Футболният уикенд премина под знака на дербита с големи очаквания,

...
Футболният уикенд премина под знака на дербита с големи очаквания,
Коментари Харесай

Дербито на България - скандално съдийство и тих стадион, в Англия - постен гювеч

Футболният уикенд мина под знака на дербита с огромни упования, които се оказаха отчаяние за множеството почитатели. Причините бяха от друго естество. Ще стартираме прегледа първо с българската сцена, тъй като даже и да не ни харесва, това е нашето състезание.
" Вечното дерби " на България - скандално съдийство, разнобой в синия лагер и " алена " тъга
Дербито на българския футбол сред " Левски " и ЦСКА отмина, а с това е даден стартът на всевъзможни мнения и разбори за двата тима, както и за извънредно противоречивите решения на основния рефер Владимир Вълков. За статистиката ще остане фактът, че " сините " завоюваха срещата с 1-0, само че това е единственият положителен фактор за 26-кратните първенци, които с огромна доза шанс и съдийско рамо стигнаха до 3-те точки. В мача бяха осъществени 44 нарушавания, което прави към 1 на всеки две минути. В главен фактор в дербито се трансфораха съдиите, които демонстрираха двоен критерий в отсъжданията си за идентични обстановка. Още преди дуела, наставникът на ЦСКА Любослав Пенев изрече опасенията си, че неопитният рефер Владимир Вълков е квалифициран за " бушон ". Ето и хронологията на събитията. Към края на първата част Едвин Джеси и Иван Горанов влязоха в единоборство към тъчлинията, довело до посегателство на футболиста на " алените " в игровата обстановка. Вместо обаче да извади жълти картони и за двамата играчи по правилник, основният арбитър изгони крилото на " армейците ". Трябва да се означи, че преди да вземе решението, Вълков се съветва с четвъртия арбитър Ивайло Стоянов, който наподобява повлия в избора на присъждане. Още в идната офанзива на " Левски " се стигна до идентична обстановка, при която крилото на `сините " Паулиньо удари в гърлото младият защитник на " алените " Иван Турицов, само че освен не последва сходна глоба като тази на Джеси, само че даже нямаше присъждане за нарушаване. Последва и центрирането, при което бранителят на ЦСКА Стивън Перейра, който игра на непривичната за него позиция на ляв бек, си означи чудноват автогол. Не по прелестно беше ситуацията и по трибуните, където за следващ път различията в агитката на " сините " доведоха до физическа разпра сред последователите. Бой сред " сини " имаше освен на стадиона, само че и пред мол " Сердика ", като от стълкновението пострадаха и двама служители на реда. Служителите на реда са се пробвали да спрат саморазправата сред враждуващи фракции на " сините " и вследствие на това са потърпевши и са откарани в болница за здравна помощ. Това се отрази и на атмосферата по трибуните, където повлияни от тези събития, " сините " почитатели не бяха в въодушевление макар успеха на своя отбор.
Няма по какъв начин да не се спрем и на продължаващото затъване на първенеца Лудогорец. " Орлите " изгубиха изцяло справедливо в гостуването си на Черно Море с 0-1 и към момента нямат победа от началото на пролетния полусезон в шампионата. " Моряците " пък още веднъж се понравиха с представянето си, като преди този момент на стадион " Тича " взеха и скалпа на ЦСКА. Попадението в срещата означи Виктор Генев през първата част и този резултат съществено разклаща поста на треньора на " орлите " Антони Здравков. Той от своя страна дефинира загубата от Черно Море като " нереална ".Според него него не е бил зачетен чист гол на разградчани, също по този начин не е била дадена и чиста дузпа за първенците. Воплите му обаче не наподобяват оправдани от футболната публично, тъй като " орлите " неведнъж са упреквани в съдийска помощ, подкрепено от видеозаписи. Заговори се, че точно наставникът на Черно Море Илиан Илиев може да поеме Лудогорец, само че той дефинира тези изказвания като " спекулации ".
Английската Висша лига - също под знака на дерби, само че постно и травматично
Голямото дерби на Англия сред съставите на Манчестър Юнайтед и Ливърпул приключи без попадения. Прекалената нерешителност на двата тима лишиха почитателите от представление и попадения в мача. Сблъсъкът ще бъде запомнен с безусловно прецедентните насилствени смени, които бяха осъществени през първото полувреме в границите на единствено 20 минути. " Червените дяволи " използваха и трите си смени през първата част след травми на Ерера, Мата и Лингард, до момента в който за гостите Роберто Фирмино трябваше да напусне терена. По този метод Ливърпул се върна на върха на класирането с една точка преднина пред втория Манчестър Сити, до момента в който Манчестър Юнайтед се смъкна на пета позиция и към този момент изостава с една точка от четвъртия Арсенал, който по същото време победи Саутхемптън с 2:0 вкъщи. Головете за „ артилеристите “ на „ Емиратс “ означиха Александър Лаказет и Хенрих Мхитарян. Изненадващо проваляне претърпя преследвачът на Ливърпул Тотнъм, чиито шампионски упоритости бяха попарени от Бърнли, макар връщането в игра на звездата им Хари Кейн. Всичко по-интересно се случи през второто полувреме. Възпитаниците на Шон Дайш поведоха след точната намеса на Крис Ууд, а в ролята на помощник се трансформира Дуайт Макнийл. Осем минути по-късно обаче завърналият се по-късно над месец от травма централен нападател Хари Кейн възвърне равенството след сериозна неточност в защитата на домакините. Грешка в отбраната на,,шпорите “ разреши на Ашли Барнс отблизо разстояние да не остави шансове на стража на гостите Юго Лорис и да реши дуела. Манчестър Сити пък победи в шампионата за Купата на Лигата след триумф с дузпи против Челси. „ Сините “ стояха доста по-добре на терена от представянето си против Сити преди седмица, когато изгубиха пагубно с 0:6. Най-любопитният миг пристигна в края на второто продължение, когато мениджърът на Челси Маурицио Сари изиска да смени вратаря си Кепа Арисабалага с аварийния пазач Вили Кабайеро, само че испанецът отхвърли да излезе от терена, което провокира гнева на италианския експерт. В последна сметка Кепа остана на вратата и за дузпите, само че съумя да избави единствено една от тях, до момента в който за „ сините “ пропуски направиха Жоржиньо и Давид Луис, което донесе триумфа на Сити. По този метод Манчестър Сити за първи път в 125-годишната си история съумя да отбрани извоюван трофей и победи с Купата на лигата за шести път в историята си.
В Примера Дивисион - шоу на Меси обърна Севиля, а Реал се упражнява да бие противоречиви дузпи
Отборът на Барселона реализира популярен поврат на " Санчес Писхуан ", откакто Меси пречупи Севиля с хеттрик и асистенция. " Каталунците " реализираха впечатляващ триумф с 4:2 и дръпнаха на върха в Ла Лига пред втория Атлетико Мадрид на 10 точки, преди дуелът,,дюшекчиите “ в неделя. Те обаче още веднъж я смъкнаха на седем след домашен триумф с 2-0 над Виляреал. Севиля пък остана отвън зона Шампионска лига, откакто по-рано бе преместен от четвъртата позиция от състава на Хетафе, победил вкъщи Райо Валекано с 2:1. В идващия кръг за каталунците следва посещение на безконечния противник Реал Мадрид в следващото издание на,,Ел Класико “, От своя страна Реал Мадрид едвам се избави с две дузпи при гостуването си на Леванте във Валенсия. Двата тима изиграха доста динамично първо полувреме, като домакините даже може да съжаляват за изпуснатите благоприятни условия, а имаха искания за дузпа, които обаче не бяха прегледани с ВАР. В 41 минута реферът даде доста противоречива дузпа за " белия балет ", само че това се случи след консултация с ВАР поради игра с ръка в наказателното поле на Енис Барди, който опита да защищити лицето си. Карим Бензема не сгреши и откри резултата. В 77 минута се стигна до още една доста дискусионна обстановка, след която се отсъди дузпа в интерес на Реал. Шех Дукур понечи да почисти топката и закачи крайници на Каземиро, като бразилецът нямаше по какъв начин да стреля към вратата.
Драма и в Серия А - същинско представление във Флоренция с 12 минути продължение и доста голове
Интер изпусна два гола задатък и приключи 3:3 при гостуването си на Фиорентина в конфликт от 25-ия кръг на италианската Серия А, само че все пак остана на третата позиция с 2 точки задатък пред градския противник Милан. Двубоят ще бъде запомнен със сериозната интервенция на системата за видеоповторения. Двубоят на „ Стадио Артемио Франки “ стартира вихрено, като още преди да е изтекла минута, домакините поведоха след автогол на Стефан Де Врай. „ Нерадзурите “ дадоха отговор бързо и изравниха пет минути по-късно посредством Матиас Весино, а пет минути преди почивката Матеа Политано даде преднина на гостите. В 52-та минута след консултация с ВАР реферът отсъди дузпа в интерес на Интер за игра с ръка в наказателното поле, а Иван Перишич осъществя от бялата точка за 3:1. Малко по-късно системата за повторения още веднъж бе на страната на „ нерадзурите “, откакто гол на Кристиано Бираги бе анулиран поради фал на Луис Муриел. Самият Муриел се реваншира като понижи изоставането на „ виолетовите “ в 74-та минута с тъкмо осъществяване от свободен удар, а в 95-та минута домакините имаха искания за дузпа за игра с ръка на Давиде Д‘Амброзио и след петминутна консултация с ВАР в последна сметка получиха углавен удар, който Жордан Верету означи в 101-та минута за крайното 3:3. Лидерът Ювентус още веднъж не сгреши, като като победи Болоня с 1:0 като посетител. Единственото попадение в срещата означи офанзивният халф на „ бианконерите “ Пауло Дибала в 67-та минута. Прследвачът Наполи беше надалеч по-убедителен и реализира впечатляваща победа с 4-0 при гостуването си на Парма, само че изостава на цели 13 точки от Ювентус. С триумф се поздрави и тимът на Милан, който надви над Емполи с 3-0, и остана на четвъртата позиция, единствено на точка пред петия Рома, който се наложи с 3-2 при гостуването си на Фрозиноне.
Първа Бундеслига - най-сетне видя победа на Борусия Дортмунд
След неприятна серия от 3 следващи равенства в Германия и загуба от Тотнъм в ШЛ, Борусия Дортмунд най-сетне се върна на победния път. Така жълто-черните си върнаха преднината на върха, откакто победи с 3:2 Байер (Леверкузен) в доста забавен мач от 23-ия кръг на немската Бундеслига. Така Борусия (Дортмунд) възвърна задатъка си от три точки на върха в Германия пред Байерн Мюнхен, до момента в който Байер е на седмото място с 36 точки. От своя страна " баварците " записаха сложен триумф с 1-0 над Херта (Берлин). Единственото попадение в мача падна през второто полувреме, когато Хави Мартинес се възползва от неприятно излизане на вратаря Ярстайн и с глава прати топката във вратата на берлинчани. Това бе първи гол за испанеца в лигата след 13 месеца. За отбелязване е навлизането в отрицателна серия на третия в класирането Борусия (Мюнхенгладбах), който загуби вкъщи от Волфсбург с 0-3 и по този начин записа трети мач без триумф и второ следващо домакинско проваляне с типичен резултат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР