- Г-жо Петрова, новият политически сезон наближава, а с него

...
- Г-жо Петрова, новият политически сезон наближава, а с него
Коментари Харесай

Много е вероятно да се стигне до балотаж в София

- Г-жо Петрова, новият политически сезон наближава, а с него ще влезем и всъщност в предизборна акция. Местните избори чукат на вратата ни, сякаш ситуацията е някак " мъртвило пред стихия "?

- Ако продължим в стила на метафората, чакат се нормалните за прехода сред сезоните промени във времето, само че признаци за „ стихии “ и внезапни политически катаклизми на този стадий не се следят. Да, локалните избори са извънредно значим миг от политическия календар и биха могли да слагат начало на нов цикъл, изключително като се имат поради някои местни пробиви в електоралната доминация на ръководещите при извършените през месец май евроизбори. Сигурна съм, че с началото на политическия сезон на обществото все по-активно ще бъдат представяни подготвяните през последните месеци тактики за локалния избор, само че до каква степен сполучливи ще бъдат те, ще забележим в края на октомври.

- Нямаше доста социологически изследвания за настройките за локалния избор като се изключи едно-две, които дават преимущество на Мая Манолова за София да вземем за пример?

- Преди всичко желая да направя едно конкретизиране - политиката на " Алфа Рисърч ", в това число моята като шеф на организацията, е да разясняваме само резултати от личните ни изследвания. Публикуването на изследвания за локални избори, в които по-интригуваща е мажоритарната конкуренция за кмет, има смисъл, откакто са оповестени кандидатиралите се за кметските позиции участници. Преди това свястно е само оповестението на изследвания, които изследват мнението на хората за работата на локалните управляващи, за свършеното през мандата, за проблемите на ръководството и така нататък Такива изследвания се организират и съм уверена, че един обзор на локалните медии ще покаже съществуване на сходни изявления. Поради спецификата на локалния избор обаче те остават най-вече на локално ниво.

- Къде са ГЕРБ и Българска социалистическа партия в тази картина - борбата за столичното кметство се обрисува като най-важната и решаваща в подтекста на ориста на ръководещите?

- Резултатите в София в действителност са символни за трендовете в политическите позиции на партиите - както на ръководещите, по този начин и на опозицията.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия все още не престават да са водещи в електоралните желания на гласоподавателите, в това число в столицата. И както преди няколко месеца на евроизборите, ГЕРБ имат преднина пред съперниците си социалисти. Потенциал за сериозна интервенция в столичната конкуренция има и „ Демократична България “, спечелила половината от гласовете си в евровота точно в София. Нови играчи с повече гражданска рекламация, както и нови политически субекти също имат опция да повлияят изхода от изборите в София - в случай че не по различен метод, то най-малко като фрагментират вота и затруднят главните кандидати в реализирането на по-категорична победа. Подобна наклонност е налице и в други елементи на страната. Ако би трябвало да обобщим, на този стадий е ясно, че спрямо 2015 година локалните избори в края на октомври ще са доста по-сериозно предизвикателство и за ръководещи, и за съпротива. Не единствено поради съмненията в публичното доверие към ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а и поради поръчките на нови играчи.

- Някои анализатори даже предвидиха, че при балотаж претендентът на ГЕРБ, който най-вероятно ще е още веднъж Йорданка Фандъкова, ще загуби. Така ли е?

- Не знам дали цитирате анализатори с отговорно отношение към данни от социологически изследвания (т.е., които организират проучвания и оповестяват тезите си въз основа на данни), или анализатори, които нямат нито професионален, нито честен ангажимент към личните си прогнози.

Повече от 20 години " Алфа Рисърч " носи отговорност за личните си разбори и на този стадий те ни разрешават да заключим следното: макар утвърждението за редица направени неща в столицата (обновяване на обществения превоз, стопански, просветителни и благоприятни условия за просвета и др.), налице е и растеж в рецензията към работата на локалните управляващи по въпроси като трафика, паркирането, чистотата на града, на въздуха, качеството на осъществените огромни поправки.

Отговорността за проблемите в тези посоки се приписва значително на ГЕРБ и на кмета Йорданка Фандъкова. В този смисъл доста евентуално е да се стигне до балотаж в София, само че актуалният кмет резервира шансове за триумф против всеки от обществено коментираните съперници. Преди малко ме попитахте за Мая  Манолова - да, балотаж Фандъкова - Манолова би бил един от най-оспорваните.

Факт е обаче, че всички оповестени досега претенденти за кметския пост в столицата не разполагат с капацитет за независима победа и са изправени пред предизвикването да консолидират анти-ГЕРБ гласовете. Задача, с която всички, в това число ползващата се с високо публично доверие като омбудсман, само че обременена с БСП-биографията си Манолова, към момента не могат да се похвалят.

В София не престават да преобладават десноориентираните гласоподаватели и те към момента не са посочили, че са подготвени на подобен политически компромис.

- Изобщо допустимо ли е друго ръководство в столицата, а и освен, т.е. срутване на статуквото?

- Ако въпросът е дали е допустимо ляво ръководство на столицата - възможностите за сходна промяна в тези локални избори са дребни. Общото сред всички ръководства на София през последните 30 години е, че са десни, нито едно не е било доминирано от левицата. В края на тази година е допустимо съставяне на по-фрагментиран общински съвет, който ще се нуждае от по-широко политическо съдействие и консенсус за взимане на решения. Всяка от останалите над 260 общини в страната също има специфики, които повлияват посоката на локалното ръководство след изборите.

Съвсем обособен въпрос е статуквото. Ако под статукво разбираме ръководещата ГЕРБ и нейните съдружни сътрудници, за негово срутване можем да приказваме при безапелационна и всеобща загуба на позиции в болшинството общини. Ако такава наклонност е налице, тя би трябвало да личи и в поддръжката за партиите на национално ниво.

В края на предишния политически сезон ГЕРБ продължаваше да е първа политическа мощ с отчетлива преднина пред Българска социалистическа партия. Значителна част от гласоподавателите заявяваха очакване за смяна, само че не припознаваха общоприемлива опция. Новият политически сезон стартира с няколко поръчки за нови политически играчи и един от забавните проучвателен въпроси е ще успее ли някой от тях да се нарежда като консолидираща опция.

- Десницата също разгласи общ претендент за кмет на София - вероятен ли е неин пробив, или не? Или пък на гражданския претендент в лицето на Борис Бонев, който също е в разгара на акцията си?

- Обединението „ Демократична България “ има съществени шансове за добър резултат в пропорционалния избор и значимо наличие в общинския съвет в София. Що се отнася до кметската конкуренция, претендентът им влиза в нея с преимуществото на неоспорим експерт, само че с някои политически дефицити. Той към момента е по-слабо прочут на гласоподавателите в столицата и това би било затруднение в мажоритарната кметска конкуренция.

Кандидатът на „ Спаси София “ е изправен пред подобен проблем: макар интензивността си не е задоволително различим измежду гласоподавателите. За момента му липсва и ресурсът на пропорционалния избор (от какъвто евентуално ще бъде подкрепят претендентът на „ Демократична България “).

- Очаквате ли огромни изненади освен в София, само че и в страната - в Пловдив, Варна, Русе, Хасково, Добрич, където сякаш ГЕРБ отбелязва оттегляне и отслабени позиции?

- Като обща наклонност за ГЕРБ ще е мъчно да удържи позициите си в мащаба от локалните избори през 2015 година поради насъбрано на много места неодобрение от зависимостите сред локални бизнес и политически кръгове. В този смисъл загубата на позиции в някои общини не би била изненада. Същевременно от ръководещата партия са много дейни в напъните да покажат, че схващат упованията за промени: целият развой по избора на претендентите излъчва тъкмо това обръщение. Така че кое би било изненада - да вземем за пример в един Добрич - това, че ГЕРБ биха изгубили, каквато наклонност се очерта при евровота, или това, че биха спечелили макар тази наклонност?

- Пак ли ще бъдем очевидци на еднолична акция от джипа на водача на ГЕРБ?

- Твърде евентуално е да сме очевидци на интензивност от негова страна в акцията за локалните избори. Особено в основни общини като тези, които цитирахте доскоро.

- Управлението непрекъснато влиза в кавги - „ Апартаментгейт ", къщи за посетители, некадърност да се оправи с чумата по свинете, с пожари в дословния и метафоричен смисъл, само че пък сякаш това не се отразява на рейтинга му...

- Напротив, всички тези кавги се отразяват навръх рейтинга на ръководещите. Ако наблюдавате трендовете в оценките за ръководството, те гладко ерозират. Постижението на премиера Борисов е, че реагира сполучливо в спешни обстановки като цитираните от вас кавги. Липсата на мощна и ползваща се с високо публично доверие съпротива също оказва помощ на ГЕРБ да резервира позиции.

- А Българска социалистическа партия стабилизира ли позициите си, откакто Корнелия Нинова остана на лидерския пост? Или противоположното - може ли да е същинска съпротива, за каквато се афишира?

- Българска социалистическа партия към момента е прекомерно надалеч от мощната съпротива, за каквато се афишира. Въпреки че мощният пожар измежду социалистите наподобява сподавен, въглените на вътрешнопартийните спорове не престават да тлеят. Отделно левицата към момента не съумява да показа пред гласоподавателите нито безапелационни послания, нито ползващи се с доверие представители.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР