Галерия Академия на Националната художествена академия е домакин на творбите

...
Галерия Академия на Националната художествена академия е домакин на творбите
Коментари Харесай

Творби на български и италиански художници събрани в „Идентичност между символика и цветове”


Галерия „ Академия ” на Националната художествена академия е хазаин на творбите на художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и преподаватели и студенти на Националната художествена академия в София, събрани под наслов "Идентичност сред символика и цветове ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес бе открита групова изложбата с произведения на български и италиански художници, ангажирани в създаването на концепцията за национална еднаквост посредством цветовете на трибагреника.

„ Изложбата е една инициирана от Италианския културен институт България галерия, която е в доста тясна връзка с българското европредседателство и по този метод е сбъднат контактът сред двете страни Италия и България, защото нашите знамена имат идентични цветове ”, описа проф. Маня Вапцарова, която е началник на изложбената активност на НХА. „ Идентичност сред символика и цветове ” се състои от 60 изображения - 30 италиански и 30 български. Проф. Вапцарова означи, че изложбата е доста богата и разнообразна и в стилово отношение, и в изобразително.

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз е мотивът да обединят изкуството на български и италиански създатели. Изложба, в която да се види какви са разликите, само че и какви са обединителните детайли сред две страни от Европейски Съюз. „ Европейски Съюз сега претърпява тежка рецесия на идентичността и с тази галерия, ние искахме да покажем, че разликата е нещо скъпо, нещо красиво, нещо което би трябвало да се цени и да се пази ”, сподели шефът на Италианския културен институт Луиджина Педди. Цветовете в италианските работи са по-туширани, по-нюансирани, до момента в който българските са по-директни, по-чисти цветове. „ Но това са творби, които боравят и със знаци, с понятия, които би трябвало да бъдат интерпретирани. Художниците, коства ми се най-добре съумяват да усетят, да уловят и да изразят духа на своето време и това е нещо, което би трябвало да бъде интерпретирано. Българските творби са като цяло по-директни, по-свежи и това евентуално се дължи на обстоятелството, че те са с 5 години по-нови ”, показва тя. Луиджина Педди не може да каже коя е най-хубавата творба, само че признава, че има някои произведения, които доста й харесват с това, че работят напълно с цвета, доста са цветни и други, които й харесват, заради това, че работят със синьото на Европа, с европейското синьо.

„ Основната тематика на тази галерия е тематиката за идентичността и смятам, че надслова на тази галерия е в действителност доста добре селекциониран, тъй като тя се вписва и във времето на Българско председателство и също по този начин в мотото на самото председателство за съединението, което прави силата. Така, че единението, общението на разнообразни идентичности ни прави още по-силни, по този начин както обединяването прави по-силен и Европейски Съюз ”, сподели Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди.

Изложбата ще бъде остане до 14 април 2018 година Ректорът на НХА проф. доктор Николай Драчев уточни, че тази галерия ще продължи своя живот в други градове на България, където ще има опция една по-широка аудитория да се запознае с тези творби. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР