Г-н Димитров, от скоро плащането с безконтактна банкова карта вече

...
Г-н Димитров, от скоро плащането с безконтактна банкова карта вече
Коментари Харесай

Новаторско решение за плащане с банкова карта вече е напълно внедрено в градския транспорт на София

Г-н Димитров, от скоро заплащането с безконтактна банкова карта към този момент е допустимо в цялата мрежа на градския превоз в София. Как определяте към този момент приключения план и беше ли огромно предизвикателство да вървите по напълно нов, неизвървян път?

- Определено планът беше извънредно вълнуващо предизвикателство за екипа ни. Смело мога да кажа, че това е един от най-големите ИТ планове, осъществени през последните години в България. Близо 2 милиона жители и посетители на столицата имат опция да употребяват своята безконтактна банкова карта, както и мобилен портфейл, издадени от всяка една локална или задгранична банка, или финтех компания, за разплащания в софийското метро и наземния градски превоз в града. Тази оригиналност е част от единната система за електронно таксуване, въведена от Центъра за градска подвижност, благодарение на революционно решение, препоръчано от нашата компания -. Много сме горди, че към този момент всички типове обществен превоз в българската столица са на нивото на водещите градове в света. Въвеждането на услугата замести потребността от закупуване на хартиени билети, както и потребността от пари в брой при напредване в града.

Благодарение на внедряването на безконтактното заплащане във всички типове градски превоз в София, а точно в 1 100 трамваи, тролейбуси и рейсове, както и на 84 входа на метрото, хората могат да пътуват, като просто приближат банковата си карта, мобилния си телефон или интелигентния си часовник до валидаторите.

Започнаха ли хората да употребяват услугата? Какви са наблюденията Ви?

- Наблюдаваме устойчиво повишаване на дневната ползваемост на безконтактното заплащане за превозен документ както в наземния превоз, по този начин и в метрото. От старта на услугата на 11 май, потребителите са реализирали  близо  500  хиляди единични билети. Данните демонстрират, че огромна част от хората пътуват еднократно случайно, като виждаме, че след въвеждането на цифрова дневна карта от 1 септември, ползата към този вид закупуване на превозен документ се усили. Регистрираме безконтактните заплащания за закупуване на превозен документ, които на процедура се правят посредством самообслужване, от рано заран, към 5:30 ч.,  до късно вечер – 23:50 ч. Това дава отговор на упованията ни услугата да се употребява интензивно в доста ранните и късни часове, когато пунктовете за продажба на транспортни документи не работят. В последна сметка, това е едно рационално решение за всеки пасажер, който желае да бъде безупречен и да отстрани риска да бъде санкциониран. 

Очаквате ли ползата на потребителите да се усилва?

- Очаквам ползата към безконтактните заплащания в градския превоз да се усилва с всеки минал ден. Тази услуга обезпечава едно извънредно улеснение, без нужда да се редите на опашка, да се преценявате с работно време на пунктовете, да търсите монети или дребни банкноти. Да не забравяме, че в подтекста на провокациите от последната година, безконтактното заплащане е за предпочитане пред заплащанията в брой.

Първото ни заплащане при внедряването на услугата в наземния превоз през м. май беше направено 5 минути след старта й, освен това с австралийска банкова карта в рейс номер 72. Считам, че потребителите, които я използваха първоначално, в действителност са тези, които са по-уверени в тестването на нови услуги. Вероятно част от тях към този момент са закупували превозен документ в обществения превоз на други европейски градове.  

В момента следим активизиране на все по-голям брой пасажери да опитат пътуването в цялата градска мрежа на София единствено с докосване на своята безконтактна платежна карта или мобилен портфейл.

Включването на метрото добави изчезналата част от услугата, която в този момент е още по-удобна за пасажерите, на които им се постанова да комбинират възвишен превоз с метро. Тази услуга замества сполучливо хартиения еднократен билет, а след третото валидирано заплащане пасажерът бива таксуван единствено с цената на дневна карта. Много хора са привикнали да пътуват с месечни абонаментни карти, при които има отстъпка в цената, само че честото излизане в хоум офис или отдалечено образование, пренасочи част от пасажерите към прилагане на единични билети или дневна карта.

Вашето поле на активност са нововъведенията – безкрайна област, в която няма „ таван “. Планирате ли работа по други новаторски решения?

- Нашата задача еда предлагаме решения, които модернизират градската среда и способстват за по-добър живот на жителите на градовете. В момента създаваме модели за внедряване на услуга по потребление на безконтактната банкова карта и в други сфери. Надявам се напълно скоро да предложим на столичани, а и освен, още благоприятни условия за бързо, елементарно и комфортно безконтактно заплащане при необятно употребявани от тях услуги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР