Габрово е домакин на дискусионен формат „Кметовете говорят“ за устойчива

...
Габрово е домакин на дискусионен формат „Кметовете говорят“ за устойчива
Коментари Харесай

Таня Христова: Държавата трябва да бъде партньор на общините в политиките за енергийна ефективност на местно ниво

Габрово е хазаин на спорен формат „Кметовете говорят“ за устойчива сила.

Във форума вземат участие представители на общините София, Бургас, Троян, Русе, Каварна, Смядово, Казанлък, Ловеч, Велико Търново, Смолян, Разград, Лом, Сливен, Златица. Събитието се провежда от Община Габрово и Общинската мрежа за енергийна успеваемост ЕнЕфект. Инициативата цели да даде естрада на кметовете да декларират своето отношение, търсения, претенции и благоприятни условия към централната политика, с цел да се реализира на процедура това, което се назовава многостепенно ръководство, и посредством което зелените политики да доближат до жителите. Във форума със свое одобрение се включи депутатът в Европейския парламент Ева Майдел.  

В началото на дебата кметът на Габрово Таня Христова прикани присъстващите да разясняват и дискутират по какъв начин енергийната успеваемост да стане част от ежедневните действия. „ Надявам се страната да прозре смисъла и ролята на локалните управляващи и значимостта на нашето присъединяване, експертиза и включване в процеса на генериране на хрумвания за планове. Крайно време е локалната власт в България да откри сили да бъде стимулирана, окуражена и мобилизирана да вземе осъществяването политиките, свързани с енергийната успеваемост в свои ръце. В Европа от ден на ден се приказва и упорства, когато става въпрос за значими за жителите политики, локалните и районните власт да бъдат в директен контакт с Европейската комисия. Тази полемика е обръщение и подадена ръка към страната, тъй като смисълът е да бъдем дружно във значимите политики. Надявам се, че нашите проекти и начинания, които към този момент имат поддръжката на локалните общности и общинските препоръки да я получат и от страната “, сподели още кметът на Габрово. Тя добави, че задачата на общините е да дават опция най-хубавите решения и технологии да бъдат развивани и изпълнявани в градовете и селата, а страната би трябвало да бъде сътрудник на общините за 100 % финансова и ресурсна поддръжка на политиките за енергийна успеваемост на локално равнище.

„ Слушайте кметовете, те знаят какво чакат хората “, прикани от своят страна изпълнителният шеф на ЕнЕфект Драгомир Цанев, разяснявайки готовността на страната за енергийната рецесия.

Политическият консултант на Европейската климатична фондация Юлиян Попов дефинира като проблем, това че България е свръх централизирана страна. Според него за енергийната успеваемост няма едно магическо решение, само че посъветва кметовете да не подчертават на битовото газифициране, да избират като решение термопомпите и да организират локални конгреси за енергийна успеваемост.

Конферентната част на програмата продължава и на следващия ден. Паралелно се организира профилирано ревю на най-актуалните съставни елементи и технологии в енергийно ефикасното строителство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР