Г-н Иванов, ПП Средна европейска класа не подкрепи Бюджет 2024

...
Г-н Иванов, ПП Средна европейска класа не подкрепи Бюджет 2024
Коментари Харесай

Иван Иванов, общински съветник: Няма достатъчно аргументи, за да бъде увеличена такса битови отпадъци в Бургас

Г-н Иванов, Политическа партия Средна европейска класа не поддържа Бюджет 2024 на община Бургас, каква е сновната причина да гласувате „ въздържал се “?

Важно е да знаете, че ние, общинските съветници от Политическа партия Средна европейска класа, преди всичко имаме опция да гласуваме свободно и по съвест. Още по време на сформирането на бюджета и даже разискването на всичко това, което е заложено в него, ние бяхме изолирани от ръководещата сглобка в Бургас. Наши оферти не се вземаха под внимание, макар че имат огромен публичен интерес. Въпреки това ние от Политическа партия СЕК постоянно сме подкрепяли планове и докладни мемоари, които са значими за бъдещето на Бургас, без значение кой е техният вносител. Подкрепихме построяването на многопрофилната педиатрична болница, всички инфраструктурани планове, построяването на нови спомагателни здания към учебни заведения и детски градини, всички заложени поправки. Подкрепихме отделянето на повече средства за крайните квартали, повече пари за спорт и спортни бази, повече средства за опазване на здравето и разнообразни обществени стратегии. Подкрепихме всичко, което е от значително значение за по-добрия и организиран метод на живот на нашите съграждани. Имахме предпочитание да подкрепим бюджета, само че неналичието на стопански обоснована и изчерпателна информация по отношение на повдигането на такса битови боклуци с 30%, както и увеличението на цената на синята зона ни принуди да гласуваме „ въздържал се “. Припомням ви, че по време на предизборната акция, никой от общинските съветници, които са част от ръководещата сглобка в Бургас, не загатна, че още с влизането си в Общински съвет Бургас ще вдигне такса битови боклуци.

 – Какво тъкмо ви тормози с повдигането на такса битови боклуци, виждаме, че всеки ден всичко се усилва. Какви са причините на администрацията за това нарастване?

Аз персонално няма от какво да се тормозя, когато съм определен да пазя публичния интерес и го върша, както и моите сътрудници от Политическа партия Средна европейска класа. Аргументите на администрацията за всяко едно нарастване на цени, такси и услуги в община Бургас е едно и също. Според тях повдигането на минималната работна заплата от месец януари и инфлацията в страната са задоволителен мотив да се вдигне цената за Твърди битови отпадъци с 30%. За мен обаче би трябвало да се създадат точни калкулации на приходната и разходната част, да се конкретизира инфлационния показател, тъй като съгласно финансовия министър сега инфлация няма и чак тогава да се направи умозаключение с какъв % би трябвало да се усили всяка една такса, в случай че има такава потребност. В тази връзка аз насочих редица въпроси към администрацията, с цел да направя своя осведомен избор по въпроса с такса битови боклуци.

 – Какви въпроси съответно зададохте към администрацията?

Зададох въпроси, отговорът на които, да ни показа ясно има ли потребност да се подвига тази съответна такса с 30%. Въпросите са свързани с цялата активност по сметопочистване, поддържане на публични места, количествата събрани боклуци, приходите от Твърди битови отпадъци, върнатите средства от Регионална инспекция за опазване на околната среда, дотациите от ПУДООС, възобновени отчисления и обезпечения по член 60 и член 64 от ЗУО, средства от оперативни стратегии, от Републиканския бюджет, всичко което би трябвало да се проучва като числа и прогнози, с цел да сме наясно има ли потребност от нарастване на цената.

 – Получихте ли отговори от администрацията по всички въпроси и има ли нещо смущаващо в тях?

Получих отговори, които неизбежно ме карат да задавам още въпроси. Има няколко забавни обстоятелството, които при всички случаи не оправдават повдигането на такса битови боклуци. Има години, през които се следи основна разлика в приходната и разходната част, в интерес на приходите от Твърди битови отпадъци. Прави усещане, че до 2019 год. разноските за отнасяне на боклуци не надвишава 5 млн. лева, а от 2020 год. до момента тя внезапно се подвига на 8-9 млн. лева При разноските за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане, нужната сума до 2018 год. е била сред 3 и 5 млн. лева, а по-късно към този момент внезапно се усилва на 8-10 млн. лева Изведнъж разноските през последните години се усилват внезапно, без да излиза наяве по какъв начин е направена калкулацията им.

 – И въпреки всичко всичко се усилва всеки ден в цялата страна.

Всичко се усилва, само че не във всяка община се повишава таксата за битови боклуци и то с 30% при съществуване, че и през предходната година приходите са повече от разноските по това перо. Анализирах цялата информация, с която разполагам, въобще всички цифри през последните години. Ще ви кажа единствено, че през 2015 год. сме събрали 133 376 тона боклуци и сме създали 16 735 623 лева разноски. През предходната година сме събрали 107 238 тона отпадъци и сме създали за тях малко над 28 млн. лева разноски. Този и всички останали сравнителни разбори на индикаторите за доходи и разноски ни дават съображение да считаме, че няма задоволително причини да бъде увеличена такса битови боклуци в Бургас. Това е и главната причина поради която не подкрепихме Бюджет 2024.

 – Казахте съществена причина, кои са другите аргументи или забележки за бюджета?

За страдание в бюджета липсваха оперативни средства за целеустремено привличане на вложения. Личното ми мнение и предпочитание е през идващите години Бургас да има визия за привличане на нови съществени вложители, които да основават действителни работни места с висока добавена стойност. Възлагахме големи очаквания на Индустриален и логистичен парк Бургас, който се трансформира в логистичен, само че за жалост е надалеч от развиването на промишленост с високо платени работни места. Надявам се втората част от този план да притегли повече външни вложители. Това е реалистичният метод, по който може да се оправим с демографската рецесия в Бургас, която се усеща все по-осезаемо. Трябва дружно да създадем нужната среда и условия младежите да остават в Бургас, да се развиват тук професионално и в добра обществена среда.

 – През последните дни се дискутира тематиката с опцията летище Бургас да прекрати работата си за няколко месеца заради планов ремонт, което заплашва сезон 2025, какво е мнението ви по въпроса?

Това, което има намерение да направи концесионерът на летище Бургас е повече от притеснително. Туризмът е главен бранш освен за общините, които се намират по Южното Черноморие, той основава хиляди работни места за хора от цялата страна, които идват да работят тук през лятото. Прави усещане, че импровизирано „ Фрапорт “ подтиква пътническите полети във Варна за сметка на тези в Бургас. Това би трябвало да се прекрати незабавно и страната има решаваща роля тук. Прави положително усещане, че всички кметове от района се сплотиха зад концепцията да бъде негоден концесионния контракт на „ Фрапорт “. Според мен това би трябвало да стане, в случай че още през тази година не стартират целогодишни полети на летище Бургас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР