Г-н Горен, може ли да ни разкажете какво е Solsign

...
Г-н Горен, може ли да ни разкажете какво е Solsign
Коментари Харесай

Интервю | Все повече международни играчи ще развиват ВЕИ проекти в България

Г-н Горен, може ли да ни разкажете какво е Solsign и какво тъкмо прави?
Solsign е неповторима платформа, която употребява специфична технология, с цел да оцени дали земята е жизнеспособна за планове за възобновима сила. Порталът съчетава правни, геопространствени и настоящи данни за енергийния пазар, с цел да опрости процеса на идентифициране, оценка и придобиване на обекти за слънчеви ферми от комунални услуги. Това значи, че Solsign може мигновено да оцени жизнеспособността на всеки имот в България като евентуален слънчев обект. По този метод ние даваме опция както на притежателите на земя, по този начин и на разработчиците на слънчева сила да отключат същинския безоблачен капацитет на всеки аграрен актив.
Можете ли да обобщите какво прави Solsign в едно изречение?
Solsign разполага с най-голямата база данни в Европа за авансово тествани земи, подобаващи за слънчеви планове, и оказва помощ на разработчиците на възобновима сила както да реализират съглашение със притежателите на земя, от която се интересуват, по този начин и да получат разрешителни за свързване към мрежата.
Какви са софтуерните решения, които предлага платформата?
Вероятно съвсем в никакъв случай не сте чували за предизвикването на изследването на земя, само че това е една от най-големите и мъчителни точки в промишлеността. Намирането на подобаваща земя се затруднява от медиаторите, които покачват разноските, и неефективните съществуващи софтуерни решения, които разчитат на „ интензивно “ (студено обаждане) търсене. Нашето решение прави оценката на произхода на земята и мрежата транспарантна и налична за притежатели на земя, бизнесмени и вложители.

Уникалното предложение на нашата платформа е логаритъм за оценяване на уеб сайтове – порталът „ знае “ какво търси междинният разработчик на слънчева сила и затова е в положение да калибрира стотици точки от данни, което значи, че Solsign може да проучва големи портфейли от парцели и да избира тези имоти, които биха били подобаващ за слънчево развиване. Проектирахме Solsign като първо пристанище за бизнесмен, който желае да създаде нови слънчеви планове на нова територия.
Откъде взимате базата данни?
 Базата данни се състои от " горещи следи " (земи) и изчерпателен разбор на атрибутите на земите, като географски и топографски параметри (размер, лъчение, слънчеви часове, непосредственост до пътища и застроени площи и др.), само че и правни и административни параметри (земно покритие, регулаторни приложения) и електроенергийни параметри (близост до мрежови връзки и подстанции, предварителни оценки на свързаността).

За да притеглим евентуални клиенти, ние използваме новаторски маркетингови способи: притежателите на земя идват при нас, вместо нормалния метод, по който разработчиците трябваше интензивно да изследват земи и да убеждават фермери и други притежатели на земя да продадат или да дадат чартърен своите земи. Ние вършим цялата тежка работа и привличаме горещи контакти – стотици притежатели на земя, които желаят да чуят мнението на разработчиците на слънчева сила. След това използваме нашата неповторима технология (и квалифицирани професионалисти), с цел да проучваме имота (използваме 40 – 50 разнообразни параметъра, до момента в който го правим) и сътворяваме обстоен отчет, даващ на бизнесмена цялостна визия за земята и нейния капацитет като слънчева плантация.
Какво ви отличава от други сходни компании?
Има доста компании, които употребяват геопространствен разбор, с цел да предскажат кои уеб сайтове биха били най-подходящи за слънчева сила. Няма нищо ново в геопространствения разбор, той се употребява от 70-те години.

Има обаче два огромни казуса с тези принадлежности за „ деен избор на уебсайт “.

Първият е, че тези компании са склонни да подценяват Централна и Източна Европа, до момента в който ние работим главно в този район, защото имаме вяра в неговия капацитет. Второ, ние не търсим интензивно земя. Вместо това сме пионери в „ пасивното “ разузнаване на местоположението – притежателите на земя изпращат парцелите си за разбор, а Solsign дава единствено най-подходящите имоти на вниманието на енергийните компании на нашия профилиран пазар за слънчеви обекти. Това прави Solsign най-ефективният инструмент за търсене на земя за генериране на евентуални клиенти, с който в миналото се е сблъсквала слънчевата промишленост.
Какво съставлява пазарът на разгласи?
„ Горещите следи “, за които приказвах, са показани на нашата платформа в това, което назоваваме „ пазар на дребни разгласи “. След това нашият неповторим логаритъм дава на всяка публикация резултат – назоваваме го Solsign Score – вариращ от 0 до 100%, което символизира осъществимостта на съответния имот да се трансформира в слънчева плантация (това е единствено нашата оценка и ние не заместваме преценката на разработчиците с нашата). След това бизнесмените могат да преглеждат всички разгласи онлайн, да видят цялата информация, от която се нуждаят, с цел да им помогне да създадат първична оценка, в случай че желаят да влагат в тази земя.

Те също по този начин могат да поръчат спомагателни доклади от нас, с цел да им помогнем да „ завършат картината “. Те могат също и да се свържат непосредствено със притежателите на земята и да им създадат оферта посредством нашата услуга. Донякъде наподобява на AirBNB, единствено че нашите разгласи са за евентуални слънчеви обекти.
Какви са бъдещите вероятности за развиване на възобновимите енергийни източници в България?
Вярваме в българския слънчев пазар. Ние имаме вяра, че България има огромен капацитет и към този момент започваме да виждаме някои интернационалните разработчици, които преглеждат българския пазар като нов детайл в своето портфолио. Както и на други сходни пазари, българското държавно управление ще би трябвало да влага в инфраструктура и законодателство, с цел да улесни прехода, само че няма подозрение, че това ще се случи в близко бъдеще и българите ще видят доста нови интернационалните играчи, които се стремят да развиват планове за възобновима сила в страната през идващите години. Това е една от аргументите, заради които взехме решение да стартираме нашата платформа в България в този момент, с цел да помогнем да сложим основите за бъдещи вложители.
Има ли към този момент интерес от компании?
Определено. Имаме няколко клиенти, работещи на Балканите, множеството от които показват България като доста забавен пазар за тях. Навлизането в България беше решение, което взехме въз основа на интереса на съществуващите ни клиенти, само че и тъй като имаме вяра в този нововъзникващ пазар и сме уверени, че е единствено въпрос на време да забележим действителен прогрес в страната.
Какви са Вашите разбори за българския пазар?
Нека да разгледаме прилежащата на България страна – Румъния. Там се радват на взрив в развиването на възобновима сила през последните няколко години (вятърна и слънчева). Напредъкът беше толкоз голям за толкоз малко време, че развиването просто спря, защото операторът на мрежата не можеше да поеме всички поръчки за присъединение. И в този момент може да отнеме до две години единствено за приемане на отговор за присъединение и не е наложително той да е позитивен.

Цялата обстановка в Румъния кара разработчиците да търсят други благоприятни условия наоколо и България може да бъде добра опция за такива компании, които да изместят част от фокуса си надалеч от Румъния. Както загатнах по-рано, България към момента има да извърви дълъг път – мрежата в настоящето си положение не може да поддържа солидни връзки едновременно и правната рамка би трябвало да бъде преразгледана, с цел да разреши повече тласъци за локални и интернационалните разработчици (например, позволявайки създаване на слънчева сила върху повече типове аграрни земи или основаване на ясна рамка за справяне с приложенията за презониране на земята), само че ние имаме вяра, че този развой към този момент е почнал и се надяваме, че всички ще можем да се насладим на неговите плодове през идните години.
Какви са бъдещите цели на Solsign?
В кратковременен проект се стремим да навлезем на всички пазари на Балканите. Започнахме в Сърбия и в този момент стартираме в България, Черна гора и Словения. След няколко години се надяваме да стартираме на по-традиционни пазари, като Германия и Обединеното кралство. Освен това, в по-дългосрочен проект се надяваме да превърнем платформата Solsign в " едно гише " за всички слънчеви потребности ".

Solsign, да вземем за пример, с изключение на да ви помогне да получавате предложения от локални снабдители и реализатори, може даже да ви помогне да получите финансиране за вашите планове. Ние в действителност имаме вяра, че Solsign може да промени играта и да помогне за улеснението на от ден на ден и повече планове за възобновима сила по доста по-лесен и доходоносен метод от всеки път.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР