-Г-н Маринов, през изминалата нощ стана тежка катастрофа на столичния

...
-Г-н Маринов, през изминалата нощ стана тежка катастрофа на столичния
Коментари Харесай

МВР шефът Маринов ексклузивно пред БЛИЦ TV за ужаса на бул. "България", бандата на Темерута и новите престъпници!

-Г-н Маринов, през миналата нощ стана тежка злополука на столичния бул. "България ", в която почина 20-годишно момиче. Какво сподели следствието на полицията?
-За следващ път желая да обърна внимание на всички, че превишената скорост е рискова и убива. В случая се касае тъкмо за това - превишена скорост и изгубване на ръководството на автомобила от млад лидер, който е едвам на 19 години.

Да, той е бил дееспособен, само че без опит зад кормилото. Загиналото момиче се е возило на задната седалка, само че в резултат на мощния удар е изхвръкнала от автомобила, а тялото й е прелетяло близо 30 метра.

Използвам случая да кажа пред вашата медия, която е четена и обсъждана от доста хора да прикани хората да внимават със скоростта и ръководството на колите, изключително в условия като тези през миналата нощ, когато имаше лек дъжд и заледявания.



- Виждам, че има засилено полицейско наличие освен на главните пътни артерии в София, само че и на автомагистралите. Но има ли по какъв начин да бъдат предотвратени смъртоносни произшествия, изключително когато по-младите водачи получават криле зад кормилото и карат като побеснели?
- Полагаме всички старания с това, с което разполагаме като запас, пълномощия и отговорности, които са написани в закона, с цел да понижим сходни случаи като този от нощес. Но и аз съм уверен, че не става единствено с полицейско наличие и налагане на санкции.

Става въпрос и за самосъзнанието на всеки участник в пътното придвижване. Мерките, които взимаме лимитират случаите, само че ние като общество би трябвало да осъзнаем, че в някои случаи сами със личното си държание способстваме за тези неприятни случаи.

- Преди няколко дни Министерство на вътрешните работи взаимно с ГДБОП и прокуратурата обезврежда незаконна група за разпространяване на опиати, в която главното разпознаваемо лице беше Радослав Иванов-Темерута. Каква информация може да предоставите на обществото за тази съответна тайфа?
- Това е интервенция на ГДБОП взаимно с регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. Към момента тече следствие и информация не мога да дам, само че мога да кажа, че това е незаконна група, което е заемала съществено място в наркоразпространението.

Като цяло отчитаме проблем и то най-много обвързван с най-леките опиати - марихуаната. Наскоро в Русе беше обезвредена оранжерия за развъждане на марихуана, която беше направена по последна дума на техниката, тъй че в нея да се отглеждат качествени растения. Проблемът с леките опиати е сериозен, неприятното е, че подрастващите не го одобряват като нещо неправилно и опасност. Но ние гледаме съществено на този проблем.

- Радослав Темерута е от втория ешелон на престъпния контингент, само че все пак от дълго време не беше задържан престъпник с прякор. Ще има ли и други разпознаваеми лица, които да му вършат компания в килията?
- Това, че той не е бил във фокуса на публичното внимание, не значи, че сътрудниците не са работили. Разследването продължава.

- Какво се случва с незаконните групи, които се занимават със скимиращи устройства и източване на кредитни карти, които бяха посочени от премиера Бойко Борисов като главния имиджов проблем за страната ни в Европейския съюз?
- Това е един тип настояща незаконна активност, при който със относително малко старания и риск за лицата, които се занимават с нея да бъдат хванати носи огромни облаги.

Поради тази причина има доста групи, които се занимават с тази престъпност. Основно те правят тази активност в чужбина, където това не е доста известно и локалните служби към момента не са насочили запас за противодействието й, а редом с това вървят доста туристи и жители от други страни, курорти и острови за избран интервал от време.

Знаете, че сходни групи работят на избрани острови, които са посещавани от туристи от разнообразни страни. Това допуска тази незаконна активност да направи всичко допустимо, с цел да реализира задачата си.

Този тип нарушители са доста изобретателни и гъвкави. Те трансформират непрекъснато местонахождението си и схемите, по които работят. Използват като съучастници хора, които не участват в полицейските регистри, с цел да теглят парите и да слагат скимиращите устройства на банкоматите. Това са нарушители, които са на по-високо интелектуално равнище.


- Едни от тези хора са Кленовски. Бащата беше задържан в интервенция на Интерпол точно за такава активност, а откакто бе освободен дружно със сина си има данни, че са се пренесли на остров Бали. Оперативните служби за сигурност следят ли деликатно тези лица?
- Всички лица, които по една или друга причина са проявявали избрана незаконна линия са под непрекъснато наблюдаване.

Проблемът е, че идват нови, които към момента не са попаднали в полезрението на полицията и досега на първото им задържане остават скрити както за обществото, по този начин и за органите на полицията.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР