- Г-н Софиянски, днес премиерът Кирил Петков обяви - на

...
- Г-н Софиянски, днес премиерът Кирил Петков обяви - на
Коментари Харесай

Софиянски пита Кирил Петков: Как ще вкараш в еврозоната пенсионер с 300 евро пенсия? Как ще живее?

- Г-н Софиянски, през днешния ден министър председателят Кирил Петков разгласи - на 1 януари 2024 година България ще одобри еврото като разплащателна валута, а Министерски съвет приема и проект за влизането ни в еврозоната. Възможно ли е това да стане толкоз бързо - запитвам ви като някогашен министър-председател, в чийто мандат България вкара валутния ръб?

- България не е подготвена за тази мярка. Формално може да отговаряме на някои условия, само че никога нито стопанската система ни, нито елементарният българин е подготвен за една такава внезапна стъпка. Това, което ме тормози е, че и държавното управление на Борисов, и настоящето държавно управление на Петков гледат на въвеждането на еврото като политически ход - считат, че това би им донесло дивиденти,.

- Е, това е събитие, което исторически ще бъде обвързвано с обещано ръководство, както вас ви свързват с Бащата на валутния ръб.

- Да, това са събития, които се запомнят. Но за мен въвеждането на еврото не е въпрос на политика, а разследване на една доста добра икономическа подготовка. И в случай че обърнете внимание, прибалтийските републики, които вкараха еврото, го направиха откакто добре бяха подготвили страните си, откакто имаха постоянен стопански напредък – непрекъснат, даже с години на доста високо равнище и чак по-късно потеглиха към еврото. Това би трябвало да направи и България.

- Понеже се пробвам да направя връзка с минали такива събития, неотдавна Стив Ханке съобщи, че българският народ би изгубил от приемането на еврото. И вие ли по този начин смятате?

- Не ми говорете за Стив Ханке! В началото на 1997 година, таман бе формирано служебното държавно управление, президентът Петър Стоянов ми прати Стив Ханке да ми бъде консултант. И той пристигна при мен с един консултантски контракт от 40 000 $ да го подпиша! Каза следното: „ България никога не би трябвало да вкарва валутен ръб “ и ми даде образеца с Аржентина. Отговорих му учтиво, че не мога да го приема за консултант, тъй като бях уверен, че би трябвало да въведем валутния ръб и не може да имам за консултант човек, който ме поучава да не го вкарваме. Ханке много се обиди, оплака се на президента Стоянов, президентът сподели, че съм се държал жестоко с него и така нататък След 3-4 месеца прочетох в някакво списание, че Стив Ханке е Бащата на валутния ръб в България!?! Така че аз постоянно бих ревизирал това, което Стив Ханке споделя.
Но на тематиката - дали ще загуби България от въвеждане на еврото? България няма да загуби, в случай че го вкара в верния миг - в противен случай, ще завоюва. Когато ние приемахме валутния ръб, имаше един миг на разлики в договарянията - дали да се върже българският лев към $, тъй като 90% от заплащанията ни бяха в долари, пазарувахме в долари, запасявахме се с долари, или към марката. Екипът, който преговаряше, настоя и съумя в настояването си да се придържаме към марката.

- Защо?

- Тогава нямаше ерво, само че ние настоявахме за марката, тъй като знаехме, че марката ще бъде в основата на еврото. И по тази причина, когато се вкара еврото, преходът от марка към евро за нас беше доста по-лесен. Еврото няма опция за България, въпросът е обаче че ние би трябвало да сме добре готови да него.

- Вие какъв период виждате за привършване на нашата подготовка?

- Смятам, че може да сме добре готови вероятно в края на мандата на това държавно управление, в случай че то работи вярно и в случай че употребява добре инструмента на Плана за въстановяване и развиване, който от дълго време трябваше да бъде признат, с цел да сътвори един добър стопански напредък в страната.

- Това значи, че вие допускате цялостен мандат на това държавно управление? Това даже те не го позволяват.

- Имам поради, че на нас са ни нужни 3-4-5 години, в които би трябвало да имаме непрестанен напредък на Брутният вътрешен продукт от 4-5% годишно - тогава към този момент стопанската система ще бъде подготвена да поеме дискомфорта от въвеждането на еврото, ще може да качи приходи, заплати, ще стане мощна конкоретноспособна на други пазари, обезпечена енергийно и това ще ни разреши да влезем с инерция в еврозоната. Като страна ние би трябвало да се приспособяваме и като стопанска система, и като елементарни жители - да разчитаме на еврото, да не го пречупваме през валутния ръб, да свикнем на директни разплащания с евро. Цените надалеч по-лесно ще реализиран това равнене с европейската среда, само че приходите надалеч няма по този начин бързо да стигнат европейските, в случай че се стремим към това незабавно въвеждане на еврото.

- Ако през днешния ден бяхте министър председател, какво щяхте да извършите?

- Първо, бих направил положителната икономическа тактика за приходите и чак тогава проект по какъв начин да преминем към еврото.
Един постоянен стопански напредък от 3 до 5 години би разрешил по-голям запас, по-голяма мощност на Българска народна банка - тогава бих излязъл от валутния ръб и бих влезнал в еврозоната с по-силен лев. Това е единственият метод да повишим приходите на всички българи, да се увеличи стандартът на българското общество в европейската среда.

- Статистиката демонстрира, че въвеждането на еврото е съпроводено с потрес на пазара и драми измежду популацията. Допускате ли и при нас да стане същото?

- Да, статистиката демонстрира, че страните, които вкарват еврото, по-късно имат връщане обратно във връзка с Брутният вътрешен продукт. Затова наблягам, че първото изискване за въвеждане на еврото е постоянен стопански напредък и постоянни приходи.
Иначе, през днешния ден майка ми, за жалост, тя си отиде тази година, беше юрист най-голям клас и взимаше 400 лева пенсия, с днешните нараствания би достигнала до 500-600 лева, а като нея доста хора. Те по какъв начин ще живеят? Не може да вкараш в еврозоната пенсионер с 300 евро! Как той ще живее с тази пенсия в еврова среда, където най-ниските пенсии са 800 евро? Бих дал съвет на днешните ръководещи да не гледат на еврото като на политически ход, политическият ход с евроинтеграцията сме го създали. Въвеждането на еврото е безалтернативно, то е икономическо. Нека приготвят първо стопанската система, след това популацията и тогава да влезем в еврото добре подплатени. А през днешния ден ние чакаме спад на Брутният вътрешен продукт, следващата година чакаме най-малък растеж – по какъв начин в такива условия ще въвеждаш еврото и ще подлагаш на разтърсвания и стопанската система, и популацията?

- Всъщност ние ще бъдем изправени пред една финансова гражданска война с въвеждане на еврото и вие предупреждавате за доста жертви заради слаба подготовка на страната - по този начин ли да ви разбирам?

- Точно по този начин. Положителна финансова гражданска война на основата на стопански напредък и в дъното на това би трябвало да бъде Планът за развиване. Планът би трябвало да бъде изработен по този начин, че да обезпечи един доста бърз непрекъснат стопански напредък на България, с цел да има тя инерцията да поеме удара с еврото.
Премиерът, вицепремиерът, цялото държавно управление да отидат да приказват с шефовете на банките, с финасистите в страните, които последно вкараха еврото, да погледнат какъв стопански напредък са имали те преди да го вкарат, какво се е получило след въвеждането, да го обяснят на хората. А не да се бие тъпана: „ Влизаме в еврото! “, тъй като някой желае да извлече стопански дивиденти от това.

- Смятате ли, че ЕЦБ ще ни одобри с тези ниски стопански индикатори?

- Ако гледат на нашето влизане в еврозоната като политиката, може и да го създадат. Но по този начин ние изрично си подпечатваме паспорта на най-бедната страна в Европейски Съюз, не че не сме, ние сме единствената страна с под 10 000 евро Брутният вътрешен продукт на глава от населнеието. Когато влязохме в Европейски Съюз с Румъния имахме еднообразно, даже малко повече от нея, в този момент Румъния гони към 12 000 евро, а ние не сме мръднали. Първо би трябвало да се преборим това да преодолеем, а по-късно да тръгнем да се изравняваме с другите страни в Европейски Съюз.

- Прави усещане, че финансовият министър Асен Василев като че ли не чува други причини, в държавното управление даже не чакат анализите на Българска народна банка и на Българска академия на науките, преди да одобряват Плана за приемане на еврото.

- Моите усещания от финансовия министър са, че е добре квалифициран и по тази причина ме изненада това решение – като българин и икономист считам, че не сме подготвени. В изискванията на рецесия и за редовия българин, и за бизнеса влизането в еврозоната ще бъде извънредно тежко, ще бъде нова рецесия. Нека сътрудниците ръководещи погледнат какво става в страните, последно въвели еврото – има стопански спад, това ще последва и при нас. Все отново валутният ръб е един добър буфер, само че и прибалтийските страни бяха в ръб и отново се получи спад. Затова – първо би трябвало да свикне и стопанската система, и бизнеса, и жителите. Не бързайте – най-малко 4-5 години ни би трябвало да се подготвим за еврото, в случай че не желаеме да влезем в нова рецесия!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР