Г-жо служебен финансов министър, благодарим Ви, че ни разкрихте какво

...
Г-жо служебен финансов министър, благодарим Ви, че ни разкрихте какво
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е тежко, очакват ни дефицити

Г-жо длъжностен финансов министър, благодарим Ви, че ни разкрихте какво е наследството, което оставя предходият кабинет.

 Така националният представител от Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов, някогашен министър на финансите, стартира въпроса си към служебния финансов министър Росица Велкова по време на чуването й в Народното събрание по осъществяването на Закона за държавния бюджет за 2022 година

По време на актулизацията на бюджета нямаше тригодишна прогноза. Сега разбирам за какво тя липсваше – с цел да не се разкрие какво е наследството, сподели доцент Чобанов. И посочи, че дейностите на предходния кабинет са нарушили финансовата и фискалната политика на страната.

Това, което ни чака оттук насетне са дефицити, категоричен бе финансистът. Той изиска информация за дефицитите в номинално изражение и като % от Брутният вътрешен продукт.

При спазването на настоящите политики в приходната и разходната част за 2023 година дефицитът на касова основа е 11.5 милиарда лв., което е 6,6% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, отговори Росица Велкова. Дефицитът на начислена основа е 10,9 милиарда лева, което съставлява 6,3% от Брутният вътрешен продукт. За 2024 година дефицитът е 11,8 милиарда на касова основа (6,4% от БВП), на начислена основа е 10,3 милиарда лева (5,5% от БВП). За 2025 година дефицитът на касова основа е 11,9 милиарда лв. (6%), на начислена основа е 13,1 милиарда лв. или 6,7% от Брутният вътрешен продукт, сподели министърът.

С тези числа Росица Велкова удостовери, че наследството е тежко, коментира доцент Чобанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР