Г-жо Белянова, миналата седмица бяхте в сливенския затвор, за да

...
Г-жо Белянова, миналата седмица бяхте в сливенския затвор, за да
Коментари Харесай

Албена Белянова пред Фрог: Шефът на сливенския затвор казал, че няма да пусне журналисти до Деси и Биляна

Г-жо Белянова, предходната седмица бяхте в сливенския затвор, с цел да видите Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Какво ви споделиха?

Имайки поради това, което им предизвикаха – добре са. И двете тъгуват. Видимо се държат, само че очите не лъжат. Когато приказваме за децата им, за майките им,  се насълзяват. Десислава има проблеми със зъбите и венците. Оголили са се и се опасява, че ще й паднат предните зъби.

 

Обичайно при компликации хората се питат: “Защо на мен? ”. И с тях ли е по този начин?

За себе си са намерили пояснение за случилото им се и мисля, че това им дава сили да го понесат.  Смятат, че имат задача – да трансформират несправедливостите в женския затвор. Още при идването им в Сливенския затвор дами са им споделили, че са се молили да ги осъдят и затворят, с цел да има кой да направи промени в пандиза и се опълчи на беззаконията. Деси споделя, че изпълнят ли това, тъгата им ще свърши.

 

Нормални ли ви се сториха изискванията в пандиза?

Той е над гробището. Чакалнята за гости е едно неизмазано помещение с тесни, дървени пейки, неотоплено. Биляна и Десислава са разграничени и могат да беседват една с друга единствено след позволение. Дори свиждането с тях не беше по едно и също време.

 

Нормален ли ви се коства метода, по който Деси и Биляна бяха взети от у дома и откарани в Сливен? 

Те са разбрали от други лишени от независимост, че са им давани от 3 до 10 дни, с цел да се подготвят за излежаване на присъдата, а не както се отнесоха с тях – да ги задържат рано сутринта и за минути  да си съберат багаж и да се разделят със фамилиите си.

Чували сме и много притеснителни неща за връзките в местата за отнемане от независимост. 

Оказва се, че там се толерира и предизвиква лесбийството.  Затворничките се бият, не работят. Има въшки, хепатит. Повечето жени  се опасяват, само че има и такива, които са подготвени да приказват с публицисти. Началникът на пандиза казвал, че до момента в който е шеф, няма да пусне публицисти да вземат изявленията. Същото е отношението му и към външни компании, които желаят да наемат служащи от пандиза. Казал е, че ще отбрани чиновниците на пандиза от унижението да дават отговор на тъжби на лишени от независимост.

 

Жените приказват, че шефът на пандиза е сниман с окръжния прокурор на Сливен „ на маса “. Заместничката му е споделила, че в случай че не спрат да пишат тъжби ще има ответни ограничения. Началниците най-вече се тормозили от изявления в обществените мрежи и от публицисти. Деси и Били са поискали да им бъдат предоставени всички тъжби, писани от тях, когато са били лишени от независимост, както и отговорите на тях, само че досега не ги получават.

Били е направила изследване за използването по отношение на дами на условното предварително освобождение. За разлика от мъжете, през последните 5 година никоя жена не е била условно предварително освободена след излежаване на ½ от присъдата.

 

С какво главно си ангажира времето?

Опитва се да работи по подготовка на делото пред Европейски съд по правата на човека. Викат я през 20 мин. Опитват се да я пратят в шивашки завод, макар че тя не може да шие. Не се афишират свободните работни места, а напряко връчват заповед за започване на работа по тяхна преценка. Изчислили са им излежаното време: Били - 2г. и 29 дни, Деси – 1 година, 11 м. и 17 дни. И съгласно двете има неточност в изчисленията.

Как е детето на Деси, кой се грижи за него?

 За дребния Валентин- Александър – чакаме заповед за налагане на краткотрайна мярка - настаняване при баба му. Тя се оправя отлично, само че от задържането на Деси е отслабнала 6-7 кг. Получава доста помощ и поддръжка. Чакам да освободят гаранцията от 10 хиляди лв., които незабавно ще бъдат импортирани за заплащане на наложената санкция.

 

Споделиха ли ви дали имат потребност от нещо?

Деси и Били помолиха, който желае да им написа писма. Ще ги зарадва. Пожелават топли, светли и споделени празници на всички.

На кой адрес може да адресираме посланията си?

 
Град Сливен, ПК 8800, кв. “Индустриален ”, Затвора.

 

Въпроси на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР