Г-н Белев, според изчисления на властта, аферата „Камчийски пясъци“ е

...
Г-н Белев, според изчисления на властта, аферата „Камчийски пясъци“ е
Коментари Харесай

В аферата Камчийски пясъци трите власти обслужват един собственик

Г-н Белев, съгласно калкулации на властта, аферата „ Камчийски пясъци “ е ощетила страната с 80 млн. лева, а съгласно еколозите - с милиарди. Къде е истината?

Скандалът „ Камчийски пясъци “ е идеалния образец за това по какъв начин трите управляващи - законодателната, изпълнителната и правосъдната (т.е. страната в цялостния й блясък) - обслужват един притежател. Не ме питайте кой е той, тъй като не знам!

Като не знаете, за какво говорите в само число?

Един притежател е. Ясно е, че има офшорна компания в Кипър, зад която стои някой, само че никой не знае кой е той. Всичко стартира по времето на Симеон Сакскобургготски. Променяйки Закона за държавната благосъстоятелност, ръководещото болшинство формулира доста комфортно определение за това какво е крайбрежна плажна линия и какво - плаж. Получи се нещо неповторимо - съгласно това определение, част от дюните и крайбрежните пясъци по Черноморието, престанаха да бъдат крайбрежна пясъчна линия или плаж. И изгубиха конституционно обезпечения си статут на изключителна държавна благосъстоятелност.

За каква територия става дума?

За "отсечка " от черноморския бряг с дължина към 6 километра. Като повърхност - 7500 декара. На юг - сред Камчия и Шкорпиловци. Всичко това е обект на огромни заменки и покупко-продажби, в които всички са обслужвали този неразбираем и до през днешния ден притежател. Със сигурност е някой доста мощен. И всички мълчат и го обслужват. Първо се отстрани общественият темперамент на дюните и те станаха частни.

Частна държавна благосъстоятелност ?

Да. Изведнъж се трансфораха в пасища десета категория. И тъй като никой в никакъв случай не е пасал нищо в дюните, те станаха първият обект на "заменка ", при която този притежател закупи всеки квадратен метър за 16 стотинки.

Коя е компанията?

Мисля, че в тази ситуация беше „ Мет Риъл Естейт “ ЕАД, благосъстоятелност на австрийско комерсиално сдружение, което пък тогава беше благосъстоятелност на банка от групата „ Райфайзенбанк”.

Това се разви през 2007 година. След това общината промени Общия си организационен проект и планува тази територия, която е другояче е предпазена от няколко български закона и "Натура 2000 ", за урбанизация. Без екологична оценка. Ние натиснахме, само че по това време Агенцията по приватизация към този момент беше дала на съответния притежател документ "Инвеститор клас I " - поради желанието му да построи големия новаторски комплекс „ Камчия парк”. Този комплекс включваше изкуствени реки, хиляди кревати, хотели, заведения за хранене, пътна инфраструктура, канализация и така нататък върху дюните на "Камчийски пясъци ". Накрая РИОС - в безусловно нарушаване на европейското законодателство - се произнесе, че няма потребност от екологична оценка. По това време към този момент бяхме в Европейския съюз и трябваше да бъде направена най-малко оценка за съгласуемост с „ Натура 2000”. Нищо сходно! Всичко бе утвърдено и нямаше проблем да бъде направена първа копка.

Да, само че машините въпреки всичко не влязоха...

- Машините не влязоха и не могат да влязат, само че пък новият притежател не оказва никакъв надзор и сега влизат всевъзможни леки коли, къмпингари и така нататък

Значи хаосът работи в интерес на мистериозния притежател?

Хаосът работи в интерес на унищожаването на този неповторим естествен обект, тъй като е напълно частна благосъстоятелност.

Как се стигна до такава степен, че през 2014 година Европейската комисия ни принуди да създадем проверка, която да откри какво е изгубила страната от заменките?

През 2009 година ние сезирахме Европейската комисия, че вървят покупко-продажби за жълти стотинки. Всеки си спомня, че през 2007-2008 година беше взривът на недвижимите парцели по българското Черноморие, а един квадратен метър вървеше по 200 евро. И Европейска комисия стартира процедура. Както знаем, тя е като Господ - бави, само че не не помни.

Тази процедура завърши през 2014 година с решение, че покупко-продажбите сред 2007 година и 2009 година са скица за непозволена държавна помощ. Комисията задължи България в период от 12 месеца да избере самостоятелен оценител, само че тъкмо тогава започва ръководството на второто държавно управление на Борисов. Държавата стартира да избира оценители и... да се оправдава, че няма претенденти. Накрая избраха „ Агролеспроект”- сдружение, чиито притежател е Министерство на земеделието и горите. И им дадоха период, и им дадоха методика. А държавното управление, откакто мълча цяла година, преди един месец разгласи: „ Ето, взимаме си помощта и тя е 80 милиона!”

Това е неуместно, тъй като в най-пестеливия вид става дума за към 350 млн. лв.. Всъщност, знаете ли кои компании и персони се крият под шапката на „ Райфайзен”?

Оказа се, че преди пет години „ Райфайзен” е напуснала. Сега австрийското сдружение е благосъстоятелност на компания със същото име, която не е ясно къде е записана. Не можем да разберем от обществените регистри - с такова име има компании в Шотландия, в Съединени американски щати и Кипър. Аз залагам, че сдружението е кипърско. Пред българската страна не е заявен действителен притежател, както изисква Законът за ограниченията против изпирането на пари, тъй че продължаваме да нямаме изясненост кой стои зад това "нещо ". Междувременно обаче установихме, че четвърто сдружение от същата група е заменило още 3000 декара в региона на Ново Оряхово и Старо Оряхово. С което тази "група " става притежател на над 7500 декара в землищата на Ново Оряхово, Старо Оряхово и Шкорпиловци, т.е. на 6 километра от Черноморския бряг. Без никаква конкуренция. Най-красивото място в България.

Казвате, че притежателят (или групата), който ще се възползва от всичко това, е тайнствен. На място обаче всички приказват, че това е Движение за права и свободи.

Възможно е. Това е един от нашите разновидности. Трябва да отчетем, че всички тези покупко-продажби бяха представлявани от адвокатската фирма на Тодор Батков. Той самият беше заменител. В последна сметка виждаме едно - Народното събрание, Върховният административен съд и Министерският съвет обслужва печелившите от аферата. Прокуратурата също си затваря очите. Тоест - всички за един!

Какви са вероятните ходове оттук насетне? Лошият вид и положителният вид?

Лошият вид е този неразбираем притежател да си заплати на страната, а шестте километра да си останат негови - този път напълно законно - и да се разпорежда с тях както си желае.

Добрият вид е българското държавно управление да скапе договорката - както беше предложено от Европейската комисия. Или да изиска действителната стойност, която е не по-малко от 700 млн. лв..

Това е доста забавен тест за властта. Смятате ли, че в границите на третия кабинет на Борисов ще се случи нещо всъщност?

Те оповестиха и започнаха да си желаят държавната помощ. Но това е нова скица за държавна помощ. Не смятам, че ще създадат освен това. Ние ще осведомяваме Европейската комисия, че не сме съгласни с този вид и ще изпратим всичко, което сме събрали - покупко-продажби, правосъдни актове и така нататък Защото там, където е забавно, всичко беше приватизирано за жълти стотинки. На процедура - откраднато от всички нас, българските жители.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР