Г-жо Поптодорова, какъв прочит правите на последната изява на руската

...
Г-жо Поптодорова, какъв прочит правите на последната изява на руската
Коментари Харесай

Елена Поптодорова пред Фрог: Митрофанова трябва да бъде изолирана публично и политически

Г-жо Поптодорова, какъв прочит вършиме на последната изява на съветската посланичка Елеонора Митрофанова, за това, че в случай че не е бил Съюз на съветските социалистически републики, България е щяла да се побере единствено в Софийска област?

Това е една ескалация на напрежението, само че не военна, а словесна. Тази ескалация стига до безспорни бълнувания, тъй като не си е прочела историята. Можем да върнем въпросите малко по-назад. Какво би станало, в случай че Червената войска не бе влезнала и не бе окупирала България? Това е правилният въпрос. И България в никакъв случай не е била област, а постоянно е била страна. В интерес на истината - по-стара от Русия. Това е било дразнител, за това, че по-малка страна и рекламация за по-стара държавност. Мога да опиша също от първо лице мемоари за това по какъв начин Кремъл претърпя тежко, когато България реши да означи 1300 годишнината на своята история. Даже имаше опити това да бъде пресечено. Елемент от това изначално неуважение на Русия към България, е показвано по разнообразни способи. То стига до степен такава, че на страната ни да се гледа като на провинция. За страдание тогавашни несъстоятелни опити България да се прикачи към Съюз на съветските социалистически републики като 16 република, е дало опция на някои хора да считат, че с България може да се отнасят всячески. Сега е момента да покажем противоположното.

Дирижира ли се държанието на съветската посланичка от Москва или тя има право да прояви самодейност?

Небето е границата при нея. Очевидно е, че няма мисъл, още по-малко спирачка на този вербален проливен дъжд, който се лее от нея. Тя не получава всяка заран инструкции от Кремъл какво да приказва. Но тя знае общата тенденция, знае, че България е в листата на вражеските страни. Добавя се персоналното й неспокойствие от България. Подчертавам, че България постоянно е била гледана с неуважение. И когато сме били послушни и съобразяващи се, нещата са вървели безпрепятствено. Но когато страната е решавала да покаже автономия и темперамент, постоянно е следвал ответен удар. То е заложено, не е ново. До наскоро не е имало забележими мотиви. Освен всичко друго, тя е чист партиен служащ. Няма го естествения “материал” на дипломата.

Как би трябвало да се постъпи по отношение на Митрофанова? Има апели тя да бъде изгонена от страната ни? Ще се реши ли казуса, в случай че се пристъпи към сходно деяние?

България би трябвало да я изолира и пренебрегва. Съвсем умишлено и заядливо Митрофанова ще бъде оставена тук, тъй като тя прави доста добра работа на Кремъл по метода, по който се държи. Единственото избавление е тя да не получава подобен огромен отзвук. Тя избра да прави ежеседмични конференции. Еми няма потребност те да се отразяват. И това зависи от медиите. Освен това политически Митрофанова би трябвало да бъде сложена в изолираност. Толкова - сложена в изолираност. Няма срещи, няма предложения. По никакъв метод не се записва нейното наличие. Разбира се има механически и настоятелен въпроси, които би трябвало да се движат. Защото ние не късаме връзките си с Русия. Има надлежно по-ниски нива, които работят по оперативната линия и толкоз. Тя би трябвало да бъде изолирана обществено и политически.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР