Г-жо Димитрова, каква беше вече отминаващата 2021 г. за управляваната

...
Г-жо Димитрова, каква беше вече отминаващата 2021 г. за управляваната
Коментари Харесай

Пощенска банка и ПОК „Доверие“ вече са стратегически партньори

Г-жо Димитрова, каква беше към този момент отминаващата 2021 година за ръководената от Вас финансова институция?

- Пощенска банка посрещна 30-та година от основаването си измежду водачите в банковия бранш. Ние заемаме 3-то място по мярка на кредитния портфейл и сме 4-та по величина банка в България по активи и размер на депозитите, с пазарен дял от над 10%. Вече имаме над 200 клона в цялата страна и повече от 100 извоювани награди за нашите цифрови нововъведения и артикули, услуги и политика за обществена отговорност и резистентност в обществото. Българската организация за кредитен рейтинг увеличи дълготрайния рейтинг на Пощенска банка от BBB- на ВВВ, при непокътнат кратковременен рейтинг A-3, и в това време промени вероятността от „ позитивна ” на „ постоянна ”.

Зад тези числа и заслужени достижения стои най-ценният ни актив – екипът. Благодарение на него, ние се доказахме като една от най-успешните систематични банки в България. Превърнахме се в институция, която през годините вгради триумфа в своето корпоративно ДНК, която демонстрира по какъв начин би трябвало да се съчетават разнообразни полезности в едно цяло, и която постоянно е копирана от останалите банки.

Тези триумфи нямаше да бъдат вероятни и без поддръжката на нашите клиенти и акционерите от мощната интернационална група, към която Пощенска банка принадлежи, за което бих желала да им благодаря особено.

Към какви цели и съдействия насочихте ресурсите и вложенията си през годината?

- Като един от водачите на пазара на финансови услуги, нашите старания са ориентирани към непрестанно развиване и надграждане на необятната палитра от новаторски решения. Преди броени дни дадохме начало на стратегическо партньорство с най-голямото пенсионно осигурително сдружение в страната - „ Доверие “. Предлагането на качествени пенсионно-осигурителни артикули ни разрешава да покрием разнообразните потребности и упования на нашите клиенти, като им дадем опция за още по-детайлно и дълготрайно обмисляне, което да подсигурява спокойствието и финансовата самостоятелност, от която имат потребност в този стадий на живота си.

Благодарение на партньорството, клиентите ни ще могат бързо, елементарно и комфортно да сключат своя първи контракт за в допълнение пенсионно обезпечаване, както и да трансферират насъбраните средства в различен повсеместен или професионален фонд към подобен, ръководен от ПОК „ Доверие “. Споразумението ще даде на всички консуматори с дълготрайни проекти алтернатива за включване в непринуден пенсионен фонд, който да им обезпечи по-висок стандарт на живот след навлизането в пенсионна възраст. Наред с всички останали преимущества, спомагателното пенсионно обезпечаване дава опция и за генериране на рентабилност от вложения при умерено равнище на риск.

В това широкоформатно съдействие ние ще предложим и специфичен артикул, предопределен за клиентите на ПОК „ Доверие “, на които следва да навлязат в пенсионна възраст. Този артикул ще им даде опция за преференциално всекидневно банкиране. Също по този начин, клиентите, чиновниците и сътрудниците на ПОК „ Доверие “ ще могат да се възползват от новаторските финансови артикули и самостоятелни решения на Пощенска банка.

Новата високотехнологичната услуга Smart POS by Postbank, която представихте, трансформира смарт телефона в ПОС терминал. Готов ли е бизнесът за тази иновация и какви са нейните преимущества?

- Потребителското преживяване е в основата на нашия блян за непрестанно рационализиране на огромното портфолио от артикули и услуги, които предлагаме на нашите клиенти. Ето за какво непрекъснато създаваме и надграждаме модерните цифрови решения, които икономисват време и пари. 

Пощенска банка е първа измежду банките в България, която предложи мобилно приложение за безконтактни заплащания. Не е пресилено да се каже, че то бързо, елементарно и комфортно трансформира смарт телефона в ПОС терминал. Това е приложение, с което всеки търговец има опция да приема безконтактни разплащания с карти Visa и Mastercard от своите клиенти непосредствено през мобилния си телефон, без да е нужен обичайния ПОС терминал. Иновативната услуга е с фокус върху развиването на предприемаческата екосистема и с нея банката дава отговор на променените потребности на потребителите.

Приложението предлага елементарно и комфортно решение за безконтактни разплащания на всеки търговец и е атрактивно както за най-малките и нишови бизнеси, по този начин и за огромните корпоративни клиенти, тъй като това, което ги сплотява, е подвижността - основна за ефикасното развиване на доста от промишленостите.

Какво значи това за крайния консуматор?

- Smart POS by Postbank идва, с цел да надгради одобрения бизнес модел и да направи безконтактните заплащания доста по-достижими и комфортни. Това, от своя страна, ще разшири достъпа до безконтактни заплащания за крайните клиенти, което с изключение на комфортно е и изключително значимо в изискванията на пандемия. Като използваме опциите на модерните технологии в банкирането, още веднъж отговаряме на потребностите на нашите клиенти за експедитивност, улеснение и досегаемост на услугите, които предоставяме.

Високотехнологичната услуга е първата ни иновация от този вид, с която още веднъж адресираме световната наклонност потребителите все по-често да избират цифрови форми за разплащане пред обичайните способи. Софтуерният ПОС на Пощенска банка прибавя стойност както към бизнеса на ползващите го търговци, по този начин и към услугата, която получават крайните клиенти. А за промишленостите, които употребяват мобилни ПОС устройства, прекосяването към софтуерен ПОС е доста по-изгодно и елементарно за поддръжка решение, тъй като обезпечава по-успешно ръководство на бизнеса и продажбите и по-лесно обмисляне, чрез наличната отчетност.

Какви са вашите наблюдения – по какъв начин избират да заплащат българи­те, онлайн с карта или с натрапен пла­теж?

- Парите в брой са към момента пожеланото средство за заплащане у нас, въпреки в последните години делът да електронните заплащания да нараства със постоянни темпове. Пандемията също форсира потреблението на електронни платежни принадлежности. С течение на времето обаче парите в брой ще губят своето значение, а хората от ден на ден ще правят оценка удобството на електронните пари. В най-напредналите в това отношение  държави, делът на заплащанията в брой към този момент е по-малко от 10% от всички заплащания и се приказва за изцяло безкешови общества.

В тази посока също имаме своите доста сполучливи планове, тъй като една година след старта на нашите неповторими цифрови зони за експресно банкиране, ние надградихме техните функционалности, като добавихме богата гама от нови благоприятни условия, с цел да предложим още повече улеснения на своите клиенти. Модерните устройства към този момент са налични в 34 обитаеми места, в които живее 75% от популацията. Услугата, която е без аналог на българския пазар, предлага експедитивност, улеснение и икономисва средства на потребителите до 65% от таксите, които се заплащат при опериране в банков клон.

Концепцията за развиване на високотехнологичните устройства е иновация, с която в Пощенска банка адресираме световната наклонност потребителите все по-често да избират цифрови форми на банкови услуги. Показател за бързо възходящата им известност са данните, че за по-малко от година съвсем 40% от клиентите в най-натоварените офиси избират да банкират изцяло независимо.

Какъв е профилът на клиентите, които избират да се възползват от преимуществата на цифровите зони?

Наблюденията ни демонстрират, че измежду потребителите, които избират експресните услуги на модерните устройства, са както младежи и студенти, които едвам в този момент стартират да употребяват банкови услуги, по този начин и жители в пенсионна възраст, които независимо ръководят персоналните си финанси. Средната възраст на клиентите е 42.5 години, като най-младият регистриран е единствено на 18, а най-възрастният – на 96 години. Също по този начин отчитаме впечатляващо многообразие от представители на разнообразни специалности от всички браншове на българската стопанска система измежду най-редовните клиенти на новаторските цифрови зони. Изключителната известност на неповторимата услуга се дължи както на богатата гама от благоприятни условия за независимо банкиране, без аналог на българския пазар, по този начин и на бързината и удобството, които тя обезпечава. 

Днес клиентите, като се изключи че могат да правят най-често срещаните банкови преводи в новаторските ни цифрови зони, имат опция да вършат вноски по карти и сметки в евро, а освен в лв.. Друга функционалност, с която допълнихме новаторските устройства, е издаването на електронна записка при осъществяване на банкова интервенция или трансакция. По този метод както ние, по този начин и нашите клиенти, ще понижим отпечатъка, който оставяме върху околната среда и ще допринесем за опазването на естествените запаси. Клиенти на други банки също могат да употребяват функционалните устройства при изтегляне на пари в брой, както и за заплащане на битови сметки. По този метод ние още веднъж отговаряме на упованията на своите клиенти, като предлагаме нужните улеснения в забързаното всекидневие на актуалните консуматори.

Каква е ролята на бизнеса за едно проспериращо общество?

- Във времена, в които всички сме изправени пред непознати до момента провокации, фирмите вършат от ден на ден вложения в значими дела, разпространяват положителните практики в корпоративното дарителство и постановат високи стандарти за корпоративна обществена отговорност.

В публичния дневен ред интензивно навлиза тематиката за социално-отговорното корпоративно ръководство (ESG - Environmental, Social & Governance), подхващат се съответни дейности и се прави оценка напредъка в тези посоки.

Нашата интернационална група - Юробанк Груп - се гордее със забележителни достижения в региона на опазването на околната среда и спазването на задачите за стабилно развиване, по тази причина ние сме решени да интегрираме и обогатим нейните най-хубави практики. Пощенска банка затвърди позицията си на обществено виновна компания, като през 2020 година се причисли към институциите, подписали Принципите за отговорно банкиране (Principles for Responsible Banking) в границите на Финансовата самодейност към Програмата за запазване на околната среда на Организация на обединените нации (UNEP FI). Тази значима стъпка направи Пощенска банка единствената финансова институция в България, която е избрала да се управлява във всички аспекти на своята активност от единната рамка за стабилно развиване в банковия бранш, създадена чрез новаторското партньорство сред водещи банкови институции в международен мащаб и Финансовата самодейност към Програмата. Принципите за отговорно банкиране дефинират ролята и отговорността на банковия бранш при образуването на стабилно бъдеще и привеждането в сходство на банковия бранш с Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване и Парижкото съглашение за климата от 2015 година

Като една от водещите банки на българския пазар ще продължим да организираме дълготрайна и устойчива обществена политика във всички тези посоки чрез нашите вътрешни политики и правила за взимане на капиталови решения, съобразени с факторите за обществено виновното вложение и степента на ангажираност на вложителите във връзка с рисковете за подобен тип вложение в сдружения от тяхното портфолио. Дългосрочните политики за обществена отговорност в банката се осъществят чрез устойчиви практики, които се ползват в другите процеси и водят до действителни дейности за запазване на околната среда и понижаване на въглеродния отпечатък.

Как банките ще се включат и ще бъдат част от „ Зеления преход “?

- През идващите няколко години ще има доста нарастване на предлагането на структурирани артикули за зелена сила и заеми в поддръжка на така наречен „ Зелен преход “. Ако до неотдавна зелените планове бяха в периферията на рисковия вкус на комерсиалните банки. Ситуацията, в която се намираме, и целите на Европа оказаха мощно въздействие върху нашия мироглед. Сега търсим идващото потомство портфейлни гаранции, предопределени да допринесат за дейностите по климата и екологичната резистентност.

През тази година реализирахме един от най-успешните си планове в областта на устойчивото развиване - новаторската цифрова платформа на Пощенска банка „ Вселена от благоприятни условия “, която беше основана, с цел да насърчи забавни хрумвания, свързани със обществено предприемачество в интерес на обществото. Общо 238 плана с капацитет в основните области „ Дигитални нововъведения “, „ Образование “ и „ Зелени планове “ доближиха до финалния стадий на надпреварата, а след решителния избор на авторитетно жури бяха определени тримата спечелили – по един план във всяка от тях. Те напълно дават отговор на задачата и полезностите на Пощенска банка, които ще следваме и през 2022 година, като не сме спирали да предлагаме новаторски цифрови решения, да развиваме разнообразни зелени начинания и да способстваме за достиженията в образованието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР