Г-н кмете, за 4 г. Димитровград привлече много инвеститори, което

...
Г-н кмете, за 4 г. Димитровград привлече много инвеститори, което
Коментари Харесай

Кметът Димов: Инвеститори вляха 180 млн. лв. в Димитровград

Г-н кмете, за 4 година Димитровград притегли доста вложители, което провокира благородната злоба на регионалния център Хасково. Как се получи това?<$>

Тези вложения са в изгода и на целия район. Много от хората, които започнаха работа в новите производства, са от Хасково. Да се привлекат вложения е сложен развой. Изискват се доста старания и предпочитание. С екипа ми постоянно сме се старали да покажем на евентуалните вложители, че сме сътрудници в това, което стартират да вършат, а не сухи админи. Нужни са бързина, адекватност и бърза реакция при решаването на проблемите. Това са съществени фактори, които отключват нужното доверие към общината. Разбира се, от голяма важност е и инфраструктурата. През последните години влагаме доста старания, с цел да я подобрим. Пускането на автомагистрала „ Марица ” също е измежду катализаторите на тези процеси. Не на последно място е и признатият от Община Димитровград нов Общ организационен проект. Съгласно този проект териториите за индустриално прилагане са увеличени от 580 хектара на 1120. За смяната на предназначението на земята създадохме доста положителни условия в поддръжка проектите на вложителите, а това даде отражение върху техните планове.

Колко пари влязоха през втория ви мандат в общината?<$>

В края на т. година вложенията в новата индустриална зона край пътя за Хасково ще доближат 180 млн. лева Ангажираността на човешкия фактор - т.е. основаните работни места, са над 3200 души. Те са заети освен в произвеждане, а и в търговия и превоз. Тук би трябвало да отчетем обстоятелството, че новите индустриални мощности акумулират към себе си много компании, които се занимават с логистика, превоз, храна и т. н. Тази нова индустриална зона в общината ни дава подтик за развиването на целия регион. Надявам се, че изгодите от случилото се ще дадат своя резултат в идващите няколко години.

А от европейски планове?<$>

Когато приказваме за финансовата изгода от европейски планове, не би трябвало да се счита чистата сума на вложените средства, а по-скоро резултатът от тези средства и това, до каква добавена стойност ще доведат те. Винаги с администрацията ми се стремим да има изгоди за обществото. Средствата и извоюваните планове са по разнообразни оперативни стратегии - Оперативна програма „ Региони в напредък ”, Оперативна програма „ Околна среда ”, Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ” и, несъмнено, трансграничните и транснационални стратегии. Общата им стойност е над 35 млн. лева Ще подчертавам върху един, който ще стартира да се извършва от тази есен. Той е обвързван с възстановяване качеството на атмосферния въздух. Стойността му е 7.5 млн. лева и ще даде опция на над 2500 семейства да подменят печките си на дърва и въглища с различни способи на отопление. Става въпрос за отопление на газ, ток или пелети.

Друг план с по-висок бюджет, който действително започваме да изпълняваме от тази есен, е „ Смарт Мед ”. Той е на стойност близо 1.5 млн. лева До края на годината чакаме да започват и други два плана - част от капиталовата ни стратегия по Оперативна програма „ Региони в напредък ”. Единият е обвързван с обновяването на постройката на Драматичния спектакъл „ Апостол Карамитев ” за близо 2.5 млн. лева Другият е реституция и ремонт на Културен дом „ Химик ” с прилежащите площи. Стойността е близо 3.7 млн. лева

Тук е мястото да благодаря на екипа, с който работя. Колегите в локалната администрация поставят доста труд, който не се вижда, до момента в който се стигне до сполучлива реализация.

Случиха се и инфраструктурни планове, удовлетворен ли сте от свършеното и предстоят ли нови?<$>

Доволен съм, че успяхме да осъществим плануваното дотук. Бяха ремонтирани дворовете и постройките на шестте огромни учебни заведения в града. В тях се образоват 75 % от децата. Това стана, откакто приключихме процеса по обновяването на детските градини.

Много значими бяха ремонтите на спортната зала „ Младост ”, на зеленчуковия пазар, на детски площадки и улици. В момента тече дългочаканата рехабилитация на пътя Чирпан-Симеоновград, който минава през 3 квартала на града и през 3 села в общината ни. Пътят в действителност имаше крещяща потребност от ремонт. Разбирам и недоволството на хората от по-крайните квартали, защото там има доста какво да се работи по подобряването на инфраструктурата. Надявам се в идващите години да успеем да отговорим на упованията на жителите им.

Освен гости на фамозния Неделен пазар, прави усещане, че идват и повече туристи в последните години, има ли рецепта за привличането им?<$>

В последните няколко години разпространяваме историята на Димитровград. Градът ни е основан по неповторим метод, с неразбираем за съвремието ни бригадирски труд. Централна градска част е място, което заслужава да се види от гостите на града. Създаденият ретро апартамент провокира голям интерес. Дори представители на туроператорски компании ми звънят и питат има ли опция да се настаняват туристи за нощувки.

Димитровград е ситуиран върху място с хилядолетна история. На наша територия е единственият непокътнат Нимфеум в България - Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково. Всяка година общината ни отделя личен запас и благодарение на Министерството на културата там се организират археологически разкопки. След геофизично изследване и снимане бяха открити неповторими находки. Сред най-ценните са статуята на богинята Изида и глава на Сатир, единствени в страната. Подобни изображения на египетската богиня са владеене на международни музеи. За година Светилището на нимфите и Афродита е посетено от 10 000 туристи.

Единодушно локалната конструкция на ГЕРБ ви номинира за трети мандат, ще се кандидатирате ли?<$>

Това е голяма отговорност и мъчно решение, тъй като вдигнахме много високо летвата. Ясно съзнавам, че не трябва да падаме под постигнатото равнище. Сигурен съм, че има още доста какво да създадем с екипа ми, с цел да продължим да развиваме Димитровград.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР