- Г-жо Ахчиева, трагедията на АМ „ Струма“ продължава да

...
- Г-жо Ахчиева, трагедията на АМ „ Струма“ продължава да
Коментари Харесай

Валя Ахчиева пред Фрог: Корупцията си е жива – войната на пътя продължава, осъдени няма

- Г-жо Ахчиева, нещастието на Автомагистрала „ Струма “ продължава да държи на дневен ред доста въпроси. Някои от тях са свързани с констатацията, че у нас корупцията убива на пътя. Ваше следствие в тази посока бе спряно по Българска национална телевизия през 2018 год. Бихте ли ни припомнили защо се отнасяше то?

- Повод за следствието ми тогава бяха злополуките с рейсове на Автомагистрала „ Тракия “. През октомври 2017-та година, 17 души пострадаха при злополука край Ямбол с преобърнат рейс на компанията „ Юнион Ивкони “, който пътувал от София за Слънчев бряг. Транспортният министър тогава Ивайло Московски разпореди сложна инспекция на превозвача. Само 6 месеца по-късно, на 13-ти април 2018-та, стана тежка злополука още веднъж на Автомагистрала „ Тракия “, само че този път край Вакарел. Медиите нарекоха този ден „ черен петък “, тъй като имаше 6 жертви и 20 души ранени. В случая участваше рейс на превозвача „ Юнион Ивкони “ и един лек автомобил, който съгласно очевидци бил блъснал рейса. А след 4 месеца се случи и ужасната злополука с рейс край Своге, при която починаха 20 души. Тази черна статистика ме накара да покажа, какво е задкулисието у нас след злополуките с рейсове с жертви и потърпевши хора.

- Какъв се оказа резултатът от инспекцията на превозвача „ Юнион Ивкони “ след злополуката край Ямбол?

- Разследването ми, излъчено в авторското ми предаване „ Открито “ по Българска национална телевизия откри, че формираните 15 акта, с общо 46 нарушавания, осъществени от въпросния транспортьор, не са му били връчени близо 8 месеца! Защо контролният орган – Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ е бездействал и по този метод е „ смачквал “ нарушаванията? Как държавни чиновници от Министерството на превоза отглеждат безотговорност до идната злополука? Това следствие беше излъчено на 30.09.2018 година. А продължението на тематиката, в което трябваше да бъдат оповестени резултатите от инспекцията на Върховната административна прокуратура за бездействието на длъжностни лица от Автомобилна администрация по отношение на превозвача „ Юнион Ивкони “ беше свалено от ефир. На 9-ти декември 2018 година, предаването „ Открито “ не се излъчи. Тогава Генерален шеф на Българска национална телевизия беше Константин Каменаров.

- Какво се случи със чиновниците от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, които не постановиха санкции на компания „ Юнион Ивкони “?

- Конкретно за това не знам, само че мога да Ви кажа, какво се е случило на един държавен чиновник, който инцидентно попадна в репортажа ми и ми спомага пред камера. Аз самата научих това преди месец и бях шокирана. Тогава, през септември 2018-та година, подготвяйки следствието си, аз отидох в Областния отдел „ Автомобилна администрация “ – София, с включен микрофон и камера, с цел да запитвам виновните лица там - за какво не са написани и не са връчени наказателните постановления на компанията „ Юнион Ивкони “ след злополуката край Ямбол? Търся Бисер Джапунов – предходен шеф на Областния отдел, който тогава беше намален в началник-отдел. И защото го прикриваха, аз попитах първия човек, който срещнах в коридора – знае ли той, къде е кабинетът на Бисер Джапунов? „ Да! Ще Ви го покажа “ – отвърна държавният чиновник и едвам тогава разпознах в него Иво Кръстев.

- Добилият известност герой против корупцията в „ Автомобилна администрация “?

- Същият Иво Кръстев, който подаде няколко сигнала до прокуратурата за продажба на шофьорски книжки на необразовани лица и чужденци, които не знаят български език, за суми от 2000 до 4000 лв.. И по този начин заплашват всички участници в придвижването. По тези сигнали на Кръстев бяха задържани 12 души от същия този Областен отдел на „ Автомобилна администрация “ през лятото на 2017-та. Но, няма данни към този момент, какво се е случило с следствието в Специализираната прокуратура. Та тогава, пред камерата, в коридора, държавният чиновник Иво Кръстев сподели две-три фрази за няколко секунди, че макар че е разкрил ОПГ и че се бори да резервира живота на Николай Колев – Босия, който тогава организираше гладна стачка, поради оповестените документи за корупция в „ Автомобилна администрация “, шефовете го били свалили да не организира изпити с кандидат-водачи на МПС.

И откакто сподели това, Иво Кръстев отвори вратата на един кабинет пред мен и сподели пред камерата: „ Ето, тук това е господин Джапунов “. И си отпътува. А аз влязох в кабинета и нападнах с тежки въпроси някогашния шеф Бисер Джапунов.

- Какво се е случило по-късно на Иво Кръстев?

- Началникът на Областния отдел тогава Иван Христов написал отчет до Изпълнителния шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски, в който пишело, че Иво Кръстев бил уронил престижа на Агенцията, откакто ми е показал, къде се намира стаята на Бисер Джапунов. И единствено поради това, Иво Кръстев бил осъден с едно от най-тежките санкции – предизвестие за уволняване. И бил намален с два ранга надолу. Освен това от „ Автомобилна администрация “ завели дело против Иво Кръстев, поради това, че ми е посочил стаята на Бисер Джапунов!

Година и половина траяло делото. Само че и двете инстанции удостоверили невинността на Иво Кръстев. Съдиите решили, че той непозволено е бил осъден с тежкото наказване. И че не е закононарушение или нарушаване, да покажеш на един публицист лицето на държавен чиновник, който би могъл да е направил нарушаване, засягащо всички български жители. След като печели това дело, Иво Кръстев е бил осъден още два пъти. И тях печели в съда. Въпреки това, борецът против корупцията Иво Кръстев е уволнен дисциплинарно. И към този момент година и половина не е чиновник в „ Автомобилна администрация “. А с корупцията нищо не се е случило. Тя си е жива, откакто няма наказани. И откакто войната по пътищата продължава.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР