Г-жо Дърева, вярвате ли на социолозите?- На този въпрос всеки

...
Г-жо Дърева, вярвате ли на социолозите?- На този въпрос всеки
Коментари Харесай

Борисов се държи като похитител, Стокхолмският синдром е в действие

Г-жо Дърева, вярвате ли на социолозите?

- На този въпрос всеки български жител ще ви отговори: не! Повечето социологически организации са подвластни.

Но когато дойдат избори, резултатите най-често са близки до предварителните измервания.

- Донякъде, да. Ако в този момент приказваме за новопоявилите се проучвания, колкото и да имаме подозрения в покупко-продажба, те отразяват една действителност – Българска социалистическа партия е с 12 %, на голяма разлика зад ГЕРБ. И без социологическо проучване е ясно, че по времето на вирусната рецесия партията не можа да откри своето място, не зададе своите въпроси, пропусна всички благоприятни условия. Давам образец. На 13 март Народното събрание гласоподава изключителното състояние, Българска социалистическа партия поддържа. А по конституция изключително състояние може да бъде въведено единствено със закон. Как нито един червен народен представител не запита, къде ви е законът! Не се сети, че има закон за бедствията и над 200-страничен проект за дейности при пандемии. Заедно с това, тогава Народното събрание подписа празен чек на държавното управление. Оттам потегли спадът на Българска социалистическа партия.

Като става дума за гласувания, също в Народното събрание наскоро имаше още едно доста симптоматично – за избора на Цацаров за началник на КПКОНПИ. Тогава половината парламентарна група на Българска социалистическа партия даде избор „ за “, в случай, че имаше предварителна позиция за неутралитет. Това направи очевидни някои персонални зависимости.

- По същия метод Българска социалистическа партия нямаше безапелационна позиция и при избора на Гешев за основен прокурор. В съпротива бяхме единствено неколцина, и то които пишем разбори в медиите.

Една мечтана за властта съпротива би реагирала тъкмо по този начин.

- Една мечтана съпротива е и тази, която приказва високо и нищо не споделя. Която действително не се бори за смяна.

Цитирам ваши констатации отпреди два месеца: „ При това управление Българска социалистическа партия показва цялостна интелектуална, организационна и политическа отпадналост, въпиюща политическа неначетеност, цялостен спад в членската маса – от 120 на 80 хиляди “.

- Според мен 80 хиляди е оптимистично казано.

От друга страна, самата вътрешнопартийна съпротива също е разграничена на кланове.

- Понятието вътрешнопартийна съпротива не е тъкмо, тъй като става дума за доста разнообразни хора, които имат сериозно отношение към това управление, някои от тях един с различен не си приказват. За мен сега в Българска социалистическа партия се случват деинтелектуализация и деидеологизация в доста тежка форма.

Значи социологията е във вярна посока?

- Не, тъй като тя показва изравнени рейтинги на премиера и президента. Това за мен не е действително. През последните два месеца видяхме непрекъснат пиар на Бойко Борисов. Както сподели Даниел Вълчев, не остана трактор, с който той да не се е снимал.

Президентът обаче също не му остана задължен.

- От една страна, Борисов и НОЩ непрекъснато истеризирха обществото с катафалки, трупове, хладилници и чували. В същото време президентът разсъждаваше действително - първостепенни са икономическите ограничения.

Радев призоваваше към разбор, само че хората чакаха решения, освен това бързи.

- Не му е работата това на Радев. А Борисов не спря войната против него – с всички вероятни кални средства. През този интервал изпълнителната власт беше безконтролна, а правосъдната власт не работеше. Интересното е, че в последна сметка всичко, което президентът предложи, държавното управление го направи. Още нещо – казусът 3 март и връх Шипка. Предният ден - на 2 март, регионалната шефка на Стара Загора издава предписание, че жителите могат да отидат на Шипка, само че се не разрешава тържественото честване. Значи хората могат да отидат, само че не могат да празнуват. А претекстът беше зараза от "Грип В ", никакъв ковид. По същото време в София имаше три публични празнувания, а в страната - съгласно "преброяването " на Агенция „ Фокус “ - общо... 15 компютърни страници.

На базата на тази фактология, социологическият резултат трябваше да е противоположен, само че не е.

- Пропагандата на ГЕРБ и всичките й прилежащи мисирки, салфетки, нимфетки и мадам до мадам – те не се интересуват от обстоятелства. За тях е значимо да обслужат своя необут.

Световна наклонност в тази обстановка е печеливши в рейтинга да са водачите спасители.

- Обществата бяха истеризирани. Видях интелигентни хора, докарани до параноя. Всичко това е Стокхолмски синдром. Властта на всички места я устройва изключителното състояние, то е благополучие за всяко едно ръководство. Мерките на държавното управление бяха верни първоначално, само че заложниците започнаха да си харесват похитителя. А Борисов се държи точно като грабител.

Колко дълго смятате, че може да продължи действието на Стокхолмския синдром?

- Не дълго. Не се самооблащавай от коронавирусния си рейтинг, Борисов, тъй като ще бъдеш карантиниран.

Самопредизвикването на едни предварителни избори в тази обстановка може да даде различен, прочут на всички резултат.

- Никой не ги желае. Борисов си изигра брилянтно саморекламата, само че няма интерес от предварителни избори – Радев ще назначи служебния кабинет, а ГЕРБ е в смут от сходна вероятност. Българска социалистическа партия също не се оправя. За два месеца България се върна в истеричния си тип и разколите от началото на 90-те години на предишния век. По отношение на църквата също – появиха се манипулирани деца, които обявиха в "едни " медии, че ще рапортуват родителите си, в случай че отидат на църква на Великден.

Политическият ни живот се трансформира в перманентна обстановка. При това състояние, допустима ли е смислена, градивна политическа опция? Или по-скоро настоящето положение ще се увековечи посредством комфортната съпротива?

- Ако то се увековечи, Стокхолмският синдром ще се задълбочи. Икономиката на страната е счупена, а към този момент никой не предлага работещ модел.

Според знаещите хора, всяка работеща национална визия в този момент би трябвало да съдържа модел за ускорено и догонващо развиване, а не прехвалените темпове от 3 %, които ще ни оставят на дъното в Европейски Съюз задълго.

- Безспорно. Но оттук насетне всички стопански и обществени проблеми ще бъдат оправдавани с ковид. Важната световна последица е, че целият неолибрален модел се срина дефинитивно.

Значи ли това, че светът ще се люшне към азиатските диктаторски политически стандарти?

- Тези изкушения ще бъдат огромни. Светът беше два месеца в политическа лаборатория. И видяхме какъв брой елементарно вирусът на авторитаризма завладява пространства. Някои европейски страни към този момент са в тирания. Къде, да вземем за пример, е Унгария на Орбан? По-интересното е, че десницата в целия свят проговори на езика на левицата, слагат се обществени проблеми.

Живеем във времена на остра рецесия на политическото водачество. Има ли бъдеще фразата на Платон, че най-важното качество на водача е нежеланието да бъде водач?

- У нас не!

Разговора води Емил Янев

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР