- Г-н Стоянов, финансовият отчет на община Пловдив за първите

...
- Г-н Стоянов, финансовият отчет на община Пловдив за първите
Коментари Харесай

Рашко Стоянов: Пловдивчани са изрядни данъкоплатци в годинат...

- Г-н Стоянов, финансовият доклад на община Пловдив за първите четири месеца от началото на годината демонстрира, че са събрани 71 млн. лв. лични данъчни и неданъчни доходи. През същия интервал на 2020 година постъпленията бяха доста по-малко - общо 46 млн. лв.. Колко локални налози и такси са импортирани в общинския бюджет за 4-те месеца и какъв е растежът в съпоставяне със същия интервал на предходната година?

- Това евентуално се отнася за общите доходи - данъчни и неданъчни. Събраните съответно от дирекция „ Местни налози и такси “ при Община Пловдив доходи от началото на годината до 30 април са в общ размер на 59 848 234 лв., от които главници в размер на 58 681 746 лв. и лихви за просрочие в размер на 1 166 488 лв.. За същия интервал през 2020 година са събрани доходи в общ размер на 36 476 511 лв., от които главници в размер на 35 779 008 лв. и лихви за просрочие в размер на 697 504 лв..

Ръстът спрямо предходната година, в цифрово изражение, е в размер на 23 371 723 лв., което съставлява над 64%.

- На какво се дължи нарастването на постъпленията в бюджета, в случай че, от една страна, и през 2020 година живеехме в изискванията на пандемия, а въпреки това, размерът на локалните налози и такси не е повишен?

- Увеличението на постъпленията от локални налози и такси в бюджета на Община Пловдив се дължи главно на обстоятелството, че през 2020 година с решение на Народното събрание на Република България, за ограничение на разпространяването на COVID-19, беше оповестено изключително състояние на територията на цялата страна, чийто период в началото бе от 13 март до 13 април, а след това бе удължаван неколкократно. Във връзка с оповестеното изключително състояние бе признат Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, въз основа на който, по предложение на кмета на ​община Пловдив Здравко Димитров, Общинският съвет одобри Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето на размера на локалните налози на територията на ​община Пловдив и на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив. Целта на тези нормативни актове беше

облекчение на финансовите отговорности на данъкоплатците.

Вследствие на смяната в нормативната уредба беше продължен до 30 юни 2020 година срокът за прилагане на отстъпка в размер на 5 на 100 за лицата, предплатили налога върху недвижимите парцели или таксата за битови боклуци за цялата година, или налога върху транспортните средства за цялата година. През 2021 година срокът за отстъпката от 5 на 100 за лицата, платили налога върху недвижимите парцели или таксата за битови боклуци за цялата година, или налога върху транспортните средства за цялата година, си остана на старите равнища - до 30 април 2021 година, защото обстановката с пандемията се промени. Поради това и постъпленията от локални налози и такси през тази година са доста повече, в сравнение с през 2020 година

Следва да се означи обаче и фактът, че постъпленията от локални налози и такси в интервала от 1 януари до 30 април 2021 година надвишават с близо 8 милиона лв. постъпленията за същия интервал на 2019-а, в която не живеехме в изискванията на пандемия, което единствено по себе си приказва, че е налице

наклонност за стабилизиране и повишение на постъпленията от локални налози и такси.

Това се дължи на подхванатите от държавното управление, Община Пловдив и в частност от дирекция „ Местни налози и такси “ редица стопански и обществени ограничения за подкрепяне на жителите и бизнеса в изискванията на пандемия, облекчение на административната тежест на жителите и компаниите, възстановяване на обслужването на данъчно задължените лица и повишение на събираемостта на локалните налози и такси.

Не мога да подмина и заслугата на чиновниците в дирекция „ Местни налози и такси “ при Община Пловдив, които в тези сложни времена, с риск за личното си и на околните си здраве, продължиха да извършват съзнателно и отговорно своите служебни отговорности. В тази връзка желая да им благодаря и да ги уверя, че в мое лице постоянно ще намират нужната поддръжка.

- Колко от старите отговорности успяхте да съберете?

- Местните налози и такси, събрани за минали години от юридически и физически лица за интервала 01.01.2021 година - 30.04.2021 година, са общо в размер на 10 603 885 лв., от които главници в размер на 9 476 353 лв. и лихви за просрочие в размер на 1 127 532 лв.. Служителите на дирекцията поставят всички старания, с цел да съберат старите и просрочените отговорности, а при нужда употребяват и механизмите, които им дава законът. Продължава използването на редица, потвърдили своята успеваемост, ограничения за повишение на събираемостта: изпращане на уведомителни писма до физически и юридически лица с непогасени отговорности за патентен налог, ДНИ, Твърди битови отпадъци, Движение за права и свободи, санкции и имуществени наказания по ЗМДТ, както и до такива, неподали в законоустановения период заявления по ЗМДТ; осъществяване на инспекции за правилно подадени заявления от притежателите на недвижими парцели на територията на община Пловдив; осъществяване на инспекции за подадени заявления от притежатели или ползватели на недвижими парцели, заявили и надлежно употребили облекчение за „ главно жилище” за повече от едно жилище или заявили и надлежно употребили облекчение за понижена продуктивност, чието решение на ТЕЛК е с изминал срок; връчване на известия за просрочени отговорности, актове за определяне на същите, предложения за непринудено заплащане и следващи документи до изпращане на просрочените отговорности за събиране от Търговско дружество на НАП-Пловдив и правосъдни реализатори. Освен това дирекция „ Местни налози и такси “ при Община Пловдив постоянно осведоми жители и компании за периодите, в които стартира заплащането, отстъпките и методите за внасяне на отговорностите за локални налози и такси. Използвам случая, с цел да изкажа своята специфична признателност на медиите, които навреме и тъкмо разгласяват тази значима за всички ни информация и по този начин спомагат за осъществяването на поставените ни цели.

От началото на тази година до 30 април

на длъжниците са изпратени 1468 уведомителни писма.

Издадени са 461 броя актове за определяне на отговорности на физически и юридически лица в общ размер на 1 890 406 лв. и са направени 17 уведомления по член 182, алинея 2 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс за отговорности в общ размер 117 821 лв.. Предадени са за наложително събиране на общински вземания общо 283 преписки за отговорности на физически и юридически лица общо за 1 033 651 лв., в това число: на частни правосъдни реализатори (ЧСИ) - 256 броя за 1 008 055 лева; на обществени реализатори в Национална агенция за приходите - 27 броя за 25 596 лв..

- Каква е прогнозата ви за постъпленията до края на годината?

- С оглед на положителните приходи при започване на годината, дръзвам да предвиждам, че ще съумеем да осъществим заложения проект за доходи от локални налози и такси, който е в размер на 117 870 480 лв.. Естествено, върша това с ангажимента, че към момента не са изцяло ясни цялостните последствия за стопанската система, респективно за компаниите и жителите, вследствие епидемиологичната конюнктура и съпътстващите я ограничаващи ограничения за справяне с COVID-19.

Рашко Стоянов е назначен за шеф на общинската дирекция " Местни налози и такси " при започване на май 2020 година със заповед на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Има две висши образования - със степен магистър " Икономика и ръководство на индустрията " и " Право ". Отлично познава спецификата на работата, защото има подготовка и опит. Преди да оглави дирекция " Местни налози и такси ", Рашко Стоянов е работил в Търговско дружество на Национална агенция за приходите, град Пловдив, Агенция " Бюро за финансово разузнаване " и дирекция " Обжалване и данъчно-осигурителна процедура ", град Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР