Футболните страсти полека-лека отшумяват за изминаващия сезон, но се зараждат

...
Футболните страсти полека-лека отшумяват за изминаващия сезон, но се зараждат
Коментари Харесай

С много мъка и пот: Гришо би на старта на Ролан Гарос

Футболните пристрастености полека-лека отшумяват за изминаващия сезон, само че се зараждат с цялостна мощ в тениса. Защото започва вторият за годината шампионат от Големия шлем - Откритото състезание на Франция Ролан Гарос.

И още в първия ден на конкуренцията в главната скица, още в първите часове даже, на кортовете в Париж излиза и българската звезда Григор Димитров. Негов конкурент е някогашният №8 в света Янко Типсаревич, с който спорят на Корт №1.

Интересното е, че двамата се срещнаха в първия кръг и на дебютния за 2019 година шампионат от Големия шлем - Аустрелиън Оупън. Тогава триумфът в четири сета беше за първата ракета на България, а в този момент сърбинът, който взе участие със предпазен ранкинг поради поредицата си тежки травми, сигурно ще желае реванш.

За първи път от доста време насам Григор не е подложен в главната скица на конкуренция от Големия шлем заради обстоятелството, че се смъкна съвсем до дъното на Топ 50 в света. Това предопредели и сложен път пред него в Париж, където несъмнено не се показва на доста високо равнище през годините.

Този мач ще следим онлайн за вас в този материал.

МАЧЪТ НА ЖИВО:

Пети сет:

5:4 - Пробив за Григор Димитров! Българският тенисист най-сетне взе подаването на противника си в този сет. Типсаревич най-сетне се пропука, макар че поведе с 30:0. Но позволи голям брой неточности по-късно, даде брейкбол на българина, който си беше прикрит мачбол, Димитров се възползва и поведе. Сега ще сервира за мача.

4:4 - И Гришо продължава серията си от лесни сервис-геймове. Пак игра мощно на сервис и това улеси след това офанзивите му с дълбоки форхенди. И в последна сметка взе подаването си, без да даде точка на Типси.

3:4 - Типси още веднъж повежда в резултата, откакто взе подаването си. Той поведе с 40:0, изпусна два геймбола, само че в последна сметка затвори гейма на сметката си и интригата се опазва жива и очевидно ще е до последно.

3:3 - Продължава поредицата от лесни сервис-геймове за Димитров в този сет. Той взе подаването си с хуабви сервиси и без да даде нито една точка на Типсаревич.

2:3 - За първи път в този сет Типсаревич взима елементарно подаването си. Той по този начин и не даде точка на Димитров, като развръзката пристигна относително бързо. Битката продължава към момента без пробиви в тази част.

2:2 - Отново относително бърз сервис-гейм в интерес на Григор. Той отново даде единствено една точка на Типсаревич, макар че имаше няколко забавни и дълги разигравания. Засега няма пробиви в петия сет на борбата в Париж.

1:2 - Типсаревич измъкна още един сложен гейм на собствен сервис. Той избави и брейкбол на Димитров, а в последна сметка 7-минутният гейм остана на неговата сметка. След края му сърбинът изиска здравна пауза, само че ще продължи сигурно.

1:1 - Григор изравнява резултата в геймовете. Това стана след относително равносилен гейм, в който българинът даде единствено точка на противника, само че триумфът пристигна след доста старания от негова страна, само че значима е развръзката.

0:1 - Типсаревич стартира сета с маратонски гейм на своята сметка. В него се стигна до тъждество 40:40, след което с голяма доза шанс и с интервенция на мрежата сърбинът стигна до геймбол, който осъществя и поведе в последната част на мача.

Четвърти сет - 6:7

6:7 - Типсаревич печели тайбрека и вкара мача в пети сет. Сърбинът стартира мощно в дългия гейм и дръпна с 3:0. Българинът съумя да понижи изоставането си в средата, само че в последна сметка една от многото му неточности докара нещата до два сетбола за Типси. Той осъществя още първия от тях и затвори тайбрека при 7:4, с цел да вкара всичко в пети сет.

6:6 - Типсаревич взе подаването си и вкара мача в тайбрек. Зрелището в този мач е цялостно.

6:5 - Григор обръща развоя в своя изгода в края на сета, като принуди Типсаревич да сервира, с цел да се добере до тайбрек. Димитров имаше някои компликации, направи осмата си двойна неточност в мача, само че в последна сметка взе гейма.

5:5 - Пробив за Григор Димитров! Гришо върна пробива в последния вероятен миг. Българинът се събра, концентрира се и стигна до три брейкбола в последната си опция да върне пробива. Той осъществя още първия от тях и остана в сета.

4:5 - Григор се задържа в сета след следващата драма. Той поведе с 30:0, само че след това не съумя да затвори частта. Нещо повече, той позволи да се стигне даже до сетбол за Типсаревич, който въпреки всичко съумя да отрази и в последна сметка накара сърбина да сервира за сета.

3:5 - Уникален късмет пропиля Гришо да върне пробива. Той имаше цели пет брейкбола, три от тях следващи при 40:0 в негова изгода. Но въобще не откри силите да се възползва от тях и разреши на Типсаревич да завоюва маратонския гейм и да се приближи единствено на гейм от изравняването на резултата в сетовете.

3:4 - Григор взе мъчно подаването си, като макар положителната преднина, която си извоюва първоначално, позволи да се стигне до 40:40. В последна сметка затвори частта с хубаво пласиран ас, само че продължава да изостава с пробив.

2:4 - Типсаревич затвърждава пробива си и нещата стават комплицирани за Димитров. След доста борба сърбинът съумя да запише гейма на сметката си, което го приближи единствено на два от изравняването на резултата в сетовете.

2:3 - Пробив за Типсаревич! Няма и диря от неувереността на сърбина във втория сет. Той продължава да пласира страхотни дълбоки удари, с които затрудни оптимално Гришо. И стигна до точка за пробив, която осъществя незабавно и поведе с пробив.

2:2 - Типсаревич продължава да се бори и взе второто си подаване в този сет. Така интригата се резервира в тази част и всичко остава да се позволи занапред.

2:1 - Убедителен сервис-гейм и на Димитров. Той сподели страховит тенис в тази част, сервисите му бяха мощни и влизаха без проблем, което му разреши да вземе гейма на своята сметка, без да даде и точка на противника.

1:1 - Типсаревич още веднъж изравнява резултата при свое подаване. При това сърбинът го направи извънредно безапелационно, без да даде и точка на Димитров. Битката продължава с голям заряд и конспирация.

1:0 - Григор взима първия си гейм на собствен сервис. Той имаше леки усложнения, като се стигна до 30:30, само че след това пласира хубави сервиси, вторият от които ас. Така не разреши разпределяне при започване на частта и поведе.

Трети сет - 3:6

3:6 - Сет за Типсаревич! Сърбинът сподели голяма мощ на духа, съумя да пласира няколко доста дълбоки удара, които изтласкаха българина надалеч зад главната линия и в последна сметка осъществя още първия си сетбол, с цел да понижи изоставането си на 1:2 сета.

3:5 - Типсаревич пробива! Изненадващо, само че сърбинът стигна до два брейкбола, Гришо не съумя да се оправи добре и подари подаването си на сърбина, който ще сервира за сета и да понижи изоставането си на 1:2.

3:4 - Типсаревич продължава битката, взе подаването си и макар тъгите, не се предава.

3:3 - Григор още веднъж изравнява резултата, макар че даде точка при започване на гейма на противника. Така тази част продължава при тъждество и към момента никой от двамата няма преднина от пробив към този миг.

2:3 - Типсаревич още веднъж взе подаването си и отново поведе в резултата. Това се случи след доста мощен сервис-гейм в негова изгода, в който българинът нямаше отговор на добре пласираните му топки надълбоко в неговото поле.

2:2 - Григор взе подаването си без никакви проблеми и изравни резултата. Той не даде нито точка на сърбина, само че тази част продължава да има към момента сериозна конспирация.

1:2 - Типсаревич взе подаването си и поведе в резултата за първи път от началото на първия сет. Въпреки че записа втори гейм на сметката си, сърбинът изпитва страхотни болки, само че се чака да стисне зъби и да продължи в мача.

1:1 - Типсаревич най-сетне спря серията на Димитров от геймове, освен това на сервис на българина. Леките съмнения на Гришо доведоха и до опция за пробив, която сърбинът осъществя незабавно и най-сетне взе някакъв актив, само че пък и резервира интригата в третия сет.

1:0 - Продължава серията на Димитров от следващи геймове с нов пробив. Той усили серията си на феноменалните 11 извоювани елементи подред! И не даде никаква опция на Типсаревич да запише актив. Така стартира ужасно третия сет.

Втори сет - 6:0

6:0 - Пълен разгром и вторият сет е на сметката на българина! Григор не даде никакви благоприятни условия на Типсаревич да запише даже гейм на сметката си в този сет.

5:0 - Трети следващ пробив за Григор в този сет! Страхотните изяви на българина не престават, а Типсаревич няма сили за отговор. В идващия гейм българинът ще сервира за успеха и във втория сет, с цел да поведе с 2:0.

4:0 - Продължава страхотната серия на Димитров. Осми следващ гейм за него, втори вкоренен пробив, всичко върви без спънки за българина в този втори сет, а съпротивителните сили на Типсаревич стават все по-малко.

3:0 - Нов пробив в интерес на Гришо! Продължава страхотната серия за българина! Той още веднъж взе подаването на Типсаревич, възползвайки се от първата си опция за това. Това беше седми следващ гейм за Гришо. Сърбинът получи здравна помощ в паузата сред геймовете поради болки в глезена.

2:0 - Димитров затвърждава пробива си. Страхотен тенис в този гейм, Типсаревич имаше своите шансове, само че в последна сметка всичко е на сметката на Димитров, който записа шести следващ гейм на сметката си и води с два преднина.

1:0 - Пробив за Григор! Вторият сет стартира ужасно за българина, който взе за четвърти път подред подаването на противника си. Увереността му на ретур беше страхотна, което му разреши да получи два брейкбола. Сърбинът отрази първия, а при втория се стигна до маратонско разиграване, в което Гришо търпеливо чакаше шанса си и в последна сметка взе гейма.

Първи сет - 6:3

6:3 - Сет за Гришо! Българинът сподели страхотна психическа резистентност, откакто се стигна до два брейкбола на Типсаревич в резултат на неуверени сервиси и една двойна неточност. Но Димитров се взе в ръце, пласира страхотни сервиси, а последвалите офанзиви след тях бяха неразгадаеми за сърбина - 6:3 и 1:0 сета за българина.

5:3 - Нов пробив за Гришо! За трети следващ път българинът взима подаването на Типсаревич. Той се оправи с мощните сервиси и дълбоките форхенди на сърбина, като отвърна също с мощни удари. Това му разреши да стигне до точка за пробив, която осъществя незабавно и ще сервира за сета.

4:3 - Серията от пробиви е спряна. И за благополучие това става факт на сервис на Димитров. Той сподели разнороден боеприпас в този гейм, употребява мощни сервиси, къси топки, мощни форхенди и в последна сметка даде единствено точка на Типсаревич, с цел да поведе с 4:3.

3:3 - Григор връща и втория пробив! Продължава серията с неуверени изяви на сервиращия, като в този момент Типсаревич не се оправи със задачата да завоюва подаването си, а с хубави дълбоки удари Димитров го принуди да бърка и в последна сметка изравни за 3:3

2:3 - Нов пробив за Типсаревич! Пак сервисът на Димитров не беше безапелационен, само че и сърбинът действаше добре на ретур. Това му разреши да получи две следващи благоприятни условия за пробив. Той обезврежда първата от тях, само че при втората на Гришо му се наложи да играе на втори сервис и разумно това докара до негов удар в навън, който даде още веднъж преднина от пробив на противника.

2:2 - Светкавичен рибрейк за Григор! Българинът резервира хладнокръвие, играеше извънредно мощно на ретур и не разреши лесни точки на противника си. Това му разреши да стигне до точка за пробив, която осъществя с прелестен форхенд до линията.

1:2 - Пробив за Типсаревич! Първи съмнения за Григор на негов сервис и това докара до неприятния резултат. Първият му сервис не влизаше постоянно, направи и двойна неточност, с което разреши да се стигне до брейкбол. При него игра на втори сервис, след което пласира топката в навън при един форхенд.

1:1 - Янко Типсаревич отвръща уместно. Григор направи две непредизвикани неточности, записа и единствено една точка, само че и сърбинът играеше решително и пласираше положителни удари. В последна сметка резултатът е еднакъв и без пробиви.

1:0 - Страхотно начало за Григор. Той потегли по съвършен метод в сервис-гейма си, пласира страхотни сервиси и не разреши на Типсаревич да запише даже точка.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР