Отстраняването на непопулярния лидер на Габон беше „димна завеса“ за войниците да завземат властта, казват анализатори

...
Габонците се събуждат за нов военен лидер, след като разбунтували
Коментари Харесай

Габонците се събуждат за нов военен лидер, след като разбунтували се войници свалиха президент, чието семейство е управлявал нацията повече от пет десетилетия

От САМ МЕДНИК Associated Press, 31 август 2023 г., 3:10 ч.

ДАКАР, Сенегал -- Габон се събуди в четвъртък с нова военна лидер, след като бунтовни войници свалиха президент, чието семейство управляваше богатата на петрол централноафриканска нация повече от пет десетилетия.

Новият лидер е ген. Брис Клотер Олигуи Нгуема , началник на елитната републиканска гвардейска част, обявиха войници по държавната телевизия в сряда часове след като президентът Али Бонго Ондимба беше обявен за победител на президентските избори миналата седмица, които според габонците и наблюдателите са били белязани от нередности и липса на прозрачност.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Войниците обвиниха Бонго в безотговорно управление, което рискува да доведе страната до хаос и го поставиха под домашен арест и задържаха няколко души в кабинета му, казаха те.

Въпреки че имаше основателни оплаквания относно гласуването и управлението на Бонго, отстраняването му е само претекст да поискат власт за себе си, казват габонски експерти.

„Времето на преврата, след обявяването на неправдоподобните изборни резултати, и скоростта, с която се движи хунтата, предполагат, че това е било планирано предварително“, каза Джоузеф Зигъл, директор на изследванията в Африканския център за стратегически изследвания. „Въпреки че има много основателни оплаквания относно вота и управлението на Бонго, това няма много общо с опита за преврат в Габон. Повдигането на тези оплаквания е просто димна завеса“, каза той.

Превратът в Габон е осмото военно превземане на властта в Централна и Западна Африка за три години и идва приблизително месец след този в Нигер демократично избраният президент беше свален. За разлика от Нигер и съседните Буркина Фасо и Мали, които са имали по два преврата от 2020 г. насам и са превзети от екстремистко насилие, Габон се смяташе за относително стабилен.

Въпреки това, семейството на Бонго е обвинено в ендемична корупция и недопускане петролното богатство на страната да премине към населението от около 2 милиона души.

Бонго 64, изкара два мандата, откакто дойде на власт през 2009 г. след смъртта на баща си, който управлява страната в продължение на 41 години, и имаше широко разпространено недоволство от неговото управление. Друга група бунтовни войници се опитаха да извършат преврат през 2019 г., но бързо бяха победени.

Бившата френска колония е член на ОПЕК, но петролното й богатство е съсредоточено в ръцете от няколко - и близо 40% от габонците на възраст от 15 до 24 години са били без работа през 2020 г., според Световната банка. Приходите му от износ на петрол са били 6 милиарда долара през 2022 г., според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Превратът в Габон и свалянето на династичен лидер, като Бонго, изглежда са ударили нерв в целия континент, който преди това не са имали преврати в по-отдалечена, нестабилна Западна Африка 'T.

Часове след като войниците в Габон обявиха новия лидер, президентът на съседен Камерун Пол Бия, който беше на власт от 40 години, смени военното си ръководство и президентът на Руанда Пол Кагаме „прие оставката“ на дузина генерали и повече от 80 други висши военни офицери. Дори Исмаил Омар Гуеле от Джибути, който е на власт в малката бивша френска колония в Африканския рог от 1999 г. насам, осъди преврата в Габон и осъди скорошната тенденция на военни поглъщания.

И все пак в сряда говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че е твърде рано да се нарече опитът за преврат в Габон тенденция.

„Просто е прекалено скоро ще ударя масата тук и ще кажа, „да, имаме тенденция тук“ или „да, имаме ефект на доминото“, каза той.

Откакто Бонго беше свален, улиците на столицата на Габон, Либревил, ликуват от хора, празнуващи заедно с армията.

„Днес можем само да бъдем щастлив", каза Джон Нзе, жител. „Миналата ситуация в страната постави всички в неравностойно положение. Нямаше работа. Ако габонците са щастливи, това е защото страдаха под управлението на Бонго".

___

Журналистите от Associated Press Кара Анна в Найроби, Кения, и Уил Вайсърт във Вашингтон допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР