Г-н Иванов, казаното от американското Министерство на финансите беше известно

...
Г-н Иванов, казаното от американското Министерство на финансите беше известно
Коментари Харесай

Задкулисието се интересува от поста, а не от това кой го заема

Г-н Иванов, казаното от американското Министерство на финансите беше известно и на врабчетата в България, само че пък изигра голяма роля - повдигна капака на канализацията, където да се оттече политическата и корупционна мръсотия. Ваша теза е, че сърцето на задкулисието са „ Сараите “. Смятате ли, че процесите могат да доближат и до Ахмед Доган?

- Фактологията е известна от дълго време и на нашето общество, и на сътрудниците ни. Сега Америка реагира на измененията в България, на вътрешнополитическите разбърквания. Там съществува терминът " Стабилокрация ", т. е. търсят се решения в посока непоклатимост. Това е и отговорът на въпроса за какво до момента американците не са взимали ясна позиция във връзка с Борисов - тъй като не са виждали опция. Сега се появиха политически субекти, измежду които и „ Демократична България “, на които може да се разчита. След гражданската и политическа готовност, България е сложена на ново място в политическата карта и е посочена като проблем на груповата система за сигурност, посредством обстоятелствата за съветските връзки, за Пеевски и Божков, за систематичната корупция.

Пеевски и Божков не са единственото въплъщение на корупцията, като тях има още много субекти.

- Абсолютно. Те са външните проявления на един модел. Съединени американски щати показаха систематичен проблем и това не е притоплена гозба. Цялата фактология от дълго време е разкрита от български публицисти, от „ БАНКЕРЪ “, от други издания. В този смисъл ние сами сме си свършили работата. Америка видя, че се е появила политическа настройка, с която може да беседва и направи стъпката с акта „ Магнитски “.

Но американците са дотук, те няма да създадат нищо повече по тематиката.

- И не трябва да вършат. Проблемът би трябвало да го решим ние. Тук стигаме до заложения въпрос " Какво следва, с цел да стигнем до сърцето на мрака? ". Решението са институциите. Трябва да ги отвоюваме една по една - прокуратурата, службите, медиите. Една дълга поредност от политически обстоятелства е довела до Факторът „ Божков “, което значи че верига от институции не си е правила работата. Явлението се корени още в 80-те години на предишния век и дейностите на Държавна сигурност. Някой стартира да се употребява от протекциите на страната и играе с хора от вътрешната страна. За да откраднат обществен запас, държавните служители се нуждаят от външен сътрудник, който след това връща част от откраднатото.

Известният на всички „ връщок “, не инцидентно терминът има съветска интонация.

- Именно. Борисов и хората му осигуриха условия на Божков да се възползва, МФ си затвори очите за 700 млн. лева, само че когато Божков описа за „ връщока “ към Борисов, това не беше разследвано. Тук към този момент стигаме до Гешев. И до Цацаров, тъй като двамата подариха на Пеевски безотговорност за 10 години. Затова би трябвало да погледнем оттатък Божков и Пеевски.

А може би и оттатък Гешев и Борисов?

- Да, тъй като безнаказаността за Доган продължава да съществува. Светлината беше ориентирана към Пеевски и това беше доста комфортно за него. Но Пеевски е единствено бушон, от който Сараите просто ще се отърват. Движение за права и свободи - в акт на висш цинизъм - се яви на предишните избори със слоган за рестарт на държавността. Откраднаха една от паролите на митинга и оповестиха, че ще се презаредят. Ето това не би трябвало да допуснем. Доган е сърцето на мрака, дружно с цялата Държавна сигурност.

Какви са стъпките, с цел да се стигне до „ сърцето на мрака “? Ако първата е свалянето на Гешев, по какъв начин тя може да сполучи чисто процедурно, откакто даже и да не стъпва в кабинета си, той отново ще бъде основен прокурор?

- Той няма да спре да бъде основен прокурор, само че гражданската сила ще се концентрира върху него.

Да приемем, че Гешев няма да подаде оставка. Какъв е идващият ход?

- Наскоро някогашният основен прокурор Филчев произнесе удивително изречение:  " Който управлява обвинителната власт, той управлява социално-политическите процеси в страната! "  Това е един от най-кратките отговори на въпроса " Защо прокуратурата е в центъра на нашите старания? ". А Гешев изпада във все по-голяма изолираност. С него не желаят да приказват нито жители, нито интернационалните сътрудници. Оставката му ще пристигна, когато неговите подмолни господари схванат, че той е повече проблем, в сравнение с решение. И ще се опитат да назначат идващия, тъй като тях ги интересува постът, а не титуляра. Но в случай че Гешев не си отиде непринудено, тогава идва ред на Висш съдебен съвет.

Само че през днешния ден Висш съдебен съвет е доста „ вярно окомплектован “.

- Така е, Висш съдебен съвет е „ пакетиран “ и е мажоретен състав на Гешев. Но приказваме за формалната страна на нещата. Биха могли да бъдат изтъкнати две учредения. Едното е редовно несъблюдение на служебните отговорности. Констатациите на американската администрация са най-яркото доказателство за това. Освен това, Гешев е прокурор по делото „ КТБ “ и в този момент той щял да ревизира своите инспекции! Това е безспорна подигравка! Второто съображение е тежкото дискредитиране на българското правораздаване – и в страната, и в Европейски Съюз. Това са две конституционни учредения за отстраняването на основния прокурор. Има и трети, политически път – идващият парламент да го в профил посредством конституционна смяна.

В този смисъл, съставянето на кабинет в идващия парламент става не неотложно, а наложително. Най-малкото, с цел да се обезпечи време за тези радикални промени.

- Това може да се случи единствено с явен ангажимент на всички участници в него, с цел да се получи квалифицирано болшинство. Трябва да бъде излъчен не просто кабинет, а кабинет на дълбоката смяна. Само нов основен прокурор може да стартира същински следствия на Пеевски, на чекмеджетата, на ББР и КТБ, на студения запас, на „ Лукойл “, на „ Автомагистрали “ и всичко останало. Досега това бяха журналистически следствия или смели актове на хора от служебното държавно управление.

Главният прокурор не е единствения съперник на тези промени. Саботажите против служебния кабинет демонстрират, че моделът на задкулисието е разположил задоволително свои хора в локалните управляващи, във всички администрации и служби. Как ще бъдат прочистени тези огромни терени?

- Който си мисли, че прочистването на тази шлака е лесна и бърза работа, бърка съществено. Част от проблемите са с генерационна отминалост и се коренят още в комунистическия режим. Погледнете този Желязков, който в този момент американците осветиха...

Имам информация, че е много по-значителен състезател, в сравнение с пръв взор наподобява.

- Ключов лейтенант. По медиите е споменаван като дребна бурмичка, а погледнете ли кариерата му, ще видите цялата биография на режима. Тръгва от Държавна сигурност, минава през службите, след това през енергетиката. Навсякъде е кадровик. Паралелно разгледайте от кое място потегля Пеевски – от сглобката сред Илия Павлов и Ангел Александров, следователят на Доган от Държавна сигурност, който основава водача на Движение за права и свободи. Това не са налудни тайни теории, това са артериите на скритата власт. Паралелна кръвоносна система, която би трябвало да се отстрани.

Синият политически бранш имаше такива ясно изразени планове още в средата на 90-те години, само че евентуално тъкмо поради това, Държавна сигурност приготви планът „ Симеон Втори “ и това струваше на нацията още 20 година паралелна власт. Ще издържи ли обществото на нова сходна пролонгация?

- Илия Павлов докара Царя и беше подпъхнал Пеевски като началник на младежкото Национална движение „Симеон Втори".

Явно скритата власт е възнамерявала години напред след Царя, тъй като във времето поредно избуяха и Борисов, и Пеевски. Ако и в този момент не се стигне до „ сърцето на мрака “, отново ни чака единствено промяна на декорите. Така ли е?

- Точно по този начин. Но Демократична България съществува, с цел да не допусне точно това. Знаем против кого и по какъв начин да се борим.

Освен гърмящите сега мини, ГЕРБ са създали и по-далечни вероятности - като Планът за възобновяване, в който проличава мощна обвързаност към държавния бранш. Заложени са 3 млрд лева за „ Булгартрансгаз “ (респективно - за запълване на дупката от „ Турски поток “), планувани са над 300 млн. за ТЕЦ-ове, помислено е и за ВИК холдинга – все основни точки, от които се източват къде бюджетни, къде евросредства. Ще се допусне ли това наличие да остане в окончателния вид на проекта и по кое време смятате, че той най-накрая ще бъде импортиран в Брюксел?

- Знам, че служебното държавно управление работи по тематиката, само че проектът ще бъде импортиран в Брюксел от идващото постоянно държавно управление. Европейска комисия надали ще се ангажира с дефинитивна версия, направена от длъжностен кабинет, тъй като те упорстват зад такива основополагащи документи да стои явен политически мандат, който се образува единствено след избори. Затова най-вероятно ще изпуснем първите благоприятни условия за заплащания. На доста хора в бизнеса това няма да им хареса, само че най-вероятно и идващото държавно управление ще работи по този проект. А това, което липсва в настоящия вид, са три доста значими тематики. 

Първото го казахте – фокус върху бизнеса, а не върху държавните сдружения, които могат да бъдат източени. Второ, екосистемите – пари, които се влагат, с цел да се привлекат спомагателни средства и да се провокира резултатът на снежната топка. Третият проблем е, че в този проект отсъства индивидът, а България има проблем с човешкия капитал.  Най-лошото е, че в документа липсва тактика, липсва визията за бъдещето на страната.

Някои симптоматични публицисти назовават протичащото се сега война по върховете и борба на олигарсите. Как коментирате техния намек към вас, че задачата на упражнението е да замените Пеевски с Прокопиев?

- Това е обичана пропагандна структура. Игра на огледала. На всяка офанзива да подхожда тематична контраофанзива. Ние ги упрекваме, че са олигарси, те ни отвръщат със същото. Моята политическа цел е в България да има правда, една за всички. Ако Пеевски е нарушил закона - да си носи отговорност. Ако го е направил Прокопиев – същото. Няма потребност нито да се извинявам, нито да адвокатствам. Моето финансиране е обществено. Но дано сме почтени. В България има издания, в това число „ БАНКЕРЪ “, чиито публицисти застават с имената зад тезите си, които вършат същинска публицистика и огромна част от разкритията у нас са тяхно дело.  Аз почитам тези хора. А господин Пеевски е притежател на отвратителна пропагандна машина за окалване и оклеветяване. Властта би трябвало да поддържа връзка с бизнеса, а не с олигархията.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР