Г-н Бонев, кой има интерес вие да сте извън председателския

...
Г-н Бонев, кой има интерес вие да сте извън председателския
Коментари Харесай

Парите обединяват злите сили от всички цветове в СОС

Г-н Бонев, кой има интерес вие да сте отвън председателския съвет на Столична община?

- По-скоро никой от статуквото няма интерес аз, като представител на достоверната гражданска сила „ Спаси София “, да съм там – те към този момент горчиво съжаляват, че ние се явихме на изборите и постигнахме добър резултат. За мен е учудващо, че проблем от моето наличие в председателството направиха представители на „ Демократична България “. И по-точно един съответен човек – ръководителят на тяхната политическа група. По-логично беше да работим дружно – въпреки всичко имаме общ съперник, който ръководи София от доста години. Явно обаче компанията на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация е по-предпочитана от тях. Аз присъствах в този председателски съвет, тъй като считам, че би трябвало да показва съответно 50 000 души – този съвет е мястото, където се образуват дневният ред на съвещанията и целите на СОС. Щом са решили, че тези 50 000 индивида не би трябвало да имат посланичество там, по този начин да бъде. Това обаче няма да ми попречи да диря други способи, с цел да защитя ползите им.

Спекулациите към вас започнаха още преди да влезете в постройката на общината – отляво ви упрекваха в дясна колаборация, отдясно – в леви пристрастия.

- Каква по-хубава позиция! Това в действителност демонстрира, че не играя с никого. И съм горделив с това. Ние сме извънредно поредни в позициите и дейностите си към този момент 10 години, което е елементарно проверимо. Израснахме като типична гражданска организация.

В този си тип, общинският съвет ще избави ли стопански София?

- Ще отговоря като икономист. Факт е, че в тази икономическа рецесия страната разполага с действителния запас да тушира най-сериозните опасности за стопанската система. Друга тематика е дали го прави съответно. Догодина на парламентарните избори ще изразим мнението си по какъв начин страната се е справила с рецесията. Сред първите, поискали да се възползват от схемата 60:40, видяхме мастити предприемачи и олигарси. Това е цинично. Що се отнася до София, не е най-важното дали в този момент ще отменим някои наеми и такси. Главното е да осъзнаем, че до момента столичната община се управляваше безобразно и при цялостна липса на конкуренция – едни и същи компании във всички сфери и браншове печелеха всички поръчки. Основното за развиването на стопанската система е конкурентната среда, а планове в тази посока няма. Затова ще се купуват цветя и коли за милиони.

Пресен случай: парцел, продаден от общината за 2 милиона, е изкупен след три години назад за над 6 милиона.

- Типична скица. Подобни има доста. И не от през вчерашния ден.

Как в СОС се получава „ хармонията на източването “ сред сякаш враждуващи политически сили?

- Ако се направи разбор на най-скандалните покупко-продажби и заменки, ще забележим по какъв начин избрани лица от привидно враждуващите лагери гласоподават дружно и единомислещо. Тук личи и генералният проблем на българската политическа класа – зависимостите от мафиотски и олигархични кръгове заменят естествените диспути по осите ляво - дясно, съвременно - обичайно.

Установихте ли по какъв начин тъкмо се образуват интересчийските болшинства, откакто към този момент наблюдавате нещата от вътрешната страна? И докога работата на СОС ще се организира и на безшумно, и на мрачно?

- Наблюдавам непросветеност и неведение. Но има и чисто стопански и финансови ползи. Парите сплотяват злите сили в общинския парламент. Някои от най-спорните имена - като Орлин Алексиев, към този момент не са част от съвета. Но нямам никакво съображение да считам, че неговите проксита не са там. Формално съвещанията се излъчват във фейсбук. Но казусът е в правилника за работа – отчетите и документите не стават публично притежание преди гласоподаване, те се изготвят по комисии, които работят на мрачно. Затова се обръщам към всички софиянци: посещавайте работните съвещания на комисиите, които по разпоредба са отворени. Иначе ще продължаваме да се чудим, че пет обособени компании - с обособени шефове, администрации, секретарки и коли, ръководят пазарите на столицата. Хляб би трябвало да има за всички.

Онова, което описвате за общината, потвърждава тезата за добре отгледаната и удовлетворена съпротива в народен проект.

- Точно по този начин е. Власт и съпротива са обединени от опцията да се направи спекулация и да се откраднат едни пари. Макар че на всички места има и свестни хора.

В политическите речници това не се ли назовава „ дълбока страна “?

- Това е провалена страна. В неповторимото време, когато ние за първи път сме в клуба на най-напредналите и развитите, ние продължаваме като през 1990-те – обири на бизнеси, зализани олигарси. Една от водещите малките екрани непрекъснато се занимава с новия си притежател. Живеем в халюцинационен свят, в който медиите са пиари на олигарси – дали ще е изгнаника в Дубай, дали ще е зализания на „ Лудогорец “, все тази.

Задухата от дисциплината на изключителното състояние в какво ще се отлее, съгласно вас – в отмалялост или в гняв?

- Надявам се да прелее в конструктивизъм.

Това изисква висока гражданска мъдрост, каквато не се следи.

- Крайно време е да си дадем сметка, че единственият метод за решение на проблемите е гражданското общество да осъзнае силата, която има. Ние от „ Спаси София “ също не вярвахме, че ще реализираме толкоз добър резултат на изборите и че толкоз хора ще припознаят нашата характерна и съвременна идея. Започнахме като пет момчета, срещнали се инцидентно в един конгрес за строителство и архитектура. Сега кметът Фандъкова се изяснява по наши планове и сигнали. И направихме по този начин, че публицистите да са по-знаещи и по-смели, когато питат.

Имате ли към този момент организация на национално ниво?

- Имаме хора, с които поддържаме общи визии и дейни контакти. Повечето са млади, приключили в чужбина и завърнали се у нас.

Говорите за конструктивизъм, само че това допуска конструиране на политическа опция.

- В международната процедура България е по-скоро изключението, което не предлага опция за правене на цивилен листи. Нещо, което преди е било допустимо, само че в сгода на статуквото е било спряно. Гражданите би трябвало да могат да вземат участие в ръководствата на своите градове и страни, без да бъдат принуждавани да водят партиен живот. Такива варианти има на всички места в Европа.

Мнозинството от хората чакат национална смяна. Ще се трансформира ли „ Спаси София “ в „ Спаси България “?

- Ние считаме, че в случай че един модел на ръководство се потвърди на градско ниво, той може да сработи и на национално. Ако решим да вършим нещо сходно, хората ще бъдат осведомени навреме. Въпреки рисковете да бъдем „ отстреляни “, ние постоянно разгласяваме желанията си в задатък. Между другото, фондацията ни се споделя „ Спаси България “ и е записана още през 2016 година. Но в този момент пристрастеността и желанията ни са вързани със София. Ако съумея да трансформира живота на милион и половина души, ще съм приключил значително работа.

Все отново съжалявате ли, че не вкарахте своя група общински съветници?

- Тъпо се получи. Но законът е изработен по този начин, че партиите постоянно да печелят.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР