Г-н Каримански, вие смятате ли, че 1 януари 2024 година

...
Г-н Каримански, вие смятате ли, че 1 януари 2024 година
Коментари Харесай

ИТН ще подкрепи актуализацията на бюджета

Г-н Каримански, вие смятате ли, че 1 януари 2024 година е денят, в който България ще влезе в еврозоната? Има такава поръчка, само че в тези процедури, свързани с Европа, в никакъв случай нищо не е последно. Имат ли подготвеност нацията, стопанската система и финансите за това?

- Много е значимо по какъв начин ще върви България в своето догонващо развиване по отношение на Европа и по отношение на всички тези страни, с които можем да се съпоставяме. Ние виждаме, че към момента сме на последно място - по доста от индикаторите за витален стандарт ние сме едни от последните в Европа.

Дори стабилно изоставаме.

- Виждаме това по отношение на Румъния, която планува стопански растеж от 7%, а ние много по-нисък.

Ние се радваме на три и нещо.

- Точно по този начин. Това е притеснително точно от позиция на тази конвергенция, която следва. Ако ние имаме опция да наваксаме бързо, да стопираме всички тези течове в страната, които съществуват в обществения бранш, или в случай че не престават да бъдат факт, то да не ги преориентираме в други направления. Защото, запушвайки един бранш, през който изтичат пари в обществени финанси, и в това време отпушваме различен, това не взема решение казуса.

Каца без дъно.

- Именно – каца без дъно. Именно това беше и е един от моите въпроси за какво в бранш „ Държавно ръководство “, където са доста от предприятията в страната, имаме повишаване на разноските по отношение на Брутният вътрешен продукт - от 5.6% на 5.8% от Брутният вътрешен продукт. Кое постанова това - при изискване, че в последните два месеца и половина - близо три към този момент, служебното държавно управление съумя да разкрие много корупционни схеми, с което би трябвало да запуши приключването на обществените средства. Но няма сензитивност към понижаване на тези разноски по отношение на Брутният вътрешен продукт.

Не е ли къс интервалът, в който работи служебното държавно управление?

- Кратък е, несъмнено. Аз постоянно съм го казвал, че за толкоз къс интервал мъчно може да се направи оценка.

И Петков, и Василев, които са икономическо-финансовите остриета на кабинета, споделиха същото – не можем да създадем нищо, преди да запушим дупките.

- Съгласен съм.

Обаче от Има Такъв Народ намирате рецензии към техните дейности. В какво се състои тази рецензия, тъй като хората чакаха вие да сте в тясно съдействие с хората от служебния кабинет, с цел да се гони една задоволително ясна цел – целият този модел да бъде демонтиран.

- Разбирам. До този миг мога да кажа, че доста добре работим с Министерството на финансите по актуализацията на бюджета. Нямаме съществени разминавания, само че, естествено, имаме условия за елементи по аналитичните сметки – или по този начин наречените аналитични пера, които би трябвало да са ни по-ясни и които би трябвало да хвърлят една по-голяма изясненост към това по какъв начин и по какъв метод ще се изразходват средства и по какъв начин и по какъв метод ще се реализиран доходи и дали приходите не са съзнателно подценени. Защото би трябвало да имаме повече доходи, които да съставляват един тип буфер до края на годината. И отново споделям – с Министерството на финансите мисля, че работим доста добре все още.  Сътрудничат за всичко това, което имаме като условия. 

Дали беше моментът в този момент за тази рецензия? Защото хората чакаха от вас да бъдете консолидирани - вие сте хора, които говорите на почти един и същи език. А и гоните и общи цели.

- Да, разбирам ви. Но знаете ли какъв брой превратно би се изтълкувало, в случай че ние използван двоен стандарт. Аз, когато имам въпрос, това не значи рецензия. Когато съм имал въпрос към министъра на стопанската система, аз не съм го подлагал на критика или както се написа - атакувал. Това не е офанзива. Въпросът е самият министър да почувства в себе си увереността, отговаряйки на въпроса, че има идентичен стандарт за безусловно всички. И този стандарт е единственият метод, по който корупцията ще бъде минимизирана и няма да изчезва от едно място, след което да се появява на друго. Това е моята цел.

Направи блестящо усещане, дори гротескно, че хора, които бяха най-близко до така наречената джипка – онази метафора, в този момент приказват за нова джипка, като в нея виждат точно актуализацията на бюджета. Намирате ли учредения за това? Говорим за Движение за права и свободи, за които всички знаем, че бяха в доста близки връзки с политическото управление на страната във връзка с стопанската система.

- Извън моя речник е. А те употребяват и още един термин „ празен чек “.

Да – „ празен чек “ е друго факсимиле.

- Да, това са клишета отвън финансовата терминология. Аз персонално не споделям подобен вид рецензия, в случай че това е рецензия, естествено. По-скоро бих желал, когато имаме идентични стандарти, те да важат за всички. Това е моята цел и отново го наблягам.

Какъв е вашият персонален прочит на актуализацията на бюджета на служебното държавно управление?

- На първо четене ние поддържаме актуализацията на бюджета.

Но къде намирате „ тесни места “?

- Едно от тях е в действителност дали приходите по Плана за възобновяване и резистентност – т.е. предплатените по този начин наречени 13 % ще постъпят до края на годината. Това е най-притеснителното. Защото, в случай че те не постъпят в бюджета, то тогава ние ще излезем на много по-висок недостиг. Ананиев е бюджетирал 10% до предлагането за Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, а сега имаме още 3%, които са към 13% предплатеното заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Не бъде ли предаден в точния момент този проект в Европа, това значи, че тези доходи може да не се осъществен в тази година. Което пък, единствено по себе си, ще докара до един по-голям недостиг. Не че е ужасно.

Р интелигентен Гечев пледираше през днешния ден за висок недостиг и сподели, че по този начин е в цяла Европа.

- Той сподели „ висок недостиг “, само че на моята имитация – какъв брой чака да е този висок недостиг, той сподели, че даже няма да има подобен недостиг, тъй като приходите ще бъдат доста повече и няма да се наложи да има подобен недостиг. Хем споделяме, че можем да стъпим на огромен недостиг, хем пък може би приходите ще бъдат задоволителни и няма да се появи този недостиг. Това, което желая още един път да подчертая, че е мъчно да се съпоставяме с европейските стопански системи, които са доста по-силни откъм икономическа успеваемост и откъм енергоемкост. Защото българската стопанска система е 3.6 пъти по-енергоемка спрямо останалите. И Румен Гечев също регистрира, че ТЕЦ-овете не са трансформирали метода си на работа, че банкрутът в националната енергетика е съвсем факт и че точно тези неща няма по какъв начин бързо да компенсират един огромен недостиг. А да не приказваме, че ще има и падежи във времето по външния дълг.

Ще стигне ли времето на този парламент, с цел да бъде обновен бюджетът, тъй като политически всичко е допустимо.

- Много зависи от последния мандат.

А какво ще стане, в случай че не стигне времето за гласоподаване на актуализацията на бюджета?

- Силно имам вяра, че времето ще бъде по този начин съобразено, че ще имаме опция да го актуализираме.

В предходни години сме ставали очевидци какви исблъсъци настъпват, когато пристигна времето за гласоподаване на второ четене...

- Да и в този момент чакам да има доста тежки диалози сред първо и второ четене. Да постъпят доста разнообразни и екзотични оферти. Но съм бил доста прям към всички сътрудници от Комисията по бюджет и финанси. При изискване, че постъпи предложение, в което разноските и приходите не са задоволително обосновани - т.е. не са  обосновани по този начин, че да забележим резултата в стопанската система, това няма по какъв начин да мине.

А в случай че актуализацията не мине, какво ще стане? Имаше политически сили, които споделиха за какво ни би трябвало актуализация.

- Актуализацията е нужна по простата причина, че част от приходите би трябвало да бъдат употребени.

Те споделят – връзвате ни ръцете – идващото служебно държавно управление няма да може да харчи това, което е събрано. Те желаят парламентарна глоба за тези 2 милиарда, които споделят, че са надсъбрани.

- Не е правилно това нещо. Какво значи парламентарна глоба? Нека го уточним това нещо.

Актуализация на бюджета.

- Точно по този начин. Аз считам, че има потребност от актуализация точно с цел да се знае по какъв начин и по какъв метод тъкмо служебното държавно управление е разпределило тези доходи и по какъв начин ги е похарчило. Например, няма по какъв начин да се реши казусът с един разход по бежанска вълна, без да има такава актуализация. Трябва ясно да го посочим. Защото средствата за бедствия към този момент са изхарчени и оттова не могат да се вземат пари, с цел да бъдат покрити новите потребности.

То и президентът се изрече в тази посока, само че има конституционни механизми, които не могат да бъдат подценени.

- Тук мислим с президента в една посока - да не забравяме, че третият мандат, щом бъде даден – президентът има период, в който да го даде, само че срокът за отговор от страна на парламентарно показаната партия, която би трябвало да предложи държавно управление и то да бъде гласувано, е малко по-разтеглив. И той може да стигне тъкмо за времето за актуализацията на бюджета. 

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР