Г-н Крал, в края на м. март в изпълнение на

...
Г-н Крал, в края на м. март в изпълнение на
Коментари Харесай

Карел Крал, ЧЕЗ: 8,39% е делът на ЧЕЗ в цената на тока - при условна сметка от 100 лв. това е 8.39 лв.


Г-н Крал, в края на м. март в осъществяване на нормативните условия всички енергийни сдружения, в това число и фирмите от групата ЧЕЗ в България подадоха своите ценови заявки. Бихте ли коментирали какво включват тези ценови заявки?

- Да стартираме от обстоятелството, че от 01.07.2018 година се слагат параметрите за идващия тригодишен регулаторен интервал и е доста значимо да се създадат оптимално правилните предвиждания – както от страна на сдруженията, при подготовка на техните ценови заявки, по този начин и от страна на Регулатора, който би трябвало да регистрира всички фактори при определянето на тази рамка.

Ние сме експерти и наше професионално и мениджърско обвързване е постоянно да представяме тъкмо какво би трябвало да се направи, какъв брой би трябвало да се влага в модернизиране на мрежата, какви оперативни разноски са нужни за поддържането и, за развиване на човешките запаси и обслужването на клиентите, както и за обезпечаване на условия за гладко развиване на останалите браншове на стопанската система. Либерализацията на пазара също слага редица условия, които ние сме отчели. Премахването на кръстосаното субсидиране сред другите групи клиенти, типовете цени и равнищата на напрежението е един от наложителните детайли за естественото действие на свободния пазар. Затова всяка година включваме едни и същи съществени правила.

И въпреки всичко, бихте ли споделили нещо по-конкретно?

- Преди да дам каквато и да било съответна цифра, още веднъж ще обърна внимание, че единствен Регулаторът има право и носи отговорност за взимане на решение по отношение на цените на електрическата енергия. Той прави това въз основа на преценка на всички фактори и отчитане на декларираните параметри от всички участници във веригата на ценообразуването – произвеждане, където е най-големият дял от крайната цена; преноса; разпределението и снабдяването. Ние сме в последните две елементи на този развой.

Към момента делът на ЧЕЗ е 8,39%, в това число налозите, което при една условна сметка от 100 лева значи 8 лева и 39 ст. Това е всичко, с което разполагаме за реализиране на българските и европейските условия за активността. Съгласно подадените от нас в края на м. март ценови заявки, при положение, че нашите оферти бъдат признати, би се стигнало до приблизително нарастване от към 3 стотинки на киловатчас за бита. В същото време предлаганите от нас параметри по обособените индикатори биха довели до понижение на цената на пиковата сила за стопанските клиенти, да вземем за пример. Ние сме длъжни да кажем какво е належащо. Както постоянно до момента, сме предложили смяна в тарифната конструкция, тъй че тя да отразява правилно действителните разноски за икономически, битови клиенти, клиенти на приблизително или ниско напрежение и така нататък Но крайното решение да дефинира какъв брой бързо българският енергиен бранш ще стане изцяло либерализиран е напълно в ръцете на КЕВР.

Как сте обосновали желаните от вас параметри във импортираните ценови оферти?

- Има доста фактори, които да обосноват метода на последователното нарастване на цените за електрическа енергия, които и все още са най-ниските в Европейски Съюз. Тук би трябвало да се регистрира превъзмогване на недостига в енергийната система, вложенията в инфраструктурата високо, приблизително и ниско напрежение, отразяване на разноските за произвеждане на електрическа енергия и несъмнено, либерализацията. В същото време километър кабел, нов трансформатор или електромер на всички места в Европа костват съвсем еднообразно. Цената на квалифицираната работна ръка в България пораства. Това е годно и за енергийния бранш и ЧЕЗ би трябвало да се преценява с равнищата на възнагражденията в държавните и останалите частни енергийни компании. Това е съществено предизвикателство и управлението на ЧЕЗ е в непрекъснат разговор с представителите на профсъюзите за реализиране на уеднаквяване на равнищата на възнагражденията и обезпечаване на конкурентоспособност на нашите компании да задържат и притеглят най-хубавите експерти в бранша. Ние към този момент имаме подписани групови трудови контракти, в които като управление сме поели избрани задължения. Освен това сме финансово ангажирани с развиването на професионалното обучение в страната, което не е предмет на ценовите заявки, само че е в поддръжка на обстоятелството, че гледаме извънредно съществено на човешките запаси.

Споменахте първоначално вложенията за развиване и рационализация на мрежата. Какво значи това?

- Инвестициите в мрежата се усилват през годините, а това естествено дава резултат в по-доброто качество на доставките. Пример за несъмнените резултати от тези вложения са зимите на последните 2 години, в които, даже при тежки условия, нямаше или бяха мощно лимитирани спиранията. Благодарение на прагматичния ни метод към вложенията и ръководството на мрежата, нямаше никакви разтърсвания в такива сериозни моменти като повредите на топлофикациите в София и Перник. Мрежата устоя на нарасналото натоварване. И като удостоверение на това, че нашите старания са сполучливи пристигна и оценката на кмета на Перник по време на срещата ни предходната седмица.

Ето по какъв начин, най-общо наподобяват нещата спрямо началото на предходния регулаторен интервал през 2015 година:

Капиталовите разноски, т.нар КАПЕКС беше повишен до приблизително за трите години - 119 милиона лв., спрямо 96 милиона през 2015. В резултат на изпълнените вложения в мрежата и нейното ръководство софтуерните разноски от 11.75% бяха понижени на 10,35%, което се регистрира като доста достижение. За съпоставяне, когато придобихме трите енергийни дружества, софтуерните разноски възлизаха на повече от 22 %. Въведените в употреба през четвъртия регулаторен интервал вложения доведоха до повишение на регулаторната база на активите от 518 милиона на 544 милиона лв..

За годините от 2015 досега оперативните разноски бяха понижени от 136 млн лева на 122 млн. лева, макар наложителното нарастване на разноските за трудови хонорари, според КТД, както и спомагателните разноски, наложени от измененията в законодателството, като Директивата за отбрана на персоналните данни, киберсигурността, енергийната успеваемост и новия метод за пазаруване на силата за софтуерния разход. През последната година цената, по която сдруженията купуват сила за софтуерния разход беше увеличена доста. Въпреки понижените оперативни разноски, те в никакъв случай не бяха приети в цялостния си размер.

Има ли, съгласно Вас, нещо, което регулаторът може да предприеме за понижаване на тежестта на оперативните разноски, да вземем за пример?

- Разбира се, напълно в ръцете на КЕВР е да откри салдото и метода за това, само че има разноски, които потвърдено не водят до директни и забележими усъвършенствания за клиентите и един от тях е хартиената фактура. Освен, че е екологично недопустимо всеки месец да се отпечатват и разнасят милиони хартиени фактури. Това е един много безценен развой, който може да бъде доста усъвършенстван поради днешното равнище на технологиите. Хартиените фактури се оказа, че могат да се употребяват и за телефонни измами и апартаментни обири, за каквито случаи сме имали сигнали. Друг образец на разноски, за които няма потребителски обоснована потребност, е наличието на двама очевидци при нормативно наложената замяна на електромерите, които са благосъстоятелност на сдружението. Очакваме приемането на нови общи условия и разпоредбите за премерване, където тези въпроси да намерят своето решение. До този миг работим според настоящите правила, а разноските за тези действия са включени в ценовите ни заявки.

ЧЕЗ продава бизнеса си в България. Напоследък се чуха изказвания, че разноските на купувача Инерком и лихвите по възможните заеми са включени в ценовите заявки на ЧЕЗ. Това правилно ли е?

- Абсолютно не. Ценовите заявки са готови от ЧЕЗ и купувачът няма никакво отношение към тях. Самият ръководител на КЕВР Иван Иванов към този момент опроверга опцията сходни разноски да бъдат включени в цените. Това единствено по себе си е задоволителна гаранция като имаме поради, че крайното решение във връзка с цените на електрическа енергия на контролирания пазар, е на КЕВР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР