Г-н Здравков, като представител на Легия „Антимафия“, преди 9 месеца

...
Г-н Здравков, като представител на Легия „Антимафия“, преди 9 месеца
Коментари Харесай

Мегадалаверата на митниците за милиард ще платим всички ние

Г-н Здравков, като представител на Легия „ Антимафия “, преди 9 месеца в нашето студио вие направихте скандални разкрития за мегадалавера в българските митници за 890 млн. лева – не последва никаква реакция. Неотдавна президентът Радев също заприказва за крупни измами в митниците на стойност към милиард. За един и същи проблем ли става дума?

Мисля, че президентът има поради същата скица. Това е най-голямата митническа машинация у нас за последните три десетилетия. "Случката " се развива през интервала 2015-2018 година, когато България - поради несъблюдение на задължения на Агенция „ Митници “ към Европейска комисия (по-простичко казано - поради спекулация със занижени стойности на китайски стоки) - акумулира отговорности към европейския бюджет в размер на 890 млн. евро. От Европейска комисия с няколко писма са уведомили нашите институции, че тази сума би трябвало да бъде платена, само че каквото от това? Вече сме 2021 година и освен че не сме досъбрали разликите, само че не са направени приходи към нито една от компаниите нарушителки. Нещо повече - далаверата продължава, тъй че сумата ще набъбне с още 25-30% и ще надвиши милиард. А всички ние, като добросъвестни данъкоплатци, ще я изплатим, поради бездействащата ни страната.

От Европейска комисия поставяли ли са някакъв период за погасяване на вредите?

В Европейски Съюз всичко е доста релативно, само че сигурното е, че ще си платим. Проверката е назначена от господин Андреас Шварц – това е индивидът, който държи ръка върху кранчето за систематизиране на европейския бюджет към България. Само ще кажа, че други страни - като Португалия, да вземем за пример - също са били засечени със занижени цени на импорт от Китай и са си платили почтително. При нас казусът е доста внимателен, защото българската страна прави всичко допустимо да се дискредитира в Европа, като покрива далаверата. Прокуратурата и КПКОНПИ пригласят. Иначе митническите измами със занижени цени на китайски артикули са традиция у нас още от началото на прехода, въпреки че са най-невинната част от контрабандата. Но пък за сметка на това най-лесно се хващат.

Да разбираме ли, че по нашето законодателство схемата е законна?

Така се пробва да изясни българската страна. Но не е законна. Според нашето законодателство приемането на подправени фактури или непроверяването на тези фактури се санкционира.

Как да онагледим механизма на кражбата?

За да може да има корупционна процедура, българските митници са измислили термина „ минимални цени “. Там се споделя, че една импортирана от Китай писалка може да коства сред 10 и 30 стотинки. За да „ узаконят “ тази цена, те взимат предходни митнически заявления и усредняват някаква стойност. Естествено, компаниите вносителки авансово са „ помолили “ да бъде изработен „ верният “ импорт. Така и писалки за стотинки, и скъпи фирмени химикалки се обмитяват на едни и същи занижени цени. Всичко това се узаконява с съответно подправени документи и фалшифициран физически надзор. Как може да бъде „ изпрана “ далаверата? По-отворените контрабандисти намират китайска компания с български представител и дружно прикриват същинската фактурна стойност, на която стоката е купена от Китай или от друга страна. При положително предпочитание тази спекулация доста елементарно може да бъде засечена, защото всички страни от Европейски Съюз търгуват с Китай и същите писалки се внасят и в по-изрядни страни – тогава лъсва по какъв начин едно и също произведение се вкарва на разнообразни цени. Оказва се, че ние сме най-хубавите търговци, тъй като постоянно реализираме най-ниските цени. Докато „ неугледни “ страни като Германия и Белгия купуват няколко пъти по-скъпо.

Защо напъните Ви да повдигнете тематиката не дават резултат?

Като безкористен жител съм писал сигнали и до основния прокурор, и до премиера Борисов. Тъй като става дума за изключително огромна спекулация, въз основата на документи съм изискал всички, които имат общо с кражбите, най-малко да бъдат отстранени и да им бъдат отнети допуските до класифицирана информация.

Не мислите ли, че 890 млн. лева разлика мъчно може да бъде формирана единствено от писалки? Как се разпределят оборотите на този мрачен бизнес?

Ето по какъв начин. Като махнем лихвите за просрочване, сумата остава чисто 500 млн. лева за пет години. От тези 100 млн. лева годишно, чистата спекулация е 30 %. Като под чиста спекулация би трябвало да се схващат подкупите - за митничари, данъчни, служители на реда и всевъзможни други служби и чиновници.

Както се споделя, да се „ смаже веригата “.

Точно по този начин. Странно обаче за какво двата ми сигнала се озоваха в КПКОНПИ. Тази работа проверява подкупни държавни чиновници. Нормално беше преди сигналите да постъпят в КПКОНПИ, да се изискат и съберат всички документи, колкото и обемисти да са те. Докато не дадохме публичност в „ БАНКЕРЪ “ и няколкото други свободни медии, сигналът си стоеше в кръглото кошче. Чак тогава започнаха да ми звънят от КПКОНПИ със смешни упътвания. Прокурорката Станчева твърдеше, че в сигнала ми нямало никаква конкретика, въпреки той да е цялостен със сигнатури и имена. Обясних им кой е Андреас Шварц, дадох им телефона му - да бъде по този начин добра прокуратурата да попита него, в случай че не има вяра на мен. Не са го и потърсили. Един господин от КПКОНПИ единствено ми изясни, че нищо не запознат съм митници, че това не били никакви нарушавания, а несъответствия в законодателствата сред България и Европейски Съюз. С други думи - тия от Европейски Съюз да си гледат работата. Тогава аз заявих, че ще дава цялата документи на ОЛАФ и европейските институции.

Както се схваща, ОЛАФ към този момент е изцяло наясно със случая.

Последният отвод на нашата прокуратура да се занимава със случая е от 20 август 2020 година. Междувременно изпратих документите и на президента Румен Радев, с цел да вземе отношение. А ОЛАФ ми отговори, че ще провокира следствие. В нашето политическо пространство единствени отношение взеха проф. Румен Гечев с изявление в Народното събрание и Румен Петков.

Здрави нерви ли имат хората в Брюксел или е въпрос на безхаберие, че този митнически милиард се търкаля нехайно в годините?

Те са си свършили работата, анализирали са, пристигнали са и тук. Парите ще се платят, няма мърдане. Ще ни спрат фондовете, до момента в който не се издължим. Проблемът е, че няма да ги платят тези, които са ги откраднали и проспали, а всички ние.

Ако далаверата се движеше от редови контрабандисти, властта би ги притиснала да си платят отговорностите, а не да ги погасява държавният бюджет, както наподобява ще стане. Долавяте ли политически детайл в цялата тази структура?

Това е корупционна система, градена в организация „ Митници “ от години. Ако не играеш по тази скица, не си конкурентноспособен. Контрабандистите не пропущат в отчисленията си локалните дерибеи на властта, която и да е тя. По този метод се събират пари и за избори. Не се купуват гласове, а цели бизнеси. От забърканите в играта се желаят избран брой вотове – няма да платиш двата камиона, само че от теб се чакат 300 гласа. Голяма част от компаниите в Хасково са свързани с две политически партии – дясна и демократична, всички ги знаем кои са. Хитрите далавери стават не с писалки, а с платове – внасяш ги на занижени цени от Китай и започваш да произвеждаш евтини облекла. Предприятието, което шие облекла има стотици хора личен състав, гласуващи „ вярно “, с цел да си запазят работата. Казва им се: „ Баце ни пусна далаверката, отивайте за бюлетините! “. После управляват бройките по секции. Така е на доста места в страната.

Към кабинета на някогашния министър Владислав Горанов водят следите на тези 890 млн., както и на тези към този момент позабравени 800 млн. пропуснати налози от хазартния бизнес на Васил Божков. Толкова ли са безинтересни тези суми за прокуратурата?

Сумата общо наближава 2 милиарда Само че в тази ситуация с господин Божков, това е изказване на страната. А в митническия проблем - документирана констатация на Европейски Съюз. Прокуратурата не почита констатациите на Европейски Съюз, само че когато стане дума за „ наше “ момче, без значение дали Борисов, Горанов или Георги Костов, шефът на организация „ Митници “, цялата прокуратура се втурва да ги пази. Впрочем да сте срещнали тези тематики в огромните централни медии?

Освен митническата спекулация, в този момент ОЛАФ проверява и тази с високопроходимите коли за Министерство на вътрешните работи. Какъв резултат очаквате?

Там нещата също по този начин са ясни. Става въпрос за два члена от Закона за публичните поръчки(ЗОП), които изцяло изясняват обстановката.

Хората от кабинета на Борисов настояват, че били сложени в наложителност да подпишат контракта.

Няма такова нещо. Неизбежност е, в случай че са им опрели дулото на револвер. Търгът не е един, а два, като в документите написа, че са съгласувани. С кого? С човек на име Терзийски, днешният министър на Министерство на вътрешните работи. А този, който е подписал контракта, носи отговорността за него.

Разговора води: Емил Янев

Григор Здравков е някогашен митнически чиновник, водач на Легия „ Антимафия “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР