- Г-жо Караянчева, по време на визитата си в САЩ

...
- Г-жо Караянчева, по време на визитата си в САЩ
Коментари Харесай

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ПРЕД СТАНДАРТ: Включваш ли прожектора, насочи го първо към себе си

- Г-жо Караянчева, по време на визитата си в Съединени американски щати разговаряхте с ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Раян - втория по въздействие републиканец във Вашингтон след президента Доналд Тръмп. Какъв знак е това и за какво срещата бе избрана като историческа?
- Такава намира се прави за първи път. Председател на Народното събрание на Република България не се е срещал до в този момент с ръководител на Конгреса. Използвах случая да му опиша за всичко, което се случва в България, да показва напредъка, който имаме, да посочи отличните връзки сред България и Съединените щати и в защитата, и в битката с тероризма и проведената престъпност.

- Поставихте пред господин Раян въпроса за анулация на визите за българи. Каква формула му предложихте?
- Темата за визите бе най-важната в диалога ни. Досега тя не беше поставяна на парламентарно равнище. Аз му предложих два разновидността. Единият е повишение на % на отказаните визи от 3 на 10. Нещо, което е правено 2010 година и може да се осъществя, защото в последните години България има необратима наклонност на спад на отводите на визи. Тук акцентирах също, че има и проблем с това, че при даването на визите има голям превес на субективния детайл. Защото съответният консулски чиновник преценя персонално дали даден човек може да получи виза или не. Настоях да има по-обективни критерии за цялостната оценка.
Вторият вид за прекосяването към безвизово пътешестване на българските жители в Съединени американски щати, който предложих, беше да се взема поради не процентът на отказаните визи, а този на българските жители останали в Съединени американски щати незаконно след приключване на визата им. По този индикатор България и българските жители сме съвсем отличници, тъй като процентът едвам надвишава единица.
Поех ангажимент пред шефа на Конгреса на Съединени американски щати от наша страна да създадем по този начин, че българите да бъдат по-информирани по какъв начин и какво тъкмо би трябвало да подхващат, с цел да отговорят по най-хубавия метод на условията с цел да получат американска виза.

- Какви причини изложихте, с цел да отбраните правото на българите за пътуват без виза за Съединени американски щати?
- На първо място сигурността. Изтъкнах, че нямаме до момента български паспорт, който да е открит в терорист, че България работи по програмата както за биометричните данни, по този начин и по програмата за продан на информация за пасажери. Много амбициозни стратегии, които взаимно с американската страна реализираме по отличен метод.
България е председателстваща Европейския съюз, тя е заслужен член на Европейския съюз и НАТО. Казах на господин Райън, че желаеме взаимност, такава, каквато имат другите страни в Европейския съюз. Ние сме посочили, че охраняваме надеждно външна граница на съюза и това е прието от всички наши сътрудници. Надявам се тези мои думи да са убедили ръководителя Райън.

- Какви задължения пое той?
- Да работим в тази посока, да поддържаме контакти и да забележим по какъв начин можем да се оправим с казуса. Продължаване на диалозите по тази тематика е крачка напред. Смятам, че тази първа среща е доста обещаваща. Институциите - изпълнителна, законодателна власт, президентство би трябвало да работим с нашите съответни сътрудници в Съединените щати, с цел да преодолеем този проблем.

- Защо в последните 10 години сходна среща не е правена в случай, че непрестанно се приказва за казуса с визите?
- Това не мога да кажа. Но и не беше елементарно да уговорим тази среща. Затова извънредно доста благодаря на всички, които спомагаха за реализирането й.

- Какви бяха акцентите на срещата Ви с американската еврейска общественост?
- Във Вашингтон имах удоволствието да се срещна с представителите на еврейската общественост. Разговаряхме с сътрудниците от Американския еврейски комитет, Световния еврейски комитет, Лигата против поругаването, Националната коалиция за поддръжка на евразийските евреи и Б`найБ`рит. Обсъдихме отличните контакти и съдействието както на държавно, по този начин и на неправителствено равнище. България получи доста висока оценка от тяхна страна за работата си във връзка с нулевата приемливост към всевъзможни прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм. От своя страна аз припомних, че България към този момент има и народен координатор за битка с антисемитизма в лицето на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. Запознах ги и с всички прояви по отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи.

- На конгрес в София Световната банка разгласи, че ще даде 200 млн. евро за планове за инфраструктура и съгласуваност на Западните Балкани. По време на срещата си с основния изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева говорихте ли кои ще бъдат първите планове?
- Да - транспортните коридори, построяването на разнообразни ж.п. прави и свързаността на пристанищата в страните от Западните Балкани. С госпожа Георгиева говорихме доста за интеграцията и свързаността на Западните Балкани. Щом Световната банка са заема със свързаността на района, значи България като ръководител на Съвета на Европейски Съюз е улучила доста тъкмо тематиката, която е значима за всички страни от Западните Балкани. Благодарих на госпожа Георгиева за ангажираността, която тя удостовери и с която Световната банка гледа към този район.

- Участвахте в Глобалната парламентарна конференция, проведена от групата на Световната банка и МВФ, на която поставихте акцент върху законодателната активност на България в битката против корупцията. Каква оценка получи България?
- Запознах сътрудниците ръководители на парламенти на страните-участнички в този световен конгрес с метода, по който ние се оправяме, с нашето антикорупционно законодателство, със Закона за частната охранителна активност и Закона за ограниченията против изпирането на пари. Казах им, че това е доста сложен развой, в който би трябвало да си взаимодействат институциите, неправителствените организации, цялото общество. Защото корупцията не е единствено проблем на високите етажи на властта. Тя е бездънен публичен проблем - освен на България, а на целия свят. Трябва да се промени методът на мислене. Получих извънредно доста поздравления за изявлението си и за това, което вършат и българският парламент, и българското държавно управление за ефикасната битка с корупцията. Неколцина от сътрудниците пристигнаха персонално да ме поздравят и да ми кажат, че отчетът, който съм показала, е бил най-съдържателният и най-всеобхватният в тази проблематика. Лекторите на срещата също акцентираха, че би трябвало да има взаимоотношение сред обществото, би трябвало да има и противоположна връзка. Но това ме убеди, че България върви в вярната посока. Пак споделям - битката против корупцията е взаимен развой сред общество, неправителствени организации, институции, с цел да се сътвори безапелационна социална непоносимост към това събитие.

- В този подтекст по какъв начин оценявате акцията на новата комисия " Антикорупция " и Спецпрокуратурата по залавянето на кметицата на " Младост " с доста сериозен рушвет? Реакциите бяха разнопосочни - мнозина се концентрираха върху метода на реализиране на интервенцията, а не върху резултата й.
- Подкрепям битката с корупцията на всички равнища, във всички институции, във всички равнища на обществото. Законодателят е дал задоволително нормативна уредба, въз основата на която може да се води тази битка. Що се отнася до техниката и реализацията, има способени органи, които могат да кажат по какъв начин тъкмо се прави това. Ето за какво аз няма да давам оценка на съответни проблеми. Ние като законодателен орган сме си свършили работата и процесът на битка с корупцията е стартирал по нови правила, тъй че се надявам нетърпимостта на обществото и солидарността на институциите да дадат резултат.

- Оценявате ли интервенцията като добър знак в борбата с корупцията отсега нататък?
- Да.

- Президентът Румен Радев отвори следващия си фронт с ръководещата партия. По мотив публичните поръчки, съобщи, че страната е на мрачно, че би трябвало да бъдат включени прожекторите. Какъв е Вашият коментар?
- Когато приказваш за работата на някого, за прожектори и за осветяване, първо би трябвало да включиш прожекторите към себе си. Не желая да разясня думите на президента. Много пъти съм казвала, и в този момент ще го повторя - той би трябвало да бъде обединител. Той би трябвало да е балансьор, той би трябвало да споделя и да подлага на критика, само че не по метода, по който го прави. Има доста благоприятни условия да извърши своята функционалност като обединител на нацията. И си мисля, че не му наподобява да приказва като партиен водач. Още по-малко един президент може да си разреши да насочва и да употребява персонални нападки. Особено към ръководителя на най-голямата парламентарна група в Народното събрание или към който и да било. Подобно държание приказва доста за равнището както на индивида, който си служи с сходни похвати. По-тъжното обаче е, че сходно държание принизява извънредно институцията, която господин Радев съставлява. Това е, бих споделила, неприемливо, с цел да не употребявам други думи. Трябва да има малко повече автономия и премереност в изявленията си господин Радев.

- Казахте: " Не му наподобява да приказва като партиен водач ". Но той даде поръчка, че е подготвен да прави партия, в случай че " разочарованието на хората от политическото статукво продължи да пораства ". Очаквате ли да направи такава стъпка?
- Това е негово решение. България е демократична страна и всеки, в случай че се усеща мощен и подсилен, може да опита направи партия. Партия не се прави толкоз елементарно, само че в последна сметка решението е негово. Хората избират дали да поддържат избрана политическа мощ. Работата с хората е непрекъснат развой, непрекъснато увещание и запознаване с политиките, които искаш да извършиш. Само с готовност не става. Но в случай че е решил да прави партия, аз му искам триумф. Всичко вземат решение хората на изборите.

- Постоянните престрелки сред институциите не разрушават ли като цяло доверието в тях?
- Не са градивни и не обезпечават непоклатимост на институциите. Хората си споделят щом те не могат да се схванат, по какъв начин ще оправят страната. Народно заседание, Министерски съвет, Президентството - ние се намираме на доста малко разстояние едни от други, можем да си приказваме. Защото в случай че държавниците не си приказват, нещата не вървят в добра посока. Не желая да мисля, че има някаква ревнивост. Но не съм чула до момента президентът да каже: Поздравявам държавното управление и Народното събрание за това, че европредседателството върви чудесно. А това споделят всички, изключително нашите евроатлантически сътрудници и съседите ни. За мен положителният разговор, положителното отношение и уважението един към различен би трябвало да бъде институционално. Трябва да вземаш позиции освен по тематики, които за значими за теб, а само че и по тематики, които не са толкоз имиджови. Защото не чухме отношението на президента по тематиката Сирия или тематиката Скрипал и ред други значими въпроси.

- Каква е оценката Ви за предлагането на Корнелия Нинова депутатските заплати да бъдат замразени, отпуските да бъдат понижени и всички привилегии да паднат. Популизъм или има аргумент в концепцията?
- Абсолютен популизъм. При неналичието на законопроекти от опозицията, въпреки всичко би трябвало да са в светлината на прожекторите. А това е тематика, която доста бързо се приема от жителите. Защо не замразиха заплатите по времето на Орешарски или по времето на Тройната коалиция?! Нещо повече - по времето на Орешарски заплатите на регионалните шефове се подвигнаха с над 50% единствено за няколко дни. Отделно се назначиха прекомерно доста заместник-министри и се подвигнаха всички останали разноски. Защо тогава не го направиха това предложение? Отделно заплатите на народните представители са обвързани със заплатите на други институции, на разнообразни комисии. Това ще докара до заледяване и на техните заплати. Ако в тази посока има концепция госпожа Нинова, дано да направи предложение за цялостна смяна на този модел.

- Но дано помислим - не е ли по-добре народните представители да имат финансова непоклатимост, вместо да бъдат по някакъв метод изкушавани от разнообразни финансови или корпоративни ползи?
Отделно от това в ПГ на ГЕРБ събираме средства от заплатите си, от които целогодишно оказваме помощ на разнообразни благотворителни дела или хора, които се нуждаят от някаква помощ. Плащаме стипендии на деца, подкрепяме фамилии и разнообразни организации. Предлагам на госпожа Нинова и Българска социалистическа партия също да почерпят хрумвания в тази посока.
Относно привилегиите и ваканциите - погледнете в моя " Facebook " по какъв начин съм си прекарала ваканцията. Почивах до неделя на Великден. Понеделник бях в Ардино, вторник в Момчилград, сряда в Черноочене, четвъртък в Сандански. Като ръководител на Народното събрание обикалям доста. Като регионален координатор на партия ГЕРБ, тъй като съм такава, обикалям своя район. И тези дни, които някои назовават отмора, аз ги употребявам, с цел да обикалям изборния си регион. Това вършат и моите сътрудници. Защото наш ангажимент и наше обвързване е да сме при гласоподавателите.

- Вицепремиерът Валери Симеонов изиска отпадане на цялостната възбрана за тютюнопушене в заведенията и разгласи, че ще внесе план, с цел да е реалност смяната до старта на летния туристически сезон. Предвиден ли е в тази пленарна сесия и като цяло редно ли е този спор, който като общество дълго време водихме, в този момент да стартира изначало?
- Тема не е обсъждана в нашата парламентарна група, не е обсъждана и на съдружен съвет. Знаете, че тематиките, засягащи ръководството, ги обсъждаме всеки вторник на съдружен съвет. Ще ви кажа няколко думи като жена и като майка. Аз мисля, че тази възбрана би трябвало да остане. Защото тя възпитава децата. Защото от началото на възбраната до в този момент има над 20 хиляди души, по статистика, които са се отказали от тютюнопушенето. Дори самите пушачи към този момент излизат на открито и споделят, че им е по-приятно да бъдат в заведение, където не се пуши. Сигурно някъде се нарушава тази възбрана. Има способени органи, които би трябвало да влязат и да си свършат работата. Аз персонално мисля, че възбрана не би трябвало да пада.

- Валери Симеонов насочи укор и към Народното събрание - че самото то нарушава закона, тъй като в него се пуши. Смятате ли да извършите инспекции, да затегнете контрола?
- Нека господин Симеонов подаде сигнал, да дойдат способените органи, да създадат инспекция и в случай че има такова нещо - да сформират и съответните наказателни постановления. Аз съм безкомпромисна към това - щом има нарушаване, би трябвало да има и глоба. Но не съм надзорен орган, не мога да нахълтвам от стая в стая и да върша такива инспекции. Контролните органи постоянно са добре пристигнали и в случай че има такова нещо, дано да глобяват народните представители.

- Казахте, че в действителност предлагането на Симеонов не е сложено на съдружен съвет. Това е следващият случай, в който водачите в така наречен дребна коалиция основават някакви търкания. Стабилна ли е огромната коалиция?
- Да. Стабилна е. Нямаме терзания за това, само че, несъмнено, ние сме 4 разнообразни партии. Понякога всяка търси резултат в съобщаването на избрана политическа концепция. Но не виждам някакви проблеми, всичко се позволява на съдружен съвет. Разбира се, всяка от партиите има друга политическа стратегия, друга група гласоподаватели.

- Лесно ли се взимат решенията в обединението?
- Да. Особено, когато сме на съдружен съвет, защото в моя кабинет се организират съвещанията на съдружния съвет с ръководителите на обособените парламентарни групи, които образуват ръководещото болшинство. Имаме извънредно градивен разговор, от време на време спорим, само че постоянно излизаме с консенсусно решение.

- Премиерът Бойко Борисов разпореди огромна инспекция в държавната администрация за неплатени санкции към КАТ, защото се оказа, че в полицията, да вземем за пример, всеобщо има хора с по 3-4 неплатени акта. Смятате ли да извършите сходна инспекция и в администрацията на Народното събрание?
- Аз към този момент съм я направила. И то още преди разпореждането на премиера.

- И резултатите са?
- Винаги следим тези неща с основния секретар. Нямаме наказателни постановления, нямаме неплатени санкции. Всичко е регламентирано при нас и в това отношение съм спокойна. Нека всяка институция да си направи такава инспекция.

- Кои са предпочитаните закони за тази сесия?
- Продължаваме с административната промяна, която е доста значима част от антикорупционните механизми. Знаете, че индивидът на гише от време на време дава причина за корупция. И хубаво е, че имаме към този момент подготвеност и от Министерски съвет да продължим тази промяна. Разбира се, Наказателният кодекс чакам да влезе в зала, продължаваме със правосъдните закони. Очаквам законът за доброволчеството също да влезе. Той е доста значим за регламентиране статута на доброволеца. Обикаляйки страната получавам извънредно доста въпроси на тази тематика.

- Прави усещане, че откакто свидетелството за съдимост отпадна на хартия, към момента се изисква от някои администрации. Наложи се в сряда вицепремиерът Томислав Дончев още веднъж да припомня, то е единствено електронно. Това ли е най-трудното в административната промяна - смяната в мисленето на чиновника?
- Да, смяната на законите е по-лесна от смяна в манталитета на чиновника. Той усеща, че властта, която е имал, към този момент му се изплъзва и не може да се прави на значим. Разбира се, не всички служители са такива. Много почитам държавните чиновници и хората, които работят в администрацията изобщо, тъй като те са с доста опит и с доста качества. Но на всички места има камъчета, които могат да извърнат колата.

- Патрон сте на честванията в годината на Христо Ботев. Какви са акцентите в програмата за 2 юни, а и по-късно?
- На 2 юни ще изкачим Околчица. В Карлово ще има училищен общ брой, планувани са конференции и разнообразни начинания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР