Г-н Димитров, само за три седмици (14 декември 2019 г.

...
Г-н Димитров, само за три седмици (14 декември 2019 г.
Коментари Харесай

Некоректни промоутъри ни дължат над 1.7 млн. лв. за неплатени авторски права

Г-н Димитров, единствено за три седмици (14 декември 2019 година - 5 януари 2020 г.) изпратихте до медиите две писма, с които осветлихте част от порочните схеми, вихрещи се зад кулисите на шоубизнеса. В единия случай става дума за " София Мюзик Ент е рпрайсис " (SME), а във втория - за "АРТ БГ ". Нещо случи ли се от този момент до през днешния ден?

Освен до медиите, изпратихме тази информация и в Министерството на културата - до Дирекция "Авторско право и сродни права ". Този наш ход предизвика среща с министъра на културата и сега създаваме оферти за смяна на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), които ще дадат по-големи гаранции за отбрана ползите на създателите.

Доста е необичайно, че „ София Мюзик Ентерпрайсис “ - най-старата компания, „ внасяща “ музикални звезди от международна големина - внезапно е почнала да играе непочтено. Още повече, че притежателите й - Иван Несторов-Амебата и Димитър Ковачев-Фънки, са музиканти и би трябвало да не ощетяват... личните си клиенти!

Наистина тази компания е на пазара от 1991 година насам. През 2010 година започнаха да се появяват проблемите, когато „ София Мюзик Ентерпрайсис” натрупа отговорности за няколко концерта, които почисти четири години по-късно. После - за интервал от две години - още веднъж се натрупаха отговорности, които се почистиха много по-късно. Във времето неведнъж сме правили съглашения, които обаче се изпълняваха отчасти. През последните две години отговорностите на съдебномедицинска експертиза порастват лавинообразно и през днешния ден нещата са трагични.

Не успяхте ли да се разберете като сътрудници?

Нямаме очакване, че в последна сметка може да се случи нещо положително и създателите да си получат възнагражденията. Собствениците на „ София Мюзик Ентерпрайсис “ взеха решение да продадат компанията си на хора, които нямат безусловно никакво отношение към организирането на концерти. Това са хора, които са известни с разнообразни действия в прорез със закона. Подобни са проблемите, които имаме с "Моко Солюшън ", "Болкан ентъртейнмънт " и "АРТ БГ ". В интернационален проект тези промоутъри дискредитираха целия отрасъл в България, който се занимава с организирането на концерти. Ще ви дам единствено един образец. Заради некоректното държание на "АРТ БГ ", пропаднаха концертите на Енрике Иглесиас в три европейски страни и против тях са заведени няколко правосъдни каузи.

А вие за какво до момента не водите каузи против тези неточни компании?

Напротив. Правихме опити посредством изпълнителни каузи, само че те се оказаха безсмислени, тъй като тези компании действително са кухи и нямат имущество, чиято стойност да компенсира създателите.

За каква сума говорите?

До момента - над 1.7 млн. лв..

С концерта на Лара Фабиан какво се случи? Провали ли се, както прогнозирахте?

- Концертът се организира, макар че не беше лицензиран. Затова има заведено дело от наша страна. И въпреки в последния миг да беше оповестена друга компания уредник, ние знаем, че зад нея стои още веднъж „ София Мюзик Ентерпрайсис”.

- След като приказваме за най-старата компания, какво е ситуацията с младите - те по-коректни ли са? Спазват ли закона, или вървят по пътеката, отъпкана от "батковците "?

- Всеки ден в България се провеждат не по-малко от 500 събития, които остават без лицензионен контракт и без уредени авторски права. Нашият потенциал не разрешава да претендираме към всички, по тази причина се насочваме към огромните зали и промоутъри и последователно вървим към периферията.

- А какво ситуацията с АРТ БГ? Не можете ли да ги осъдите, откакто имат контракти с "Музикаутор " и не ги извършват?

- "София Мюзик Ентерпрайсис " участват на пазара с две юридически лица. Едното е записано като културен институт и употребява облекчения по отношение на Данък добавена стойност от продажбата на билети. Другото е нормално акционерно сдружение. В този случай нещата са ясни, тъй като имаме съответни субекти.

С "АРТ БГ " е доста по-сложно. Те оперират на пазара с голям брой компании – към 10, които за всеки концерт подписват обособени контракти с разнообразни подизпълнители и снабдители. Например - една компания подписва контракт за наема за залата, друга- за осветлението, трета - за сцената, четвърта - за звука, пета... с "Музикаутор ". В един миг съответната компания бива трансферирана на трето лице и по този начин когато натрупа отговорности, ги оставя неизчистени.

Как се стигна до провалените концерти на Енрике Иглесиас?

Ще се опитам да обясня накратко. Случва се един концерт в България, само че има още 15, които са планувани в други европейски страни. Четири-пет от тези концерти се провалят, тъй като българският промоутър не е изплатил предплатено хонорарите за тях. Ето на това съображение против АРТ БГса заведени и куп правосъдни каузи от наши сътрудници в чужбина. Но по-страшното е, че сега е съвсем невероятно българска компания да работи на интернационална сцена и да ангажира огромно име, така катоподобни случаи основават един извънредно отрицателен имидж..

Съществува ли излаз от тази задънена обстановка?

По принцип съществува, само че за това е нужна политическа воля. Имаме индикации, че такава воля съществува. Преди година и половина Народното събрание одобри корекция, с която задължи притежателите на зали, в които се организират концерти, да изискват от уредниците подписани контракти с нас. По този метод, в случай че авторските права не бъдат платени след съответния концерт, притежателят на залата става солидарно виновен с неизрядния промоутър. В случай, че тръгнем да търсим парите по правосъден път.

Това не взема решение ли казуса?

Не, тъй като "Музикаутор " - като организация, представляваща целия международен репертоар в България - не може да откаже да лицензира събитие, единствено поради подозрения в честността на уредника. Реално ние даваме лиценз, само че това не подсигурява заплащането по-късно.

Имате ли рационални хрумвания в тази посока?

- Да, имаме законодателни оферти, които да подсигуряват, че бизнесът с концерти в България ще се изсветли и създателите ще получават своите хонорари. Това ще се случи с повече пълномощия за залите и билет организациите, които - при сключването на договорите за наем и продажба на билети - да получават и авторските хонорари. Това е процедура, която към този момент е открита във Франция, Англия и Белгия и която ние настояваме да залегне и в българското законодателство.

- И смятате, че това е същественото решение на казуса?

- Причините да не се заплащат авторски права са две. Едната е обвързвана с неприятния мениджмънт на събитието: концертът може да бъде продаден напълно и в това време да са генерирани непланирани разноски, които в последна сметка да доведат промоутъра до загуби. Другата причина е, че за огромна част от промоутърите, заплащането на авторски права е последна грижа и по тази причина считат, че то може да бъде избегнато. Най-напред се заплащат същинските разноски - сцена, озвучаване, осветяване и така нататък, а по-късно - за защита, медицински екипи, тоалетни и така нататък И най-после - в случай че останат някакви пари и промоутърът реши - отделя нещо и за авторски права. Така че смисълът на нашето предложение е освен изсветляването на бизнеса и изплащането на авторските хонорари, само че и гарантиране ползите на всички по веригата. В това число - на страната, на изпълнителите и на подизпълнителите. И най-много - на аудиторията!

Разговора води Теодора Георгиева
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР