Г-н Холаковски, какъв е ефектът на пандемията върху дейност като

...
Г-н Холаковски, какъв е ефектът на пандемията върху дейност като
Коментари Харесай

Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България: Опасно е България да изостане в прехода към дигитална енергетика

Г-н Холаковски, какъв е резултатът на пандемията върху активност като електроразпределението?
Пандемията изправя всеки един бизнес пред съществени провокации и ние не вършим изключение. Ефектът върху работата ни е подобен, какъвто е повече или по-малко върху всяка компанията – смяна в организацията на работа, непланирани разноски и потребност от обезпечаване на спомагателни запаси, карантинирани чиновници и цели екипи от основни звена, разнообразни потребности на клиентите, компликациите при обслужването им лице в лице и други Разликата при нас спрямо други бизнеси е, че ние не можем да оставим огромна част от хората си да работят от у дома, не можем да си позволим да спрем работа даже и за няколко дни, не можем да мислим единствено за оцеляването на чиновниците си, би трябвало да мислим и за клиентите си. Особено в този момент, когато работата на доста от тях зависи от електрозахранването. Тук би трябвало и да споменем, че наши клиенти са освен битът и бизнесът, само че институции от всевъзможен темперамент, в това число лечебните заведения. Още при започване на пандемията направихме инспекция на оборудванията на 150 медицински заведения, с цел да подсигуряваме сигурност на електрозахранването им. Носим отговорност и сме длъжни да се оправим, каквото и да ни коства, колкото и запаси да изискват новите условия, колкото и чиновници да са под карантина. Мрежата е жива система и не би трябвало да се позволява да спре. Същевременно условията за доста от нашите действия не се облекчиха по време на пандемия. Ангажиментите ни да развиваме мрежата, да причисляваме нови клиенти, да подменяме и отчитаме електромерите, и доста други останаха годни, без значение че в един интервал бяхме лимитирани във връзка с плануваните изключвания, без които нито една интервенция по мрежата не може да бъде осъществена и така нататък Успоредно с това знаете, че имаше и интервал, в който нямаше защитни средства, клиентите не ни допускаха до обектите си, а чиновниците бяха обезпокоени да извършват отговорностите си. Трудно е, само че никой не е отговорен за обстановката, в която се намираме. Всеки човек, всеки бизнес търпи негативи в тази нова среда.
Но всичко, което казвате, не попречи ли на осъществяването в капиталовата стратегия на сдружението? Има ли планувани и изостанали планове?
За нас беше същинско предизвикателство да организираме работата си по метод, който да разреши осъществяването на капиталовата стратегия в цялостен размер и по този начин, че всеки един плануван обект да бъде осъществен в целокупност. Мисля, че това беше допустимо само с помощта на професионализма на хората в сдружението. Всеки малко или доста трансформира метода си на живот, тревожи се за себе си и за околните си, оправя се с персонални провокации - поддържа се едно непрекъснато равнище на стрес, което постепенно изтощава всеки човек. Успоредно с това чиновниците в сдружението живеят с уговорката, че от решенията в компанията, от организацията и ръководството на екипите зависи електрозахранването на столицата и цяла Западна България…отговорността в действителност е огромна. А провокациите се появяват едно след друго. Като образец мога да дам явлението на преместването на хората от града в крайградските региони. Възможността да работят от у дома накара доста хора да се реалокират на вилите си в села и вилни зони, купуват се къщи, строят се нови. Хората избират да работят измежду природата, в сравнение с в апартамент в града, други вземат решение да влагат спестяванията си поради рецесията и да се възползват от новата покупка. Това обаче рефлектира съществено върху мрежата. Тя не е оразмерена по метод, по който може да поеме този товар при тази внезапна смяна. По принцип сходни феномени се случват гладко в годините, тази нужда се регистрира, възнамеряват се обекти. Всичко стана толкоз бързо, толкоз места се изпълниха с хора и техника, която изисква ток, а в същото време средата не ни разрешава да работим с цялостен потенциал. Ето и един образец от София. Всяка година подменяме част от сериозната електроенергийна инфраструктура 110 kV, на стойност милиони левове, тъй че да подсигуряваме сигурността на електрозахранването на столицата. Тези планове са придружени със своите си компликации, само че тази година се изправихме пред една непредвидена спънка. Реализацията изисква висококвалифицирани специалисти от чужбина със характерни знания, нужни за осъществяването на сходни планове. Улиците бяха разкопани, работата беше в ход, само че се одобриха ограничения, които не разрешиха способените инженери да долетят в България. В последна сметка, с доста старания от всички и с поддръжката на институциите планът беше осъществен в период. Осигурихме по-надеждно електрозахранване на над 100 000 клиенти в столицата. С образците мога да продължа дълго, само че мисля, че стана ясно по какъв начин рефлектира пандемията върху капиталовите планове на сдружението. Разбира се, аз се гордея, че все пак ние реализирахме в цялостен размер капиталовата си стратегия в размер на близо 80 млн. лева и изпълнихме проектите си. Благодаря на всички мои сътрудници за това.

Това значи ли, че вирусът не се отрази и на проекта ви за 2021 г?
За да се развива мрежата, да се обезпечават нови потенциали, да се подсигурява навременната замяна на оборудванията и да се работи в посока цифровизация и автоматизация, без които нито едно електроразпределително сдружение няма по какъв начин да продължи напред, ние сме длъжни освен да осъществим проекта си, само че и да съставим още по-амбициозен за идната година. Най-лесно е да се оправдаем с форсмажорните условия и да ограничим размера си на работа. Но това не е в полза на никого. Затова през 2021 година ние ще влагаме над 100 млн. лева Ще поставим всички старания да се оправим с компликациите и да осъществим задачите си.. Даваме си сметка и че вследствие на пандемията оперативните разноски набъбнаха внезапно, само че вършим всичко допустимо и чиновниците, и клиентите да получават сигурност.
100 млн. лева ли са действителните потребности на мрежата?
Вижте, европейското качество и развиване на услугата изисква европейски цени на електрическата енергия. Ние вършим това, което можем, в границите на нашите благоприятни условия. Институтът за енергиен мениджмънт в България удостовери, че мрежовите цени в България остават стабилно измежду най-ниските в Европейски Съюз - повече от два пъти по-ниски от междинните за съюза. Ако мога да направя съпоставяне и с Чехия – там цените за мрежови услуги са два пъти по-високи, в сравнение с тук. Според Евростат по цени за мрежови услуги България е на 35-то място от 38-те европейски страни, включени в последните статистически данни за 2019 година След нея са единствено Република Северна Македония, Малта и Грузия. Цената в България е три-четири пъти по-ниска от тази в Белгия, Лихтенщайн и Германия. Ако все по-високите условия към мрежите в идващите десетилетия не намират своето отражение в цените посредством съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било разумно да се търсят други способи за ориентиране на обществен запас за тяхното развиване, рационализация и цифровизация. Засега този факт наподобява не се регистрира. Опасно е България да изостане в прехода към цифрова енергетика. А потребността от промени е на прага ни. Развитието на технологиите във всеки бранш е бурно, все по-осезаемо това се усеща и в нашия. Изискванията на клиентите стават все по-високи, нуждата от цифрово ръководство на мрежата стартира да се усеща все по-остро.
Ние направихме първите стъпки в тази посока. Полагаме основите на мрежата за утрешния ден. Работата ни се трансформира във връзка с засилена автоматизация и нови софтуерни благоприятни условия, а точно – построяването и внедряването на умни мрежи. Дигитализацията ни дава опция за непрекъснат мониторинг на мрежата, за разбори и обмисляне на дейности. Тя е от особена значимост за по-бързите ни реакции на потребителските потребности. Въпреки че те се развиват непрекъснато и динамично, към този момент сме осведомени с много от условията, на които ще би трябвало да реагираме в близко бъдеще. Нужна е дълготрайна тактика за развиване на електроразпределителната мрежа и на сдружението, което я поддържа и усъвършенства. В момента да вземем за пример приготвяме старта на най-важния план по отношение на създаването на тактика на сдружението - по този начин наречения AGA (Advanced Grid Automation). Целта му е да ни даде насоки за идващите 10 години – какви системи и технологии би трябвало да се внедрят, с цел да може електроразпределителната мрежа и нейното ръководство да отговорят на предстоящото развиване и потребностите освен на клиентите, само че и на цялата енергийна система в България. Подготвяме се за бъдещето. Очакваме енергийният бранш да добие напълно разнообразни измерения, главен фокус на енергийната политика ще бъдат така наречен „ смарт “ или интелигентни мрежи. Домакинствата и бизнесът ще създават сами електричество и освен ще бъдат енергийно самостоятелни, само че и ще доставят електрическа енергия в мрежата. Предстоят забавни времена. Имаме компетенциите, опита и желанието да отговорим на новите условия. Трябва да ни бъдат обезпечени обаче и съответните благоприятни условия, с цел да достигнем едно в действителност европейско качество на услугата в крайник с новото време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР