Гъбите преживяват своя възход не само в киноиндустрията. Редица стартъпи

...
Гъбите преживяват своя възход не само в киноиндустрията. Редица стартъпи
Коментари Харесай

Новият хит: Дрехи и строителна изолация от гъби

Гъбите претърпяват своя напредък освен в киноиндустрията. Редица стартъпи се пробват да заменят пластамаса, кожените произведения и пилешкото месо... с гъби. 

Базираната в Лондон компания Biohm за биопроизводство отглежда гъби в огромен мащаб, като ги зарежда с хранителни боклуци и дървени стърготини, с цел да сътвори артикули на строителната промишленост като изолационни панели. След това те могат да се употребяват като опция на преобладаващите пластмасови.

„ Фокусирани сме върху решаването на световни провокации и едно от най-големите във връзка с влияние върху планетата и екосистемата е строителната промишленост “, изяснява Оксана Бондар, шеф в компанията, която изследва новите приложения на гъбите. 

„ Разгледахме по-задълбочено потоците от боклуци, типовете материали и тъканта на постройките, а една от най-големите артикули е изолацията. Идеята беше да се оправим с едно от провокациите с естествено решение,. “ споделя Бондар пред BBC. 

След като мицелът е повишен в продължение на няколко седмици, Biohm го събира и изсушава, след което го компресира в панели, сходни на тухли. 

„ Красивото в този артикул е, че панелите могат да се преработват, той може да се разгражда на фураж, безвредно е да се компостира, pH е безпристрастен и 100% натурален. Може да наторява почвата “, споделя госпожа Бондар.

Говорителка на Biohm сподели, че компанията " сега договаря... с огромни мултинационални компании ", с цел да изведе продуктите си на международните пазари.  „ Очаквайте да видите тяхната топлоизолация от мицел да бъде конфигурирана в домове, офиси и публични пространства в Обединеното кралство и Европа през идващите няколко години. “ 

В Сан Франциско компания, наречена MycoWorks, отглежда мицел, с цел да създаде сурогат на кожата, наименуван " рейши ". Използвайки този материал, в този момент се прави всичко - от шапки до портфейли, чанти и купи.  

„ Отгледаната в мицел рейши е необикновен материал и първият по рода си (аместител на кожа), който не и казва София Уанг, съосновател на MycoWorks. 

Отглежда се благодарение на три органични материала - вода, дървени стърготини и мицел, което поддържа ниски въглеродни излъчвания. "   

Тя добавя, че сега максимален интерес към работата на компанията демонстрира секторът на първокласните артикули.  MycoWorks към този момент оказа помощ на Hermes да създаде ръчна чанта, отчасти направена от неговия мицел, и сътвори съдействие с производителя на шапки Ник Фуке.  MycoWorks също работи с General Motors, с цел да изследва потреблението на мицел в интериора на автомобила.  Г-жа Уанг споделя, че цената на Reishi сега е сравнима с първокласната кожа.  Тя обаче се надява, че когато компанията вкара произвеждане в доста по-голям мащаб, цената ще падне.

За да реализира този напредък, компанията събра 125 милиона $ (£104 милиона), с цел да финансира построяването на ново оборудване, което ще й разреши да усили производството от хиляди листа годишно до милиони.  Това би трябвало да отвори порти в Южна Каролина по-късно тази година. 
 Снимка: boredpanda.com
Въпреки че е мъчно да се намерят данни за финансовата стойност на бранша на мицела, неговият бърз напредък безспорно усилва този на по-широкия световен пазар на гъби.  Това би трябвало да доближи 90,4 милиарда $ до 2028 година по отношение на 63 милиарда $ през 2022 година, съгласно изследователската компания Imarc Group. 

„ Мисля, че повода за разширения интерес към мицела за приложения в науката за материалите е просто нарасналата информираност “, споделя доктор Мичъл Джоунс, откривател във Виенския софтуерен университет и специалист по мицела.

Когато започнах докторантурата си по тематиката преди към седем години, никой не знаеше за това.  Нямаше съвсем никакви документирани проучвания върху материали, основани на мицел, и единствено две компании в Съединени американски щати правеха неща с него.

„ В наши дни тематиката е доста по-популярна. Компании се появяват на всички места, в това число в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Италия, Холандия, Индонезия, Южна Корея, Естония и Австралия. Колкото повече медийно внимание получава тематиката, толкоз повече хора желаят да се включат в нея  комерсиално и открити започващи предприятия. Привлекателното е „ странността “ на концепцията, заради неналичието на по-добър термин. “
 Снимка: boredpanda.com
За доктор Джоунс мощната резистентност на мицела го прави прелъстителен материал.  За начало, нормално се прави благодарение на странични артикули от селското или горското стопанство или хранителни боклуци, които другояче биха били изгорени или отишли ​​на депото. 

Той прибавя, че за разлика от множеството индустриални процеси - които може да употребяват доста сила и да изискват машини - гъбите, биологичен организъм, главно правят тежката работа вместо вас, просто като порастват. 

Но има ли някакви дефекти при потреблението на мицел?  Д-р Джоунс предизвестява, че би трябвало да бъде дейно запечатано с водоотблъскващо средство, „ тъй като в случай че не го извършите, то е като гъба спрямо други материали, податливо е да изсмуква огромни количества вода “.  

И прибавя, че към момента не знаем какъв брой дълго ще продължи.  „ Тъй като към момента не е създаден в търговски мащаб, ние нямаме точни данни за оценка на живота. “ 

Все по-голям брой започващи предприятия за храни също употребяват мицела като високопротеинова опция на месото или даже сурогат на пшеничното брашно. 

 Базираната в Берлин компания Bosque Foods събра 3 милиона $ за създаване на заместители на пилешко, свинско и бекон, основани на мицел. 

Изабела Иглесиас-Мусачио, нейният съосновател и основен изпълнителен шеф, споделя, че те отглеждат мицела си „ в границите на няколко дни “ във ферментационни съдове, които разрешават вътрешно, градско земеделие.

„ От наша позиция това е преференциално, тъй като можем да увеличим мащаба на нашето произвеждане по доста по-рентабилен метод, което значи, че можем да достигнем ценови паритет с животинското месо по-рано “, споделя тя.  

Твърди се, че мицелът на Bosque има мек усет, с нотка на " умами " или пикантни нотки, написа businessnovinite.bg. Към това се прибавя набор от подправки. 

Въпреки че продуктите на Bosque към момента не са пуснати в продажба, бургери въз основата на мицел към този момент са налични за закупуване в Съединени американски щати, а Европейският съюз даде позволение за един тип мицел по-рано тази година. 

Г-жа Иглесиас-Мусачио е безапелационна, че мицелът е бъдещето на веганската храна.  „ Някои от проблемите с другите възможности на растителна основа са, че изолатите от соев и грахов протеин могат да имат доста мощен усет, който самичък по себе си доста хора намират за неприветлив.
 Снимка: iStock
„ Нашият мицел може да работи като празно платно за нас, с цел да създадем вкусни вкусови профили, които хората жадуват. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР