Гъбите (Porifera) дълго време бяха водещ претендент за първенството“ поради

...
Гъбите (Porifera) дълго време бяха водещ претендент за първенството“ поради
Коментари Харесай

Кои са били първите животни на Земята

Гъбите (Porifera) дълго време бяха водещ кандидат за „ шампионата “ заради тяхната по-просто устроена анатомия – като неналичието им на нервна система – само че неотдавна се появи нов кандидат.

Новите данни навеждат на мисълта, че гребенестите медузи (ктенофорите), които, обратно на външния си тип, са единствено далечни родственици на същинските медузи, може да завоюват първото място, макар че имат по-сложна диференцирана нервна система. Те са превъзходен образец за това по какъв начин еволюцията не е върви непосредствено към по-голяма трудност .

We Might Finally Know What The Very First Animals Looked Like
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
„ Най-скорошният общ предходник на всички животни евентуално е живял преди 600 или 700 милиона години. Трудно е да разберем какви са били тези същества, тъй като телата им били меки и не са оставили директни фосилни следи. Но можем да използваме съпоставения сред живите животни, с цел да научим за общите им предшественици ", изясни молекулярният биолог и създател на проучването Даниел Рохсар.

Предишни разбори, фокусирани единствено върху генни последователности, дали спорни резултати, като съгласно едни, учените допуснаха, че гъбите са били тук първи, до момента в който други демонстрираха, че това са гребенести морски многоклетъчни животни .

Scads of ctenophores (AKA comb jellies, sea gooseberries, Satan's testicles) were washing up on my local beach this afternoon.
— Mike Kelly (@MSidKelly)
Чрез сравняване на мощно непокътнатите генни последователности върху техните хромозоми, биоинформатикът от Университета на Виена, Дарин Шулц и сътрудниците му откриха модели, които ясно демонстрират реда на еволюционните събития сред организмите.

Изследователите съпоставиха геномите на гребенестите медузи, две морски гъби, две едноклетъчни животни (хоанофлагелати и амеба) и на микробен рибен паразит, обвързван с животни, гъби (ихтиоспорея) и други по-съвременни животни.

Свързването на мощно непокътнати генни последователности, открити в една и съща хромозома при всички животни, очерта явен модел. Гъбите и по-новите типове животни споделят едни и същи черти на необичаен вид хромозомно обединение. Но това не участва в гребеновата медуза, чиито геноми са подредени по-скоро както при другите едноклетъчни животни.

Ridiculous!!
Look at this beautiful underwater world in a rock pool near Mumbles lighthouse.
Ghostly sea gooseberries (a type of ctenophore). The beating of their cilia, creating a pulsing iridescent shimmer as they refract sunlight.
— Prof Richard Johnston (@DrRichJohnston)
„ Засякохме пренареждания, споделяни от гъбите и не-ктенофорните животни. За разлика от тях, ктенофорите приличали на не-животните. Най-простото пояснение е, че ктенофорите са се разклонили, преди да настъпят пренарежданията “, възкликва Рохсар.

Така че гребенестите медузи най-вероятно са еволюирали първи, последвани от гъбите. След това тези гъби са предали новата си смесена хромозомна класификация на потомствени животни.

„ Беше нужна малко статистическа и детективска работа, с цел да се убедим, че това в действителност е явен диря, а не просто нечиста сделка “, сподели Рохсар. „ Тъй като имаме работа с релативно дребни групи гени и може би един милиард години разминаване сред организмите. "

Love these little Sea Gooseberries
— Donovan McNeely (@dpmcneely)
„ Но следата е налице и мощно поддържа нашата доктрина. Единственият метод, по който различната хипотезата за това, че първи са били гъбите би могла да бъде вярна, в случай че голям брой конвергентни пренареждания са се случили както при гъбите, по този начин и в не-ктенофорните животни, което е доста малко евентуално. "

Новите техники, които екипът създаде, с цел да направи своето изобретение, ще разрешат да се надникне и в други еволюционни мистерии, с цел да бъдат изследвани по-точно.

A sea gooseberry doing what gooseberries do best - roll around
— Prof. Michael Sweet
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР