- Г-н Боновски, вие от години алармирате за нуждата на

...
- Г-н Боновски, вие от години алармирате за нуждата на
Коментари Харесай

Мариян Боновски пред Фрог: Съвсем скоро ще имаме вертолети за спасяване

- Г-н Боновски, вие от години алармирате за потребността на България от избавителни вертолети. Тази тематика още веднъж е на дневен ред, откакто стана ясно, че сега се търси боен водач. Има ли развиване вашата концепция?

- Случаят с изчезналия водач край Шабла е малко по-специфичен. Можеше обаче да се включат и избавителни вертолети, в случай че имахме такива. Боря се от години за това да имаме медицински вертолет, както и да се вкара системата ХЕМС. Военноморските сили имат вертолети за търсене, които са включени напълно в избавителната интервенция на летеца. Представете си, че този аероплан беше паднал не във водата, а на сушата. От години се опитваме да потвърдим нуждата от един апарат, който локализира мобилните телефони. На днешно време всеки жител има най-малко по един-два. По тях търсен човек може да се открие най-бързо. Спомняте си момчето, което не можаха да го намерят в снега. В същото време три дни му работеше мобилния телефон. Чак след два-три месеца го откриха. Ако този аероплан беше паднал в гора да вземем за пример, този апарат ще е незаместим. Вертолетите, за които ние настояваме, са за бърза здравна помощ. Представете си, че една покруса се случи с цивилен вертолет. Ние нямаме звено, което да извърши действително търсене и избавяне в България. И това нещо го приказвам от години. Има европейска стратегия, по която в този момент имаме опция да се задействаме, като се провежда такова звено за търсене и избавяне.

- Вие какъв брой години водите борба за това в България да има качествено избавяне?

- На 6 септември ще станат 9 години.

- Срещнахте ли се с някогашния министър председател Бойко Борисов? Знае се, че каквото той каже, това ставаше по време на неговото 10-годишно ръководство.

- Писал съм колкото желаете писма. Започнал съм още от времето на Таня Андреева като министър на опазването на здравето. След това се срещнах с Пламен Орешарски, само че имаше към месец работа. При Борисов Бъчварова ме одобри, само че нищо не стана. Срещал съм се с 14 министри на опазването на здравето, вкючително и със настоящия. Но съм уверен, че в границите на месец ще се случат нещата за медицински вертолети. Затова ние би трябвало да мислим за избавяне и за гасене на пожари. След една година ще имаме проблеми с гасенето на пожари.

- В прилежащите страни какво е ситуацията?

- Напълно наясно съм с всички страни. В Румъния има 12 вертолета, които са за незабавна здравна помощ. Отделно има вертолети, които правят търсене и избавяне. При нас за момента търсенето и спасяването го правят военните, само че на практика, всеки един преминаващ аероплан през България заплаща такси на РВД. Всеки един вертолет, който минава през страната ни също заплаща такси в РВД. 60 до 80 % от тези такси, ние сме задължени да ги отделяме за търсене и избавяне. А ние нямаме такова звено. Когато военните отидат да извършат търсене и избавяне, те не получават това финансиране от тези такси. Сега е времето да се провежда едно държавно дружество, което да може да прави търсене и избавяне.

- Казахте, че след към месец, след среща със настоящия длъжностен министър, очаквате вести. Кажете ни защо става дума?

- Съвсем скоро в Плана за възобновяване и резистентност ще се вкара построяването на системата ХЕМС. Т. е. ще се намерения за покупката на такива вертолети, образованието на водачи и основаване на системата. Това нещо съм уверен, че ще бъде вкарано в Плана за възобновяване и концепцията ще „ тръгне “. Но моето персонално мнение е, че не би трябвало да се мисли на парче, а за търсене и избавяне. В съответния случай, с изключение на военните, в този момент можеше да се включат и в допълнение сили с други вертолети, с цел да бъде търсенето по-ефективно.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР