Г-жо Александрова, като бивш шеф в ДФЗ, вие периодично изнасяте

...
Г-жо Александрова, като бивш шеф в ДФЗ, вие периодично изнасяте
Коментари Харесай

Схемите „Къщи за гости“ продължават с пълна сила

Г-жо Александрова, като някогашен началник в ДФЗ, вие от време на време изнасяте скандални обстоятелства от зоната на здрача. Може ли да се каже, че след шумната акция „ Къщи за посетители “ през предходната година, теренът към този момент е разчистен и справедливостта е възобновена?

Естествено, че не. Във фонда всички си мълчат, всеки гледа да оцелее. А и консултантите, и бенефициентите са недоволни от схемите, които се ползват. Къщите за посетители са единствено един от показателните образци. На фона на всички други безобразия, които се случват в земеделието, те са просто бял дерт. Първо, тъй като сумите, за които се кандидатства, са доста дребни - общо става дума за малко над 200 млн. лв.. А всяка година в България се раздават сред 1.1 и 1.3 милиарда лева по директни заплащания. Някой споделя ли тези пари къде отиват, какво се усъвършенства с тях и в каква посока вървим с наливането на толкоз доста средства в българското земеделие? Дотук са изхарчени сред 17 и 20 милиарда евросредства, само че някой да е видял резултатите? Оревахме орталъка за поръчката на американските изтребители. Ни всички мълчат за отчета на Българска академия на науките, съгласно който земеделските средства доближават общо до 100 компании и в действителност - до десетина индивида. Това е омерта!

Публичната загадка приказва за една дребна групичка зърнари, които са измежду най-богатите хора в страната, само че имената им в никакъв случай не са в заглавията на вестниците.

Те са притежатели на великански количества земи и може да се каже, че са и опасност за националната сигурност. Както търговията със земя е свободна, в случай че някой от тях реши да се освободи от бизнеса си, той ще продаде голяма част от най-плодородните български земи неизвестно на кого и от къде. Законодателят нехае по тематиката.

Не е ли проблем на националната сигурност, въпреки и по индиректен метод, че българското земеделие беше деструктурирано в интерес на същите зърнари, от което пострадаха обичайни браншове като зарзаватчийство, градинарство, отглеждане на животни?

Това е латифундизъм, произвеждаме единствено зърно и нищо друго. При това без всякаква добавена стойност, без брашно, макарони и фураж даже. Всичко се търгува на открито като суровина.

Говори се, че този бизнес е разположен в покрайнините на Женевското езеро.

По профилите на въпросните хора в Инстаграм може да се откри и къде работят, и къде се веселят. В Куршeвел, да вземем за пример, където една нощувка е 2000 евро, не се е забавлявал единствено Васил Божков. Говорим за групови веселби, в това число с висши държавни служители - някогашни шефове на ДФЗ, някогашни министри, ръководители на асоциации.

Кои да вземем за пример?

Само двама са били и шефове на ДФЗ, и министри. Всеки може да се сети.

Да се върнем към къщите за посетители.

Тези действия обгръщат предходния програмен интервал и не престават в настоящия. За предния интервал са пуснати три приема на документи за къщи за посетители. Единият е пуснат от Калина Илиева, а другите два - от Румен Порожанов. В аферата са забъркани главно пет или шест длъжностни лица на високи позиции, които стиковат всичко между тях. Мога да ги изброя поименно, тъй като приемите са оповестени на електронната страница на фонда. Започваме с Калина Илиева през 2009 година - при започване на мандатите на Бойко Бориов. След това ги обработва и разплаща Порожанов. През 2013 година заварих плановете в ДФЗ (по това време В. Александрова е заместник-изпълнителен шеф на фонда – бел. авт.) - признати и непипнати.

Къде тук е съставът на далаверата?

Покрай тези къщи за посетители, в плановете се одобряваха разноски за едни джипове, едни яхти, едни хеликоптери... Яхта с три каюти за язовир "Батак ", добре ли е? Това е скица, измислена от управниците на фонда и техните консултанти. Общо, плановете за къщи за посетители са 746. А министерството ревизира едвам 288, тъй като единствено те били в развой на мониторинг. Защо не се осведомиха за другите – работят ли въобще като къщи за посетители? Едно отиване на място е задоволително. Както и да е.

Оказа се, че от тестваните 288 къщи, притежателите на 253 са санкционирани и единствено 23-има са били без нарушавания. Има едно предписание при разплащането на еврофондове – имаш право да направиш неточност при разплащане до 3 %. Тук грешката е... 93 %. А това значи, всички пари би трябвало да отидат за сметка на националния бюджет по глоба на Брюксел. Затова при напускането си оставих всички папки на дивана на изпълнителния шеф на ДФЗ – те не бяха за сключване.

Схемата беше ясна, а аз не желаех да съм гумен щемпел. Само че Атнас Добрев, Лозана Василева, Атидже Алиева, които пристигнаха след мен, ги подписаха. В момента Добрев и Василева са заместници на земеделския министър, а Алиева е евродепутат.

Други лица, свързани със схемата, са сегашният шеф на ДФЗ Васил Грудев, Румен Порожанов – два пъти шеф и един път министър, Танева - някогашен и настоящ министър. Да не забравим и Калоян Костадинов, който арестуваха, след това освободиха и в този момент отново си работи там. За разлика от други, които ги уволниха, откакто бяха задържани. Но Калоян е наследник на татко си (става дума за Евтим Костадинов, ръководител на Комисията по досиетата – бел. авт.), а в нашата страна доста хора са подвластни от него...

След шумната акция към къщите за посетители и бързото й намаляване, какво последва до през днешния ден, при толкоз деен основен прокурор?

Прокуратурата разпорежда на Министерство на вътрешните работи официални инспекции – единствено по планови документи, а не всъщност. Като, да вземем за пример, какви обороти има къщата, какъв брой нощувки са предоставени, какви налози са платени, има ли назначени хора, на какви контракти, платени ли са им осигуровките... Така могат да бъдат издирени и открити фантомите, тъй като налози и осигуровки няма по какъв начин да бъдат импортирани със задна дата.

Имаше ли развалени покупко-продажби и връщане на пари?

Не. От министерството се хвалят, че са наложили наказания, само че пари към момента не са върнати – пишат се актове, текат обжалвания. От запитване в Народното събрание се разбра, че 202-ма от 258 бенефициенти жалят санкциите.

В съда ли ги жалят?

Не, пред министъра и това е най-порочното. Вицепремиерът Марияна Николова се прочу с писма, неслучайно наречени „ мариянки “, с които отменяше санкциите. Много малко от случаите стигнаха до съд, тъй като множеството тъжби се вземат решение вътре във ведомството.

Интересно, в Брюксел толкоз ли са наивни, та се помиряват с тези злоупотреби?

Не са наивни, усещат се и пращат рекомендации, които обаче нашите замазват и ги твърдят, че нещата не са тъкмо по този начин. Другото са сигналите към ОЛАФ. Обаче ОЛАФ в България е аварирал – за 13 години има над 1700 сигнала, от които се работи по 50-60 r e повдигнато единствено едно обвиняване – против Миньо Стайков - само че по други аргументи. И се случва по този начин, тъй като от ОЛАФ препращат въпросите към нашата прокуратура, която - след съответните инспекции - е образувала всичко на всичко 21 преписки. На фона на 746 къщи - 21 преписки! Не е ли смущаващо?

На всичкото от горната страна върви мълва, че в този момент още веднъж се одобряват документи за къщи за посетители?

Калоян Костадинов самичък си го призна на конференцията на Асоциацията на земеделските производители. Сега обаче са ги замаскирали като „ Къщи за занаяти “. Но, с цел да прикрият по този начин тази „ оригиналност “, това значи, че тя попада в наредбата.

Разговора води Емил Янев

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР