Габриел Атал се омъжи през 2017 година за настоящия лидер

...
Габриел Атал се омъжи през 2017 година за настоящия лидер
Коментари Харесай

Франция има нов премиер - гей от смесен брак с трудно детство

Габриел Атал се омъжи през 2017 година за сегашния водач на " Обнови Европа " Стефан Сежурне

Френският президент Еманюел Макрон назначи през днешния ден 34-годишния министър на образованието Габриел Атал за нов министър-председател в миг, в който Макрон желае да даде нов подтик на втория си мандат преди изборите за Европейски парламент, оповестиха френски медии, представени от Ройтерс. 

Смяната на премиерския пост няма безусловно да докара до смяна в политическия курс на страната, само че дава сигнал за предпочитание да се подобрят възможностите на центристката партия на Макрон на европейските избори през юни след публичното напрежение по отношение на пенсионната и миграционната промени. Според изследвания партията му за момента изостава след крайнодясната групировка на Марин Льо Пен с към 8 до 10 пункта.

Атал, непосредствен съдружник на Макрон, който по време на пандемията от коронавирус стана представител на държавното управление, ще заеме мястото на Елизабет Борн.

Един от най-популярните политици в страната съгласно последните изследвания на публичното мнение, Атал се демонстрира като образован министър, който се оправя с лекост в радиопредавания и в Народното събрание. Той ще бъде най-младият министър-председател на Франция и първият министър председател - открит гей.

Атал, който е почнал работа в политическите институции на 23 години като чиновник в Министерството на здравеопазването, стана най-младият министър-председател на Франция, изпреварвайки социалиста Лоран Фабиюс, който получава високия пост при ръководството на Франсоа Митеран през 1984 година, когато е на 37 години.

Ето още 11 неща, които би трябвало да знаем за Атал, новият началник на държавното управление на Франция, написа " Политико ".

1. Отдавнашен последовател на Макрон, само че не е член на близкия кръг на президента

Новият министър-председател на Франция напуща Социалистическата партия през 2016 година, с цел да поддържа президентската кандидатура на тогавашния министър на стопанската система Еманюел Макрон. Въпреки трайната си поддръжка за президента, Атал в никакъв случай не е бил посочван измежду най-близките съдружници и довереници на Макрон, за разлика от министъра на въоръжените сили Себастиан Лекорню и някогашния министър на земеделието Жулиен Денорманди, които също бяха посочвани като вероятни претенденти за най-желания пост в държавното управление.

2. Експерт по връзки с политически опит

В автобиографията на Атал влизат 10-месечна работа през 2018 година като представител на " Република, напред ", промакронското придвижване, в този момент известно като " Ренесанс ", и две години като представител на държавното управление от 2020 до 2022 година Периодът включва кандидатурата на Макрон за преизбиране и пандемията от COVID-19, по време на които Атал впечатлява с безупречни медийни изяви.

3. Първият в историята открит гей министър-председател

Габриел Атал прави каминг-аут малко откакто влиза в държавното управление през 2018 година и оповестява гражданския си съюз с сегашния водач на " Обнови Европа " и евентуален водещ претендент на " Ренесанс " за европейските избори през 2024 година Стефан Сежурне. Двамата политически водачи към този момент не са във връзка, само че в никакъв случай не са потвърждавали обществено раздялата си. Сежурне, който е прочут с това, че пази персоналния си живот, отхвърли да разяснява статуса на връзката им за материал на " Либерасион ".

4. Новият обичан политик на Франция

През последните шест месеца рейтингът на утвърждение на Атал внезапно се увеличи с повишаването на медийното внимание, което в последна сметка докара до това, че той изпревари някогашния министър председател и претендент за президент Едуар Филип като най-популярния политик във Франция съгласно изследване на IPSOS от декември.

5. Съучениците му към този момент са дали своят вот за него като президент... преди 12 години

Политическите знания на Атал към този момент са изцяло изявени по време на изявление, взето през 2012 година по време на студентските му години, когато съучениците му от Sciences Po, неофициалното учебно заведение за политици в Париж, разказват младия Атал като предстоящ президент.

6. Тормозен като младеж

Атал е учил в влиятелното частно учебно заведение l'Ecole Alsacienne в Париж дружно с Хуан Бранко, някогашния юрист на Джулиан Асанж, спорна социална фигура. Той постоянно е преследвал новия министър-председател в книга и в обществените мрежи. В телевизионно изявление Атал разказва, че е бил обект на многократни хомофобски издевателства и показва Бранко като провинен, описвайки юриста като " захласнат " от него. Бранко отхвърля това.

7. Бивш социалист, спечелил уважението на консерваторите

Новият държавен началник се причислява към Социалистическата партия през 2006 година, преди да има законно право да гласоподава, само че притегля благосклонното внимание на десни коментатори и политически фигури и е разказан като политически хамелеон с няколко твърди позиции. Атал стартира работата си като министър на образованието със възбрана на абаите - дълги плебеи, които от време на време се носят от мюсюлманките - в учебните заведения - ход, който ръководителят на републиканците Ерик Киоти дефинира като " самоуверен ". Последният закостенял президент на Франция Никола Саркози е упорствал някогашният министър на образованието да обмисли опцията да се кандидатира за президент през 2027 година, оповестява седмичникът La Tribune.

8. Той отхвърля да бъде министър на опазването на здравето

Въпреки опита си в работата с някогашния министър на опазването на здравето от социалистическата партия Марисол Турен и ръководството на формалната връзка на държавното управление по време на пандемията от COVID-19, Атал отхвърля предлагането да поеме управлението на френската здравна система по време на мини-преструктурирането на държавното управление предишното лято.

9. Привилегировано образование

След назначението му за министър на образованието, някои политически съперници укоряват Атал, че в детството си е посещавал извънредно частни учебни заведения. Въпреки че признава, че е имал " шанс ", когато е израснал, Атал акцентира и " компликациите ", през които е минал, като показва като образец развода на родителите си по време на изявление за френския ефирен канал TF1. Бащата на Атал, филмовият продуцент Ив Атал, умира през 2015 година

10. Смесен набожен и културен генезис

Бащата на Атал е от тунизийски еврейски генезис и част от фамилията му е депортирано по време на Втората международна война, съгласно материал в профила на Le Monde, само че е отгледан в православната религия от майка си, която е от съветски генезис.

11. Любимец на Брижит Макрон

Като министър на образованието Атал работи в тясно съдействие със брачната половинка на Еманюел Макрон - Брижит, някогашна учителка, която има нюх към бранша. Двойката работи най-много по изкореняването на издевателството в учебните заведения, а френската първа дама поддържа някои от политическите оферти на младия министър, в това число устрема му да тества наложителни униформи за учениците.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР