайн. В Индия пък се срещнал с хора от тогавашния политическия хайлайф като Махатма Ганди, Джавахарлал Неру и други Носител е на огромната премия „ Короната на Италия “. Днес в родната му Варна Художествената изложба носи неговото име. Друг огромен създател с наличие в галерията е Асен Пейков. Със сигурност малко на брой знаят, че статуята на Леонардо да Винчи на летището в Рим е негово дело.



Димитър Георгиев изясни, че преди време царска България много съществено е подпомагала израстването на българските художници. Имало държавни стипендии за надарени създатели - плеяда от тях били изпращани да черпят опит в елитни задгранични школи, като Флорентинската, Мюнхенската, Петербургската и други.

За обогатяването на сбирката си предприемачът се е доверил на експерт, приключил Националната художествена академия. Той има задачата да търси скъпи, редки и неповторими произведения най-много в България. После артекспертен съвет дава мнение, а крайното решение дали да купи съответната творба взема Димитър Георгиев. При избора определящо за него е кой е създателят и дали творбата е от най-силния му креативен интервал. " Да се улучи най-силният интервал е най-трудното при търсенето, само че точно това прави сбирката по-ценна, а в нея всички създатели са скъпи ", споделя предприемачът.

Той посочи, че част от картините, които има, били купени в много занемарено положение, само че след реституция им е вдъхнат нов живот. Колекционерът споделя с възприятие на оскърбление, че не са доста хората в България, които се интересуват от това изкуство или не го демонстрират.



Ролс-ройсът на роялите оглася изложбата

Звуците на чисто нов роял " Стейнуей " - " ролс-ройсът " на музикалните принадлежности, огласят галерията - музей. Първоначалната концепция на Димитър Георгиев била да закупи остарял, само че първокласен реставриран роял, който да се вписва в ретростила на богатата с история възрожденска къща. В един уебсайт намерил подобен - от 1925 година, и се влюбил в него. Акордьорът на пиана, с който се съветвал обаче, го посъветвал: " Когато решиш да купуваш роял или цигулка, купувай остаряла цигулка, само че постоянно нов роял ". След което предприемачът платил 170 000 лева за нов " Стейнуей ". А завладяващата конюнктура в галерията допуска там да се изнасят концерти пред 40-50 души или да се презентира книга. От австрийското посолство към този момент са провели концерт и останали толкоз очаровани, че организирали още няколко прояви в границите на австрийските музикални седмици тази есен.

Скулптурен парк в Хисаря

Част от сбирката с изваяни творби са ситуирани в скулптурен парк в хотела на Димитър Георгиев „ Хисаря “ в курортния град. Пръснати из красивите паркове са близо 50 статуи на именити наши създатели, които са наслада за очите и на личния състав, и за гостите на хотела. Засега могат да се преглеждат гратис и от външни лица, само че се обмисля вид и за такса.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР