-Г-н Димитров, каква година изпраща Пловдив от вашата гледна точка?

...
-Г-н Димитров, каква година изпраща Пловдив от вашата гледна точка?
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Селата до Пловдив трябва да станат квартали, системата иначе няма да издържи

-Г-н Димитров, каква година изпраща Пловдив от вашата позиция? Мандатът бе преполовен, удовлетворен ли сте от свършеното до този миг?

- И сложна, и сполучлива година. За страдание, продължаваме да се борим с тази пандемия, която се отразява във всеки аспект на публичния живот. Три пъти се явявахме на избори поради политическата рецесия. Имаме и финансова такава. Всичко това няма по какъв начин да не се отразява на локалното ръководство.

Въпреки това всички обекти, които трябваше да стартират стартираха, без значение, че имаше обжалвания. При някои имаше неудобства, като ремонтите на бул. „ Христо Ботев” и „ Санкт Петербург”, само че всичко е в период. Дейностите по тях не са години, а месеци!

Дадохме основите на общинското сдружение за екологичен градски превоз. С бързи темпове се строят детски градини, които ще бъдат повече от 12-те обещани при започване на мандата.

-В кои сфери би трябвало да се обърне повече внимание?

-Искаме ми се по-бързо да се оправим с трафика в Пловдив. Тук обаче задачите са дълготрайни – нови пътни връзки, по-добър градски превоз, градска железница. Не можем с магическа пръчка да оправим цялата инфраструктура. Няма и друга община, в която административните центрове да се още два, както е с „ Марица” и „ Родопи”. Това натоварва цялата система. Всеки месец влизат 6 млн. коли, може да сметнете какъв брой е на годишна база.

-Накрая на годината излизат резултатите от преброяването. В този смисъл време ли е за сериозна териториална промяна?

-Неизбежно е, в случай че желаеме Пловдив да се развива и да му се вземат решение проблемите. Има разнообразни разновидности по какъв начин може да стане това. Например селата към града да станат квартали, а двете общини да продължат да съществуват в останалата си част. Няма по какъв начин другояче системата да издържи. Тук не приказваме единствено за пътната инфраструктура, а също и обществена, просветителна и екологична.

-Общинският съвет продължава да бъде една от най-непредвидимите институции, мислите ли, че намерихте пресечната точка сред групите в локалния парламент?

-Всеки от съветниците има глава на раменете, разсъдък и съвест. Отвън се вижда по какъв начин от време на време някои съветници са съгласни с това, което би трябвало да се одобри, само че не го гласоподават, защото партията не го повелява. За мен това не е обикновено. Въпреки това има разлика от началото на мандата и в този момент, изключително за безспорните неща за Пловдив. Именно това би трябвало да създадем – да мислим за положителното на града. Не съм отказал на никого диалог без значение от коя политическа партия е.

-На какво съгласно Вас се дължи разрива сред районните кметове и зам.-кмета Пламен Райчев? Ще се засегне ли това работата в администрацията и плановете, които се извършват?

-За мен спор няма. Срещнахме се с тях всичко е обикновено. Не е това методът, да си приказваме през медиите. Изгладиха се нещата, в случай че е имало пропуски, ще ги поправяме, само че това е методът да решаваме проблемите – на масата.

-Проектите от 40-милионния заем са ясни, финансовата стратегия също е избистрена? Може ли Пловдив да поставя нови и нови инфраструктурни обекти за осъществяване, или това е лимитът на булевардите, които могат да се осъществят?

-Към този миг не предвиждаме нови обекти в идващите две години. Имаме задоволително работа по тези, които започнахме или предстоят, като пробива под Водната палата, бул. „ Хаджи Димитър”, „ Царевец”, пробива под Централна гара и новия Бетонен мост. Да, това е лимитът на булевардите и плановете, по които можем да работим, в случай че не желаеме да блокираме града. Трябва да има цикличност и етапност. Част от плановете са по европейски стратегии и ни притиска времето, ще има стеснение, само че няма по какъв начин другояче. Важно е най-после на дъската да начертаем това, което сме създали.

-Общественият превоз на Пловдив е един от огромните проблеми. Ще е задоволително ли това сдружение, което да сътвори две нови линии, или би трябвало по-дълбока промяна?

-Транспортът е доста сложна материя с доста проблеми. Трябва да създадем нещата малко по малко. Трябва да се стартира отнякъде, не може да вземем 100 автобуса и да изгоним превозвачите. Ще вършим по-чести срещи с тях. Не може да идват на края на годината и да споделят – дайте ни още пари, това нервира всички. За това ще се срещаме постоянно, с цел да си види, че няма нищо прикрито.

Догодина ще стартираме и огромна поръчка за електронно-билетната система, а в нея ще има позиции за Синя зона, видеонаблюдението и други.

-Паркирането е един от огромните проблеми в града, вижда се, че във всичките му елементи – даже към този момент и крайните квартали. Какво би трябвало да се направи в този бранш?

-Пловдив е изработен за 40 000, 50 000 коли през 70-те и 80-те години. Сега съвсем всяко семейство има по две коли, а някои и с повече. Трябва да се създадат нови паркинги, синя и зелена зона, буферни места за прекъсване и възстановяване на градския превоз.

Изготвяме над 6-7 терена, които да предложим на концесия за многоетажни паркинги. Единият наложително ще е на ул. „ 4 януари” до някогашния ТЕЛК.

-Много от плановете са подвластни от държавното ръководство, ще съумеете ли да немерите общ език с тях и защо ще търсите тяхното подпомагане?

-Има доста планове, които би трябвало да се осъществят с държавното управление - Околовръстното шосе, стадионите, почистването на река Марица, градската железница, постройката на ДНА. В този смисъл ще беседваме и с военния министър за парцелите към Гладно поле, Асеновградско шосе и други.

Без страната една община няма по какъв начин да се оправи, изключително когато приказваме за втория град по величина.

-Както казахме преполовихте мандата си – мислите ли за втори подобен?

-Има време да мисля за втори мандат. Нека си свършим работата първо, има доста по-важни неща сега. Това не стои на дневен ред.

-Какво пожелавате на пловдивчани за 2022 година и идните празници?

- Да бъдем здрави най-много!Пловдивчани сме посочили, че сме били единни когато е било мъчно, дано се опитаме да бъдем повече такива. Също да бъдем по-добри и да си прощаваме – всеки един от нас го носи в себе си, само че рядко го демонстрираме. Трябва да съхраним и развием това, което имаме и обичаме, а точно нашият прелестен град.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР