- Г-н Алгафари, ще имаме ли кабинет? - По-скоро като че

...
- Г-н Алгафари, ще имаме ли кабинет?
- По-скоро като че
Коментари Харесай

Нидал Алгафари: Управлението ще се решава в кабинета на Триф...

- Г-н Алгафари, ще имаме ли кабинет?

- По-скоро сякаш обстановката отива към сформиране на кабинет. Усещам по какъв начин Българска социалистическа партия се пробва с нейния слаб избирателен резултат да се домогне до властта и най-вероятно ще създадат всичко по силите си да не се стигне до конгрес, на който да смъкват Корнелия Нинова от власт.

Така че най-вероятно Българска социалистическа партия ще поддържат кабинет. Доколкото виждам, от ГЕРБ ще желаят да се изгаврят с господин Трифонов и неговата партия, като не се появят в Народното събрание и разрешат кабинетът да бъде признат единствено с гласовете на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

----------------------------------------------------------



Трифонов не повтаря държанието на Борисов, той го копира едно към едно

Подкрепата на кабинета може да бъде избавителен пояс за Нинова, не за Българска социалистическа партия

В България на който и да дадете власт, е подготвен да ръководи

---------------------------------------------------------

- Вярвате ли в триумфа на договарянията на Има Такъв Народ с Българска социалистическа партия, Демократична България и хората към Мая Манолова?

- Не е наложителна поддръжката на Демократична България и ИБГНИ - теоретично, в случай че ГЕРБ не са в залата в Народното събрание, е допустимо да сформират държавно управление Слави и Българска социалистическа партия, може би с част от хората към Манолова, които също са подготвени непременно да запазят най-малко депутатските си места за прочут интервал от време.

- Защо Демократична България се отдръпна от Има Такъв Народ? Защо се нападат взаимно, нали сякаш и двете са партии на митинга?

- Много ми е мъчно да вляза в дебрите на лъжата - от едната страна споделят едно, от другата - друго. Някой сигурно лъже, само че кой - не знаем. Демократична България сигурно са прави за себе си, че с цел да дадат поддръжка, би трябвало да знаят по какъв начин Има Такъв Народ ще вършат нещата, с кой, да имат гаранции за това какво ще бъде свършено.

А не да поддържат Има Такъв Народ, които на следващия ден да се прегърнат с ГЕРБ, Движение за права и свободи или някой различен, а самите Демократична България да се озоват в ролята на излъганите овчарчета. Според мен това е главното им безпокойство. Има напрежение у хората, дали своят вот за " Демократична България ", че ще поддържат хората на Слави. Съществува изключителна злост сред тях - освен на равнище водачи. Електоратът на Слави е доста друг от този на Христо Иванов и има напрежение сред тях.

Не имам вяра да става въпрос за пазарлък за постове. Хората на Слави твърдо споделиха, че никоя от другите партии няма да даде техен министър. По-скоро, в случай че има някакъв пазарлък, той ще е за зам.-министри и регионални шефове.

Освен това ние сме доста дребна държавица. Както и да въртим и сучем, при толкоз постове постоянно ще се окаже, че трима-четирима от зам.-министрите са близки до Демократична България, други - близки до ГЕРБ, други пък до Движение за права и свободи. Трудно могат да се намерят безусловно чисти хора.

- Кой реди кабинета на Има Такъв Народ - Трифонов, Радев, Движение за права и свободи?

- Не мога да кажа кой от тях го реди, само че сигурно усещаме, че има някъде напрежение. Не отдръпването на личността Николай Василев като кандидат-премиер ме тормози, а отдръпването на политиката, която щеше да води той. Сега новият кандидат-премиер предлага доста по-различна политика от тази, която Василев щеше да прокарва.

По-скоро има някакво напрежение, лобита, в случай че приемем, че има политика. Защото другият, по-страшен вид, е просто да има разнобой в съзнанието на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов - през днешния ден да желае да е десен, на следващия ден да желае да е малко по-ляв или пък още по-десен. Ето това към този момент ще е притеснително.

- Основателни ли са опасенията, че Трифонов повтаря държанието на Бойко Борисов?

- Той не го повтаря, копира го едно към едно. Това не може да бъде притеснително, тъй като 12 години с това държание Борисов беше на власт. Явно това е вярно държание пред електората.

Видя се, че хора с малко по-различен разсъдък, с малко повече опит в политиката се задържат по един мандат най-много. А с държание, което е народняшко, може да изкараш 12 и повече години във властта.

- Един предстоящ кабинет ще се окаже ли избавителен пояс за социалистите?

- Не за Българска социалистическа партия, а персонално за Корнелия Нинова. Иначе като партия поддръжката за Българска социалистическа партия продължава да върви надолу. Усещам желанията на Корнелия Нинова непременно да излезе пред останалите си поддръжници в партията, че главните политики на партията ще бъдат осъществени. Това сега е избавление и никой няма да може да й изиска главата, тъй като тя видимо е осигурила позиция за партията.

- Каква е ролята на Движение за права и свободи? Дърпат ли конците подмолно?

- Никой не може да каже дали дърпат, или не дърпат някакви конци, само че сигурно ще са доста значим фактор в политиката - освен в Народно събрание, а в България. Харесваме или не харесваме част от хората в България, Движение за права и свободи костват сред 250 000 и 600 000 души.

Те имат цена и тя би трябвало да има въздействие - без значение дали ще бъде на държавническо, или на локално равнище.

- Доколко Пламен Николов може да бъде сплотяваща фигура при очевидната му липса на политически опит?

- Вече не може. С първото си присъединяване в " Панорама " сподели, че не е квалифициран, извънредно обезпокоен е точно тъй като не той ще взема решенията. На конференцията на господин Трифонов пред неговия чиновник Тошко Йорданов стана ясно, че точно Трифонов ще взема решенията, той ще командва, само че зад кулисите.

Това е нещо доста хубаво и комфортно, това Ахмед Доган го прави от доста време. Само че има голяма разлика в интелектуалното равнище на единия и другия, най-малкото разликата е във вагоните прочетени книги.

- Готови ли са Има Такъв Народ да ръководят в този комплициран миг?

- В България на който и да дадете власт, е подготвен да ръководи. Всички са подготвени да ръководят, само че по какъв начин - е друга тематика. Няма никакво значение какви нови лица ще предложат в кабинета. След конференцията на господин Трифонов е ясно, че ръководството ще се взема решение в неговия кабинет, той, Тошко, Филип и още двама-трима души ще вземат решение всички въпроси. Така че какви ще бъдат марионетките като министри, няма никакво значение.

Но може пък в Има Такъв Народ да се окажат задоволително мъдри, умни, кадърни и да ни ръководят доста и прелестно. Нека да им дадем късмет, с цел да забележим какво ще създадат.

Но и когато Борисов преди време тръгваше с ГЕРБ, хората към него бяха извънредно неопитни. Отделно видяхме какво могат доста опитните от Българска социалистическа партия на власт, видяхме какво могат и доста опитните от Съюз на демократичните сили. В края на краищата се стига до едно - дали ще съумеят, без значение кои са, да предпазят страната да не се срути тотално. А към този момент няма такива планове, няма човек, който желае да я срути.

- Колко би изкарал кабинет на Има Такъв Народ?

- Тук към този момент са плаващите болшинства, които назовавам " плаващите пясъци ", в които, в случай че са доста положителни въжеиграчи, ще съумеят да ги подминат. Ако не съумеят, ще затънат. Никой не може да предвижда, тъй като в дадена обстановка Има Такъв Народ ще би трябвало да се договарят с Българска социалистическа партия, в друга - може да се договарят с Демократична България, в трета - с Движение за права и свободи, и да го играят от самото начало на въжеиграене. Току-виж изкарали и цялостен мандат, зависи по какъв начин ще си разиграват картите оттук нататък.

Защото за всяка политика, която Министерският съвет ще желае да прокара през Народното събрание, ще би трябвало да се събират болшинства отвън хората на Слави.

- Отдалечаваме ли се от разновидността нови предварителни избори, избори две в едно наесен?

- Предполагам, че президентът няма да допусне избори две в едно, тъй като при тях всяка партия ще желае да издигне собствен водач, който да дръпне гласове допълнително и това ще навреди на господин Радев. Така че най-вероятно той ще направи всичко по силите си да няма избори две в едно и да може да се показа като обединителя против ГЕРБ.

Възможни са нови избори единствено в случай че се изпокарат Българска социалистическа партия с Има Такъв Народ в последния миг. Може да ги изпокара писменото съглашение, за което социалистите упорстват, а хората на Слави отхвърлят, тъй като го окачествяват като коалиция, в каквато дадоха обещание на гласоподавателите си да не влизат.

Но пък може да стане допустимо единствено Слави и групировката към Манолова да сформират кабинет, в случай че от залата отсъстват и Движение за права и свободи и ГЕРБ.

- Какво друго може да спъне втория мандат на господин Радев?

- Може да го спънат доста неща. Най-важното е дали Политическа партия ГЕРБ ще изискат да му подарят и този мандат, тъй като предходният му беше подарен точно от ГЕРБ.

Дори Радев да завоюва втори мандат, няма по какъв начин да стане нито полупрезидентска, нито президентска република - това към тоя миг е неуместно. Никой няма да желае да си даде кокала - нито хората на Слави, нито Демократична България, нито ГЕРБ, нито Българска социалистическа партия.

Дори да има втори мандат, той ще е фигурант във властта, другите водачи ще стартират да са по-важни - Слави Трифонов, Ахмед Доган, Христо Иванов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова.

- Възможен ли е генералски двубой Борисов-Радев?

- Не виждам за какво да се влиза в тази борба - сега Бойко Борисов не е в най-изгодната обстановка. По-скоро, в случай че ГЕРБ желаят да играят хитро, биха подкрепили претендента на Демократична България. И в случай че той е Петър Стоянов, подсилен от ГЕРБ в последния миг, считам, че Радев би трябвало да си събира нещата от „ Дондуков “ 2 в кашонче. Има традиция - Пловдив е извадил доста държавни водачи, градът е с впечатляващи обичаи в политиката, в търговията, в бизнеса.

А ГЕРБ не могат да бъдат отписани - демонстрираха на изборите, че към момента са първа политическа мощ, макар че с гласове от чужбина Трифонов завоюва с малко повече от тях.

Визитка

Нидал Ахмад Алгафари е режисьор, публицист, политически PR. Завършва НАТФИЗ, компетентност „ Кинорежисура “. Автор и режисьор на студентското предаване „ Ку-Ку “. Продуцент и режисьор на тв предаването „ Наблюдател “. От юни 2002 година до май 2004 година е изпълнителен шеф на Българска национална телевизия. Автор на шест романа.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР