Г-н Янев, откакто страната се управлява от служебен кабинет, доста

...
Г-н Янев, откакто страната се управлява от служебен кабинет, доста
Коментари Харесай

ББР трябва да бъде преобразувана, а уставът й променен

Г-н Янев, откогато страната се ръководи от длъжностен кабинет, много постоянно чуваме думата бойкот. Като ръководител на Надзорния съвет на ББР, смятате ли, че хора от мениджмънта на банката саботират измененията, инициирани от нейния принципал - министъра на стопанската система Кирил Петков?

- От моя позиция, не бих бил толкоз краен. Вероятно има напрежение около това, че бяха освободени другите сътрудници от Надзорния съвет (Митко Симеонов и Велина Бурска - бел. ав.). Това в допълнение натовари връзката сред другите органи напрегнато и както е известно, в огромна степен естествените процедури не се случват по този начин както би следвало, заради обстоятелството, че другите двама членове на надзорния съвет са освободени и на база на разпоредбите в банката не могат да бъдат вземани избрани решения. Тоест работата сега е съсредоточена на равнище директорски съвет. И всичко, което следва да бъде признато от надзора сега няма по какъв начин да бъде признато, тъй като няма настоящ орган. Това попречва връзката с принципала. 

Допълнително имаме и процедура, обвързвана с това, че банката стана 100% благосъстоятелност на страната и надлежно би трябвало да бъде преобразувана от акционерно сдружение в еднолично акционерно сдружение. Налагат се обособени промени в устава, които би трябвало да бъдат утвърдени от Българска народна банка. Всичко това, взето вкупом, основава напрежение за естественото протичане на процесите, вземането на решение и довеждането до завършек на съответни покупко-продажби за приемане на финансиране. След като процесът бъде изцяло сбъднат, нещата ще се напаснат и ще имаме по-бързо функционираща институция. 

Уволнените от Кирил Петков ваши сътрудници в надзора на ББР блокираха вписването на новите членове с тъжба в съда. Как гледате на концепцията да се усили съставът на Надзорния съвет на петима членове?

- Не съм осведомен по какъв ред сътрудниците от надзора са подхванали дейности, с цел да защитят своите законни права и ползи. Смея да настоявам, че като цяло присъединяване в контролен и директорски съвет е обвързвано с така наречен доверителни връзки. Тези доверителни връзки могат да бъдат прекъсвани когато и да е. На тази база не виждам съответни претекстове за атакуване в съда на решението на принципала да бъдат освободени. Вероятно те могат да търсят своите права по контрактуван ред, който е обвързван с избрани периоди в договорите им и тяхното преустановяване. Точно на база на доверителните връзки, които загатнах, при предварително преустановяване на договорите може да се носи някаква имуществена отговорност от страна на принципала. Но във връзка с самото освобождение, това не следва да бъде обвързано с избрани претекстове. Атакуването на самия факт на освобождение може да се окаже безпредметно. За да не задълбочавам в юридически елементи, желая да стане ясно, че това не би трябвало да попречва процедурата по желание на нови представители на страната в Надзорния съвет. 

Колкото до разширението на състава на надзора, това е опция, която Търговския закон разрешава. С оглед на по-голяма бистрота има смисъл да бъдат добавени нови представители на Надзорния съвет. Аз изцяло поддържам тази смяна. 

Друг любопитен миг е, че съгласно известие на Българска народна банка с Кирил Петков сте инициирали кадрови промени в надзора на ББР още преди неговото публично встъпване в служба като длъжностен министър. Бихте ли разяснили за какво избързахте с рокадите?

- На този въпрос ще отговоря като правист: не се е развила процедура, няма акт на държавен орган, което бих квалифицирал като " правно нищо ". На тази база няма по какъв начин да разясняваме нещо, което няма развиване в обективната реалност. Действията са подхванати за по-бързо отваряне на банката към по-голяма бистрота, само че те по този начин или другояче не са се развили в правния мир.

Кирил Петков нееднократно назова четири компании от най-големите кредитополучатели в ББР като свързани с Делян Пеевски. При състояние, че Пеевски е под наказания от закона " Магнитски " по какъв начин може и би трябвало да подходи банката, с цел да бъде предпазена?

- Вероятно има доста импликации свързани с това, че господин Пеевски бе посочен като лице, което ще бъде глобено по закона " Магнитски ". Неслучайно бе взето решение от страна на българското държавно управление за осъществяването на този санкционен режим. Министерството на финансите изготви лист от компании, които се одобряват за свързани с лицата, глобени по закона " Магнитски ".

Към актуалният миг нямам информация в този лист да попадат кредитополучатели в Българската банка за развиване. Ако бъдат посочени в листата, който е динамична големина, ще е належащо решение на управителния съвет със съответни оферти до надзорния съвет. Когато няма обаче съответна фактология, мъчно би могло да се разяснява какви дейности биха се подхванали. Трябва да се означи, че става въпрос за избрана законодателна рамка, на база на която има подписани съответни контракти, по които има съответни условия. Едва когато се видят тези условия, може да се реши по какъв начин тази глоба би се отразила при продължение, прекъсване, преустановяване или преуреждане на връзките в договорите.

Тъй като фирмите кредитополучатели не попадат в листата на българското Министерство на финансите, няма правно съображение да бъдат подхванати дейности.

Нека се спрем и на вашето връщане отпред на Българската организация за вложенията. В какво положение заварвате организацията?

- За страдание, част от положителните и опитни фрагменти в организацията бяха напуснали. Работната конюнктура бе затормозена от много непотребни бюрократични спомагателни процедури. На базата на инерцията отпреди, много планове са били сертифицирани, само че за жалост и много планове са били спрени без съображение. Откровено казано, работата на организацията бе много лимитирана, т.е. не са били търсени нови планове.

Сега нашата цел е да вдигнем темпото, да се опитаме да върнем част от положителните фрагменти в организацията и да се фокусираме върху връщането на инвеститорския интерес от обичайни за нас страни като Германия, Франция, Италия. 

Поставяме фокус и върху самодейността " Три морета ". Предстои капиталово събитие в България, към което БАИ ще се опита да генерира по-голям инвеститорски интерес. Ще организираме кръгла маса сред капиталовите организации на всички страни членки на " Три морета ", с цел да намерим опция да осъществяваме планове посредством средствата, насъбрани във фонда " Три морета ". Ще търсим планове от общ интерес сред България и други страни от самодейността. 

Споменахте Германия, но за поредна година диагнозата на страната ни бе сложена тъкмо от представителите на немския бизнес, които показват дефицит на квалифицирани фрагменти, липса на правна сигурност, неяснота на публичните поръчки и корупцията. Имате ли рецепта за лекуването на тези проблеми?

-Трябва да има непрекъсната и съсредоточена работа на всички институции в страната. Министерството на стопанската система и БАИ работят по предварителната защита на тези тежки публични болести, както вие се изразихте. Същевременно, част от въпросите, свързани с работната ръка, са въпроси на основаване на подобаваща среда за развиване на младежите в страната ни. Това са политики в обсега на Министерството на образованието и на Министерството на стопанската система - освен това, взети като общ брой. Бих споделил, че колкото по-силни са институциите и колкото повече има страна в отговора на всички тези сложени въпроси, инвеститорският интерес ще се усилва.

Неведнъж съм споменавал, че и вложенията, и свободната стопанска самодейност са предпазени от Конституцията. Имаме опростена данъчна система, с най-ниски ставки в цяла Европа. Казвал съм на вложителите, че в случай че предложат и едно положително и рационално възнаграждение, уравновесено спрямо високото възнаграждение в Западна Европа, могат да получат надарени и лоялни хора от България.

Разговора води Атанаси Петров
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР