Г-н Данчев, какво може да се прочете за вътрешното състояние

...
Г-н Данчев, какво може да се прочете за вътрешното състояние
Коментари Харесай

Ако ГЕРБ подкрепи БСП без условия, тове е в интерес на България

Г-н Данчев, какво може да се прочете за вътрешното положение на Българска социалистическа партия през изборните листи на партията? Какво обръщение към гласоподавателите давате с имената в тях?

Ние сме огромна и всеобща партия, в която тече развой на възобновяване, демократизация, на отваряне към нови и млади лица. Този развой въплъщават и листите, излъчени от партийните организации. Те са изпълнени най-вече с специалисти, доминират хора, настоящи по отношение на проблемите в страната – икономисти, лекари, адвокати.

Подмладяването е уместно за футбола, само че в политиката опитът и възрастта са скъпи. Не мислите ли, че се лишавате от хора със съществени натрупвания в политическия живот?

Не сме се лишили от хора с опит. Ако погледнете водачите на листи, ще видите имената на познати персони. Има един-двама, които не са били в Народното събрание.

Опасявате ли се от вътрешен реваншизъм от страна на отпадналите?

Надявам се, че партийното схващане ще надделее. Листите от второ място надолу са подредени от общинските партийни организации по места, в множеството случаи след скрито гласоподаване, а гражданската квота придава експертност.

Протестите от предходната година ви „ подвигнаха топката за воле “, а в този момент социолозите ви отреждат второ място на сериозна разлика от ГЕРБ. Пропуснахте ли момента да се възползвате политически от обстановката?

Не сме не запомнили главните послания на митинга. Ще търсим победа и смяна най-малкото в икономическото ръководство на страната. И слагане на завършек на солидното крадене на държавни средства от кръгове, доближени до ръководещите и премиера.

Ключовата дума на улицата беше корупция и обществото чака от вас по-ясно обръщение в тази посока. Главният прокурор също беше непрекъснато в устата на протестиращите. Ще имате ли по-категорично мнение във връзка с господин Гешев?

Искаме да променим метода, по който се вършат законите у нас. По време на ръководството на Борисов Народното събрание загуби функционалността си на място, където се коват закони в полза на българските жители. Законодателството в огромната си част стана лобистко. Корупцията е заложена в законите. Помним тези 700 млн., спестени на хазартния бранш с лека малка врата в закона. Помним и тези 150 млн., които ББР в разгара на коронавирус рецесията отклони от дребния и междинния бизнес, както е по концепция, към колекторска компания. Не са забравени несъбраните налози и акцизи от петролния бранш. Има и 1 милиарда от митниците, който изискуем към Европейски Съюз. Проблем е, че в българския парламент от признати в последните четири години 500 закона, единствено към 150 са вкарани за разглеждане от Министерския съвет. Останалите 2/3 законопроекти са импортирани от народни представители, без оценка за влияние, огромна част от тях са променяни сред първо и второ четене. Имаше фрапантни образци, когато през един закон се изменяха 17 други закона в преходни и заключителни разпореждания. Ето по какъв начин корупцията е заложена в самата тъкан на законите.

Застава ли Българска социалистическа партия зад настояването за оставка на основния прокурор?

Ще продължим да настояваме за промяна в онази част на правосъдната система, която дава опция за надзор върху актовете на основния прокурор. Не имаме вяра в концепцията за контролиращ прокурор.

Когато преди време се гласуваше назначението на господин Цацаров за началник на КПКОНПИ, държанието на част от парламентарната група на Българска социалистическа партия остави подозрения за зависимости. Имат ли съображение тези подозрения?

Не мога да кажа. Факт е, че имаше сътрудници, които гласоподаваха обратно на взетото решение на парламентарната ни група. Въпросът за зависимостите е към тях.

Вие сте икономист, съгласно вашите разбирания ГЕРБ дясна партия ли е?

Не.

Не се ли опасявате, че с купищата левичарски ограничения, които ГЕРБ приложи, ще издърпа част от лявата страна на електоралната рогозка. Сякаш те практикуват лявото повече и от вас?

ГЕРБ не взема решение в дълготраен проект проблемите с икономическите неравенства. Напротив, без значение от левичарските им ограничения, обществените неравенства се усилват. Опитват се само да заглушават публичното неодобрение.

Партнирането на Българска социалистическа партия с Българска комунистическа партия не налива ли вода в мелницата на ГЕРБ?

Това е остаряло партньорство с една от няколкото комунистически партии и е учредено на общи разбирания по програмата на Българска социалистическа партия. Винаги търсим сътрудници за коалиция въз основата на шерване на нашата стратегия за ръководство на страната.

Много хора се питат за какво вместо с комунистите не си партнирате със социалдемократите, които съставляват европейското схващане за лявото?

Във всяко партньорство има най-малко две страни. Когато задачата е да се вкарат няколко индивида на положителни държавни постове, подобен съюз не може да бъде дълготраен.

В средите на Българска социалистическа партия русофилството по традиция е необятно публикувано. От тази позиция вие подкрепяте ли построения от сегашната изпълнителна власт „ Турски поток “ през България, в който са заровени над 3 милиарда лв.?

Българска социалистическа партия от дълго време е декларирала своята поддръжка за всички енергийни планове, които ще създадат стопанската система ни самостоятелна. Въпросът е дали този план ни дава нужната енергийна самостоятелност.

Дава ли „ Турски поток “ тази самостоятелност, откакто той ще обслужва съвсем напълно икономическите и геостратегически ползи на Москва, а в Сърбия газът ще се продава по-евтино, в сравнение с у нас?

Това е въпрос, на който държавното управление трябваше да отговори.

Друга част от опозицията съобщи, че Борисов непрекъснато е правил стопански реверанси на Путин и Кремъл. Според Българска социалистическа партия тази тръба работи ли за националния ни интерес?

Ще забележим какъв газ ще тече по него.

Ако по тръбата тече 90% съветски газ, както е контрактувано, и ние го купуваме по-неизгодно от сърбите, това в полза на България ли ще бъде?

Е, няма по какъв начин да бъде в наш интерес. Но този план може да бъде в полза на България.

Щеше ли да се осъществя този план в настоящия му тип, в случай че Българска социалистическа партия беше на власт?

В този тип, евентуално не.

Някои специалисти по сигурността считат, че българската корупция е построена по съветския олигархичен модел. Споделяте ли това мнение?

Все едно е какъв е моделът. Парите нямат цвят и аромат. Въпросът е какви са размерите на корупцията. Българска социалистическа партия ще направи всичко допустимо да спре приключването от нашите джобове на тези 10 милиарда лева годишно.

Рефренът за национално избавление се явява от време на време в нашата нова история. Възможно ли е Българска социалистическа партия и ГЕРБ дружно да се нагърбят със спасението на нацията?

Теоретично всичко е допустимо. Но програмна коалиция с хората, които ограбиха България през последните 10 година ми се коства и теоретически, и на практика невъзможна.

Ако хипотетично ГЕРБ пожелае да поддържа ваша стратегия, ще се съгласите ли да управлявате дружно?

Всеки, който поддържа наша стратегия, е добре пристигнал. Но без условия.

Както цитирахте Веспасиан, парите не миришат, по този начин ли е и в тази ситуация?

Ако ни поддържат без условия, това би било в полза на България.

Остава усещането, че Българска социалистическа партия не взима доста ясна позиция във връзка с Движение за права и свободи, това отпратка към предишното ли е?

Не е загадка, че Българска социалистическа партия има горчив опит от взаимното ръководство с Движение за права и свободи. В новия парламент ще работим с политическите сили, които желаят смяната, само че ще се допитаме и до нашите членове.

Продуктивно ли е стратегически решения да се взимат посредством съвещания с членска маса?

Не подценявайте членовете на Българска социалистическа партия.

Задкулисието е социална тематика номер 1 и като се каже смяна, жителите схващат разрушаването му. Споделяте ли мнението, че сърцето на задкулисието се намира в кръгове към Движение за права и свободи, нарицателно наричани „ Сараите “?

В 44-тото Народно събрание Българска социалистическа партия изиска няколко вота на съмнение и те бяха подкрепени от Движение за права и свободи, въпреки и не от цялата им парламентарна група. От друга страна имаше гласувания, в които Движение за права и свободи явно поддържа държавното управление. Имаме наблюдаване върху позициите на Движение за права и свободи. Не знам какво разбирате под „ задкулисие “.

Задкулисие е машината, която създава корупция.

Вероятно в болшинството от политическите партии в България има хора, които вземат участие по някакъв метод в корупционни схеми. Движение за права и свободи има своите представители в локалната власт. Голяма част от средствата, които се генерират в общините или се заделят от държавния бюджет, се разпределят на това равнище.

Не смятате ли, че Българска социалистическа партия ще загуби гласове на парламентарните избори, откакто не припозна авансово Румен Радев за собствен претендент в президентската конкуренция?

Симпатизанти щяхме да загубим, в случай че президентът Радев беше декларирал предпочитание да направи собствен политически план. Останах с усещането, че той не се готви да прави сходна групировка. Напротив, съобщи, че разчита на поддръжката на Българска социалистическа партия.

Отново догадка: при положение, че парламентарната рулетка се завърти, а ГЕРБ и Българска социалистическа партия не съумеят да сформират кабинет и президентът връчи трети мандат на „ Демократична България “, вашата партия би ли подкрепила подобен модел за смяна на статуквото?

Струва ми се малко евентуално. Ще оставим решението на нашите членове.

Разговора води Емил Янев

Димитър Данчев е икономист, приключил във Виена, зам.-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " в 44-тото Народно заседание.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР