- Г-н Паскуа, гостувате на всички церемонии за откриване на

...
- Г-н Паскуа, гостувате на всички церемонии за откриване на
Коментари Харесай

Силвен Паскуа: Всички ЕСК започват с недовършени проекти

- Г-н Паскуа, гостувате на всички церемонии за разкриване на Европейска столица на културата през последните години. Пловдив опита да направи едно избухливо и огромно събитие. Получи ли се?

- Започнах да работя по самодейността Европейска столица на културата през 2012 година и от този момент до момента постоянно съм на откриването на един от двата определени града. Колегата ми е на другия - по този начин си разделяме отговорността. И на други места съм виждал огромни откривания като това, което видяхме в Пловдив. Това е методът локалната власт да покаже на хората, че стартира нещо доста значимо за града. Пловдив работи за самодейността към този момент 5 години. Самото разкриване обаче не е най-важното. Основното е да има и доста съпътстващи събития, тъй че хората да усетят значимостта на самодейността. Това бе направено тук по един добър метод -

композиция сред събитие от огромен мащаб и такива за по-малките общности.

- В апликационния план градът бе заречен да построи концертна зала, изложба и да възвърне кино „ Космос ”. Нито един от тези планове не е сбъднат до момента. Така ли е и в другите градове домакини?

- Да, това се случва с всички градове, което получат купата. Което е тъпо, тъй като кино „ Космос ” да вземем за пример е толкоз красиво място! Бях учуден, когато го видях за първи път. Неизпълнението на заложените в първичния план хрумвания идва от това, че би трябвало да се комбинират огромни инфраструктурни и културни планове. Откриването на тези забавени обекти през самата година е спомагателен акцент като столица на културата. На доста места заложените планове се отварят чак в края на годината и даже през идната година. Това не е проблем, тъй като ние не желаеме ЕСК да е единствено за тези 12 месеца, а да продължи и по-късно.

Ако имаш нова културна инфраструктура, продължаваш да поддържаш интереса на хората от града. Имахме такъм случай в чешкия Пилзен. Бяха дали обещание да трансфорат остаряла фабрика в културен център. Оказа се, че при градежа е употребен доста азбест. Не беше допустимо да стане там. Това отсрочи напълно този план и след време вместо фабриката бе трансформирано остаряло трамвайно хранилище. В Пилзен употребяват мястото и до момента за културни събития. Така че, в случай че нещо не бъде издигнато през годината, не е проблем да стане по-късно.

- Все отново едно е да забавиш откриването на културен център поради азбест, а напълно друго - да посрещнеш хиляди посетители с централен площад, който наподобява на сирийски фронт.

- Малко преувеличавате. Всички посетители на откриването през вчерашния ден посетихме другите културни събития и бяхме впечатлени от сцената и площада пред Общината. Там се насладихме на невероятните танци на вашите сформира, както и на децата на Пловдив. Костюмите и шевиците им бяха невероятни. Може би, тъй като сте от България, не осъзнавате какъв брой трогателен е подобен концерт за чужденците.

- Нали и в Белгия има клубове, където хората се събират да
танцуват?


- Вярно е, само че не е същото. Костюмите и музиката тук са невероятни. С голям интерес разгледах изложбата, отдадена на тютюна. Не бях осъзнавал какъв брой значимо е била тази промишленост за България. Аз съм щастливец, тъй като навестявам Пловдив за повторно и към този момент съм виждал хубостите му. Много от сътрудниците ми пристигнаха за първи път и те в действителност са впечатлени.

Посланието ми: критикувате колкото желаете кмета си - по тази причина живеем в народна власт, само че и не забравяйте, че имате един необикновен град.

Всички подлагаме на критика нашите кметове и управници. Аз съм от Франция и няма потребност да ви изяснявам за жълтите жилетки. Пловдив в действителност заслужава купата Европейска столица на културата.

Много европейци не са чували за Пловдив. Уверявам ви, че това ще се промени. Колега от португалския град Гимараеш ми сподели през вчерашния ден най-големия им вестник. В него има 4 страници, отдадени на Пловдив, и още толкоз за Матера. Френският „ Фигаро ” преди малко сложи града измежду 12-те топ дестинации за 2019-а. Имам и персонална прочувствена връзка с Пловдив - той е вторият град, в чиято селекция съм взел участие. Първият бе холандският Леоварден.

- Има ли механизъм, който планува някаква глоба против локалните управляващи, в случай че не изпълнят инфраструктурната си стратегия, заложена в апликационната книга? Примерно, понижение на помощта от 1,5 млн. евро, които обезпечава Европейска комисия?

- Парите, които отпускаме, са за културната стратегия. Те не са за инфраструктура и въобще не са доста. Не постановяваме наказания. Това, което вършим, е да следим напредъка на града през 4-те години на подготовка. Кметът на Пловдив е идвал в Брюксел, с цел да ни изяснява за инфраструктурните планове, само че даже и тогава ние бяхме фокусирани върху културните събития. Следим и за израстването на екипа като професионализъм и динамичност.

Пловдив бе определен, тъй като бе цялостен с цвят, тъй като е жив град и тъй като показа една чудесна стратегия за консолидиране на „ Столипиново ”. Ние би трябвало да сме прагматични - в ромския квартал са планувани уъркшопове и събития, които може да свържат този квартал с останалата част на града. Пловдив не е единственият град, където има квартали, които са отделени от останалата част. Брюксел примерно е подобен град. Целта е да подадеш ръка на тези общности, с цел да може те да се включат в огромната общественост с тяхната просвета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР