Г-20 прие консенсусна декларация на среща на върха в Ню

...
Г-20 прие консенсусна декларация на среща на върха в Ню
Коментари Харесай

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това призова за мир

Г-20 одобри консенсусна декларация на среща на върха в Ню Делхи през днешния ден, която заобикаля осъждането на Русия за войната в Украйна , оповестява " Ройтерс ". Декларацията обаче приканва всички страни да се въздържат от потреблението на мощ за завладяване на територия.

Премиерът на индия Нарендра Моди разгласи, че декларацията на водачите е била призната. " На фона на упоритата работа на всички екипи, ние получихме консенсус по декларацията от срещата на водачите на Г-20. Обявявам приемането на тази декларация ", сподели той пред водачите в Ню Делхи, в това число президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Консенсусът беше реализиран макар разделянето в групата по въпроса. Западните народи по-рано настояха за наказание на Русия, до момента в който други страни желаеха фокусиране върху по-широки стопански въпроси.

Нямаше незабавна реакция от множеството други членове на Г-20.
 Моди разгласи компромис с декларацията на Г-20
Моди разгласи компромис с декларацията на Г-20

Вероятно договарящите са разрешили дълбоките разлики по отношение на формулировката за войната в Украйна.

" Призоваваме всички страни да съблюдават правилата на интернационалното право, в това число териториалната целокупност и суверенитет, интернационалното филантропично право и многостранната система, която пази мира и стабилността " , се споделя в декларацията. " Приветстваме всички начинания, които поддържат повсеместен, обективен и дълготраен мир в Украйна. " Изявлението гласи още, че " потреблението или опасността за потребление на нуклеарни оръжия са неприемливи " .

В него се приканва и за използване на черноморската самодейност за безвреден поток на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Припомняме, че

В декларацията също по този начин се споделя, че групата се е съгласила да се оправи с уязвимостта на дълга в страните с ниски и междинни приходи " по ефикасен, изчерпателен и последователен метод ". За момента обаче не е самостоятелен нов проект за деяние.

Страните са дали обещание да укрепят и реформират многостранните банки за развиване, като в същото време са приели предлагането за по-строги регулации на криптовалутите.

Според декларацията светът се нуждае от общо 4 трилиона $ на ниска цена годишно финансиране за енергийния преход, с висок дял на възобновима сила.

Призовава се още за ускорение на напъните за " последователно прекъсване на до тук ненамалената приложимост на сила от въглища " . Уточнено е обаче, че това би трябвало да бъде направено " в сходство с националните условия и като се признава нуждата от поддръжка за обективен преход ".
 На срещата на Г-20 вместо
На срещата на Г-20 вместо " Индия " на табелката пред Моди пишеше " Бхарат "

Това е едно от предколониалните имена на Индия

От индийска страна споделиха, че Индонезия, Южна Африка и Бразилия са помогнали за постигането на консенсус по отношение на войната в Украйна в документа на срещата на върха.

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар сподели, че Китай също е подкрепил комуникето. " Имаше разнообразни гледни точки и ползи, само че успяхме да намерим общ език по всички въпроси ", сподели той по време на конференция.

В началото на деня Байдън и други водачи бяха прекарани до новия конгресен център с форма на раковина, наименуван Бхарат Мандапам. Поради повишените ограничения за сигурност в Ню Делхи придвижването по улиците беше лимитирано и доста компании, офиси и учебни заведения бяха затворени.

Моди откри срещата, като прикани членовете да прекратят " световния недостиг на доверие " и разгласи, че бв опит да го направи по-представителен.

Байдън, немският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, английският министър председател Риши Сунак, Мохамед Бин Салман от Саудитска Арабия и Фумио Кишида от Япония, наред с други дойдоха на срещата. Китайският президент Си Дзинпин не участва, като вместо това изпрати премиера Ли Цян . Руският президент Владимир Путин също не се появи.
 Железопътна и пристанищна договорка афишират Съединени американски щати, Индия, Саудитска Арабия и Европейски Съюз
Железопътна и пристанищна договорка афишират Съединени американски щати, Индия, Саудитска Арабия и Европейски Съюз

Пактът ще бъде подписан на срещата на върха на Г-20

" Задължение на китайското държавно управление е да изясни " за какво неговият водач би, или не би взел участие, настоя Джон Файнър, заместник-съветник по националната сигурност на Съединени американски щати, пред кореспонденти в Делхи.

Байдън разяснява, " Би било добре и той да беше пристигнал, само че срещата върви добре ".

Файнър посочи, че има спекулации, че Китай " се отхвърля от Г-20 " в интерес на групи като БРИКС.

Русия бе показана от външния министър Сергей Лавров, който сподели по-рано, че ще блокира окончателната декларация, в случай че тя не отразява позицията на Москва по отношение на Украйна и други рецесии.
 Отсъствието на Путин и Си на срещата на Г-20 не изненадва Индия
Отсъствието на Путин и Си на срещата на Г-20 не изненадва Индия

Липсата на двамата водачи нямало нищо общо с Индия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР