Галерия Димитър Георгиев“ ще представи един от значимите съвременни графици

...
Галерия Димитър Георгиев“ ще представи един от значимите съвременни графици
Коментари Харесай

Йордан Велчев днес в галерия „Димитър Георгиев“

Галерия „ Димитър Георгиев “ ще показа един от значимите модерни графици на България Йордан Велчев. Изложбата от 28 графики и рисунки ще бъде открита на 20.09.2023 година в навечерието на честванията по случай Деня на независимостта на България.

Йордан Велчев рядко показва свои произведения на българската художествена сцена, макар че през годините на неговия креативен път името му е обвързвано с проектирането и осъществяването на монументални планове за естетизация на градската среда в България и с редица изящни илюстрации на десетки книги от български и задгранични създатели.

За своята независима галерия във връзка честването на Независимостта на България създателят е избрал да покаже произведения, свързани с историята на България и емблематични български персони – революционери, писатели, интелектуалци, актьори. Публиката ще види портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Христо Г. Данов, Борис Христов, Николай Гяуров и други пресъздадени с присъщ авторов почерк.

Йордан Велчев е роден през 1946 година в Пловдив. През 1972 година приключва Националната художествена академия в София, при един от основоположниците на актуалната българска графика проф.Веселин Стайков и именития български график проф.Петър Чуклев. Член е на СБХ, на Дружеството на пловдивските художници и на Международната асоциация на пластични изкуства. Дългогодишен учител по графика и изобразяване в НХГ „ Цанко Лавренов ” в Пловдив.

Като построен график има многочислени участия в изложения на българското изкуство в Германия, Англия, Франция, Полша, Чехия, Унгария, Русия, Молдова, Гърция, Турция. Участвал е в интернационалните конгреси и биеналета на графиката – Графична борса в Лайпциг – Германия, графичен конгрес в Берлин – Германия и други

Негови произведения са владеене на Национална художествена изложба, Софийска градска изложба, Национален книжовен музей в София, Национален музей на образованието в Габрово, Градска художествена изложба в Пловдив, Музей на възраждането – Пловдив, Археологически музей – Пловдив, общо над 20 градски художествени галерии и музеи в страната, както и частни сбирки по света.
Йордан Велчев е притежател на премия от Министерството на културата за принос в актуалната българска просвета.

Два пъти номиниран за премия „ Пловдив ”.

Изложбата може да бъде прегледана от 20.09.2023 година до 27.09.2023 година в изложба „ Димитър Георгиев “ – Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР