Г-н Бонев, след три поредни трудни за бизнеса години -

...
Г-н Бонев, след три поредни трудни за бизнеса години -
Коментари Харесай

Ще продължим да бъдем надежден, сериозен и предпочитан партньор

Г-н Бонев, след три следващи сложни за бизнеса години - поради коронавирусната пандемия, войната в Украйна и инфлационната рецесия, с какви проекти и цели стартирате 2023 година? Кои са целите ви през нея, отчитайки и 30-годишното ви наличие на българския пазар?
- Завършваме още една сполучлива година за компания ЗОРА. Успяхме да преминем през провокациите на пазара и да реализираме плануваните резултати и цели. Основните цели за 2023 година са опазване на устойчивото развиване на компанията посредством разкриване на нови обекти и разширение на предлагания подбор от артикули и услуги, с цел да се задоволят високите упования на нашите клиенти. Ще продължим да работим в посока да сме предвидим, сериозен и желан сътрудник.
Какви бяха главните провокации и компликации за компанията, с които успяхте да се преборите и оставяте зад тила си с миналата 2022 година? Кои от зародилите проблеми обаче ще имат по-дългосрочен резултат за активността ви и какъв е вашият отговор за тях?
- Изминалата година беше цялостна със събития в световен аспект. В момента не е пресилено да кажем, че се води световна икономическа война сред суперсилите на света. Светът излиза от коронавирус пандемията, която беше казус. Пандемията докара до обилни усложнения във веригата за доставки и неведнъж повишаване на морския превоз. Войната в Украйна и покачването на лихвите в Съединени американски щати доведоха до срив на еврото и всеобхватно мощен $. Това наложи съвсем да прекратим доставките на артикули от Китай през годината и да се ориентираме към снабдители от Европа и Турция. За наслада цените за доставки на контейнери от Китай се възстановиха през последното тримесечие, като доближиха предковидни котировки. Допълнително Пекин анонсира, че приключва политиката за нула коронавирус, което ще облекчи веригата за доставки. Смятаме, че през 2023 година ще можем да предложим на нашите клиенти още веднъж доста забавни артикули на извънредно конкурентни цени.

Годината изтече и можем да се похвалим с рекордни продажби по време на ноемврийските понижения. Високите обороти натовариха всички системи на компанията до краен лимит. Това ни сподели някои слаби места в ИТ инфраструктурата, софтуерното обезпечаване и логистичните системи на компанията. Предприеха се съществени ограничения за премахване на зародилите проблеми и за обезпечаване на безпроблемно протичане на бъдещи акции от сходен мащаб.
В момента растящата инфлация, повишението на цените на енергийните запаси водят до стесняване на приходите и увеличение на разноските на фирмите. Какви са вашите ограничения, с които можете да намалите въздействието на тези отрицателни трендове?
- Високите равнища на инфлация през цялата година и повишението на разноските изискват всекидневно внимание и надзор. С най-голямо отражение върху ритейл бизнеса бяха покачването на електрическата енергия, разноските за превоз и за работни заплати. Компанията още предходната година предприе система от ограничения за ограничение на въздействието на разрастващите се отрицателни трендове. Основите на тези ограничения са в две посоки: обезпечаване на нужните доходи и увеличение на броя продажби, като стремежът е те да нарастват с по-големи темпове от растежа на разноските и надлежно да са над инфлационните проценти. Второто направление беше оптимизация на разноските с фокус върху цената на всяка единица продукция и нейната добавена стойност. Това ускори вниманието ни към по-висока енергийна успеваемост и построяването на фотоволтаици, където е допустимо.
Реклама Как в тази обстановка се развива един от най-големите ви планове - построяването на нов логистичен парк? Какво ще съставлява той и ще съумеете ли да го въведете в употреба до края на март, както обявихте в началото?
- Новият логистичен парк в Божурище се построява съгласно проекта и чакаме да бъде подготвен в края на март, като това е единствено първият стадий, който се състои от административна част и складови площи с РЗП 23 200 кв.м. Цялото строителство е съобразено и дава отговор на най-новите условия за енергийна успеваемост и самостоятелност, в това число с създаване на лична фотоволтаична централа. Предвидени са електрически зарядни устройства за леки и товарни коли. Складовете са разграничени на четири халета, като две ще са на блоково стифиране, а другите две ще са с високо стелажно депозиране до 11 метра, оборудвани с машини и уреди от най-ново потомство за обработка и предпазване на товари. Очакваният потенциал ще може да обезпечи на компанията двойно разгръщане на настоящата гама продукти. На по-късен стадий ще стартираме и втори стадий от логистичната база, който включва построяването на още един огледален склад отново с РЗП 23 200 кв.м.

Като контрастност - сега разполагаме с три складови бази на територията на София. С стартирането на новата база ще обединим всичките ни хранилища на едно място и ще увеличим техния потенциал и успеваемост. Ще съкратим времето за товаренето на транспортни единици към и от складовата база, както и ще понижим съществено транспортните разноски.
Проект на логистичния парк в Божурище В каква степен на подготвеност е и новият търговски обект в град Дупница, който също бе очакван в проектите ви за разширение на мрежата от магазини?
- Стратегически забавихме плана близо година. Инвестиционните проекти на ЗОРА плануват построяването на обекта да стартира през първите месеци на тази година с размер на инвестицията над 2 млн. лв.. Очакваме да зарадваме жителите на Дупница с нов магазин през лятото на 2023 година
Може би една от най-съществените промени на пазара, провокирани от пандемичната рецесия, е забележителното увеличение на онлайн продажбите. Вашата верига ускори достъпа до клиентите си посредством съвременен онлайн магазин. Успешен ли се оказа този ход? Какви резултати отчитате от него?
- Периодът на пандемия даде забележителен подтик на електронната търговия в България. Въпреки това делът на електронната търговия по отношение на общите продажби е доста по-нисък от междинните равнища за Европа. Смятаме, че растежите в продажбите в бъдеще ще са главно от електронния ни магазин. Очакванията бяха, че през 2022 година, след отпадането на всички рестрикции, клиентите ще се завърнат във физическите магазини и делът на електронната търговия ще намалее, само че това не се случи. Горди сме, че в ЗОРА растежът в продажбите на електронния ни магазин е два пъти по-голям от растежите на физическите магазини. Правим непрекъснати вложения в тази посока. Разработваме непрекъснато платформата, прибавяме интеграции с финансови компании за заплащания и кредитиране, интеграции с компании за доставка и разнообразни маркетинг принадлежности. Посоката ни тази година в онлайн пространството ще бъде към по-голяма степен на автоматизация както на самата обработка на поръчките, по този начин и на предложенията, които клиентите получават. През септември 2022 година пуснахме система, която сегментира клиентите по разнообразни метрики. Това ни разрешава да вършим по-прецизно таргетиране към клиентите и да насочваме промоции за тъкмо това, което ги интересува.
Реклама Промениха ли се и по какъв начин през последните години потребителският интерес и търсене на домашни уреди? Готови ли сте да отговорите на новите условия на потребителите, особено в региона на предлагането на енергоефективна и енергоспестяваща техника?
- През миналата година Европейския съюз наложи смяна в енергийните стикери на доста потребителски електроуреди. Накратко - от обозначение А, А+, А++, А+++ се мина към обозначение с латински букви G, F, E, D, C, B, A. Текущата маркировка дава опция за действително съпоставяне сред другите артикули, тъй като оптималните равнища на старите означения бяха реализирани софтуерно доста бързо от производителите. Процесът на промяна на маркировките на другите групи електроуреди продължава и в 2023 година Интересът към по-енергоефективни уреди от страна на потребителите е явен.
Какво значат енергийната успеваемост, чистата сила и " зеленият " преход за комерсиалната верига ЗОРА? Какви нови решения във вашия бизнес ще ускорят постигането на тези цели?
- Това, което се случи 2022 година година в Европа, бързо подсети на бизнеса за нуждата от енергийна успеваемост и самостоятелност. Разходите за електрическа енергия и горива набъбнаха, което даде забележителен резултат върху чистата облага на компанията. Това ни подтиква да забързаме темпа на вложения във фотоволтаици, като имаме желание да инсталираме слънчеви панели на всички лични обекти, които разрешават бърза възвращаемост на инвестицията. През годината подменихме отоплителните и осветителните системи на множеството магазини с нови, доста по-енергоефективни. Подменяме огромна част от автопарка на компанията с по-нови, по-икономични товарни моторни транспортни средства, стартирахме инвестиция в електрически коли. Въпреки че борсовите цени на горива и сила се възстановиха, цените към крайния консуматор не престават да са високи. Несигурната конюнктура води до презастраховане по цялата верига и надлежно компаниите би трябвало да реагират съгласно това.
Какви нови вложения и нововъведения планува бизнес тактиката ви?
- В развой сме на планиране на втора фаза на логистичната база в Божурище. Тя планува нови складови площи с потенциал 20 000 кв.м. Освен магазина в Дупница планираме още един нов обект на територията на страната към края на 2023 година В развой сме на възобновяване и разширение на комерсиалната повърхност на съществуващата магазинна мрежа. През 2022 година разширихме и обновихме магазините във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и София, на " Ботевградско шосе ". През 2023 година имаме проекти за възобновяване и разширение на магазините в Плевен, Враца и Харманли.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР