- Г-жо Нинова, как коментирате днешната позиция на премиера във

...
- Г-жо Нинова, как коментирате днешната позиция на премиера във
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Докато съм председател на БСП, партията ням...

- Г-жо Нинова, по какъв начин коментирате днешната позиция на премиера във Виена и на поръчката, че България е платила ваксини и упорства да ги получи?

- Очевидно несъгласията в Европа се задълбочават. Европейската комисия трансферира отговорността върху националните държавни управления, част от министър-председателите на страни от Европейския съюз пък на Европейската комисия. Този проблем ще продължава да се задълбочава.

На мястото на държавното управление ние бихме създали 4 съответни неща във връзка с имунизациите:

Първо,ваксиниране наложително първо на рисковите групи: възрастните хора хронично болните, хората на първа линия.

Второ: наложително имунизирането да става през персоналните лекари, тъй като те познават заболяванията на своите пациенти и те могат да проследят по-късно положението им.

Трето: На тези, които към този момент са имунизирани с AstraZeneca бихме обезпечили безвъзмездни цялостни прегледи на здравословното им положение, с цел да се успокоят. Десетки, стотици хиляди хора са в суматоха какво става със здравето им поради тази ваксина. Мисля, че страната би трябвало да им обезпечи безвъзмездни прегледи, с цел да се види положението им и да се избегнат затруднения, в случай че у някого има.

И четвърто: Бихме почнали договаряния за доставка на „ Спутник V “ и на китайска ваксина.

Преди 2 седмици Европейската комисия в лицето на нейния представител и на здравния комисар оповестиха, че всяка страна може да го направи на своя отговорност. Ние бихме поели тази отговорност, с цел да осигурим по-голям избор и разнообразни ваксини и българските жители да имат достъп до разнообразни ваксини, с цел да избират свободно.

- Чухме доскоро какви са новините които идват след незабавното заседание при здравния министър. Чухме ги от Ангел Кунчев: натискът върху лечебните заведения e огромен и най-вероятно ще има цялостен локдаун в София от събота и евентуално понеделник ще се мисли и за цялата страна. Одобрявате ли вие това цялостно стягане на ограниченията и в София изрично затваряне?

- Само в случай че са съчетани с доста съществени стопански и обществени ограничения. И още веднъж удостоверявам нашата позиция отпреди: трябваше да има коронавирус лечебни заведения и чисти от коронавирус лечебни заведения, тъй като прекъсването на интервенции, невъзможността на хора с други болести през това време да се лекуват беше съдбовно за някои от тях. Трябва да има чисти лечебни заведения, където да продължат плановите интервенции и лекуването на други болести. Това бихме създали ние.

- Вие бяхте доброволец, откакто преболедувахте коронавирус. Бихте ли влезнали в този момент в болница като доброволец, в случай че има потребност от помощ?

- Без никакво съмнение. Бях санитарка в Окръжна болница. Това е тежко прочувствено тестване, тъй като се постанова хора с които си общувал предходния ден, на които си помагал, преобличал, хранил на другия ден са умряли.

Това е тежка страст като прекарване, само че си заслужава човек да се активизира и в този миг да помогне, в случай че някой има потребност от тази помощ. Бих влезнала още веднъж без никакво съмнение.

- Виждате ли нужда от привикване на Народното събрание или най-малко председателския съвет на Народното събрание, с цел да може да се разиска тази ескалация на болестта, този напън върху лечебните заведения, опцията да се създадат коригиращи дейности в законодателството? Има ли потребност от това?

- В една естествена среда да. Най-добре е в този миг да действат институциите. Но от това, което сме виждали в последните години – даже да се свика нямам доверие да има ефикасен резултат поради експанзията и отменяне от страна на ръководещите на всяко предложение на опозицията.

Вие знаете по какъв начин реагираха на импортиран от нас законопроект да упълномощим държавното управление да стартира диалози за спомагателни ваксини от други страни. Беше отхвърлено без причини.

Всичките ни оферти, ние непрекъснато внасяхме различни оферти, бяха отхвърляни. Така че да - в една естествена демократична страна е най-добре институциите да се съберат и да действат. Опасявам се, че това не е допустимо при тези ръководещи.

- Вие критикувате ограниченията на ръководещите и по отношение на бизнеса и обществените ограничения също по този начин. Ако имахте опция да прилагате ограничения в този момент, в тази обстановка, какви щяха да бъдат те?

- По отношение на стопанската система незабавно поради коронавирус рецесията най-малко три. Първо данъчна почивка за бизнеса. Не е разумно да плащаш да вземем за пример такса боклук и налог здания когато компанията ти не действа и не създава боклук. Данък се заплаща за услуга.

На второ място покриване на % от оборотния капитал и на трето изрично понижаване на регулациите и на нужните документи за кандидатстване за помощ. Там е извънредно тежко. Поради тази причина компании, които аплайваха през април и май към момента чакат своята помощ.

Тук съм донесла някои учудващи неща. Само едно изречение ще прочета. Едно дружество тук за какво се смята в затруднено състояние и по кое време страната му оказва помощ по тези стратегии. Чета безусловно изречението: „ Когато сумата на точка 3 е Резерв от следващи оценки точка 4 Резерви, точка 5 Натрупана облага от минали години и точка шест Текуща облага загуба от раздел Собствен капитал на пасивите, разказани в счетоводния баланс е негативна стойност, която надвишава 50% от сумата на точка 1 Записан капитал и точка 2 Премии от излъчвания от раздел А Собствен капитал на пасивите, разказан в счетоводния баланс. “

- Защото е неясно ли го прочетохте, или тъй като са огромни условията?

- Икономистите и юристите разбираме защо става дума, само че от живия живот, от практиката в това изречение значи сред 10 и 15 документи. Тоест администрация, администрация, хора, които да готвят тези документи. При състояние, че алтернативата и решенията, които предлагаме са: част от тези документи са на електронен притежател. Част от тях може да се събират служебно, тъй като се намират в разнообразни институции в България.

С това би трябвало да облекчим бизнеса – с данъчна почивка, оборотен капитал и облекчение от тази администрация и събиране на толкоз документи, които са загуба на време и старания. Те единствено това и желаят апропо.

- Ковид рецесията с изключение на, че затвори бизнеси и остави доста хора без работа. Да не кажем, че в някои браншове като туризма да вземем за пример хората не са работили от много дълго време. Вие имате от дълго време декларирани хрумвания за да вземем за пример обществени ограничения, измежду които преизчисляване на пенсиите и въвеждане на напредничав налог. В рецесия могат ли да се вършат такива внезапни промени?

- Ориентираните към обществени политики промени да. Вместо 50 лева на пенсионери, което струваше на хазната, към милиард лв., щеше да е доста по-удачно даже в рецесия преизчисляване на всички пенсии. То щеше да докара до нарастване с сред 20 и 30% на пенсиите.

Това нарастване е трайно в годините, не просто в месеците на рецесията и щеше да коства малко над милиард. Тоест с долу-горе със същия финансов запас можеше да се реализира доста по-голям резултат и като нарастване и като продължителност.

Или фамилното подоходно облагане щеше да помогне на млади фамилии с деца, които работят в тази рецесия да заплащат с по 500лв по-малко налог за едно дете. Така в фамилията щяха да останат повече средства.

Това щеше да помогне в рецесията, изключително на доста младежи, които останаха сега без работа. Така че да, има ограничения, които би трябвало да се ползват тъкмо в рецесия, с цел да оказват помощ.

- Социалните ограничения, които ръководещите ползват сега съгласно вас не работят ли?

- Фактите демонстрират, че не. Защото се усили бедността. Увеличиха се неравенствата. Само за януари имахме към 400 хиляди нови безработни. Над 500 хиляди депозити от банките до 1000 лева са изтеглени - това значи, че хората си теглят последните пари, с цел да си посрещнат потребностите.

Цените набъбнаха в последните месеци, неимоверно доста за последните над 5 години. Тоест имаме оскъпяване на живота, безработица и обедняване на хората. Следователно ограниченията на държавното управление не работят. Това са обстоятелствата.

Там трябваше по различен метод да се преразпределят тези средства. Да стигнат непосредствено до хората.

- В общественото пространство се появиха мнения, че е допустимо Българска социалистическа партия да премисли позицията си по Истанбулската спогодба, изключително на фона на гласуването в европарламента на резолюция, която поддържа другите. Вашите петима евродепутати гласоподаваха в поддръжка на тази резолюция. Възможно ли е преосмисляне на вашето решение?

- Не, не е допустимо. Българска социалистическа партия имаме своите решения на груповите си органи. срещу ратификацията на Истанбулската спогодба.

Тя опонира на Конституцията на България, на българската народопсихология, на нашето схващане за семейство и деца, на мнението на българската черква.

Позволете ми да кажа нещо персонално, тъй като в последно време много се спекулира с тази тематика:

Докато съм ръководител на Българска социалистическа партия, определен директно от над 80 % от гласувалите социалисти ще пазя до дъно мнението на тези хора. А то е срещу Истанбулската спогодба. Поемам персоналните опасности и отговорността да обясня за следващ път на сътрудниците си в Европа, че почитаме другите.

Българската конституция пази другите хора, само че ратификация на Истанбулската спогодба в България е акт неосъществим. Докато съм ръководител ще не отстъпвам тази позиция с всички опасности и.отговорности.

- Последни думи от присъединяване ви през днешния ден при нас.

- Обръщам се към всички български жители: Гласувайте. Промяната е въможна и е в ръцете на всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас. Не се опасявайте. Гласувайте интензивно и свободно.

На 4-ти, 4-ти, с номер 4 в бюлетината.

заб. Интервюто е обещано в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия на 16 март 2021 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР